שתף קטע נבחר

הפריפריה לא צריכה את העזרה שלכם

מסתבר שהחלש הוא החזק החדש. ארגונים חברתיים העוסקים בפריפריה בערכי היהדות הישראלית המתחדשת מנסים לרתום את הרעיונות העתיקים של היהדות המבוססת על נושאים חברתיים, אל עגלת המודרנה ללא עזרה מבחוץ. ואיך זה הולך? אם תשאלו אותם, מדובר בהצלחה יוצאת דופן

הבחירות הקרבות הביאו - ולא לחינם, את הנושאים החברתיים לראש סדר העדיפויות של הדיון הציבורי. הפוליטיקאים שמקוששים את קולות המתלבטים, יודעים לדקלם בכל אולפן חדשות על מצב דו"ח העוני, לספר על אוכלוסיות מוחלשות, אפליית הפריפריה מול המרכז ומיעוט האפשרויות שעומדות בפני המתגוררים בה.

 

כנסו לכתבות נוספות בעמוד יהדות ישראלית

את יהודיה או פמיניסטית?

"לכל אחד החופש לבחור ביהדותו"

 

אך אל מול כל אלו שמדברים רבות ועושים מעט, ניצבים מספר ארגונים שעושים מלאכת קודש בכל השנה ופועלים בצורה אקטיבית לסייע חברתית לאלו הנזקקים לכך, ללא קשר לבחירות שייתקיימו בעוד יומיים.

 

אך בשונה אולי מארגונים שונים, המנוע שעומד מאחורי ארגונים אלו, הוא דווקא המסורת ההומאנית היהודית שעולה מתוך המקורות ושילובם בתוך היהדות הישראלית המתחדשת. ערכי העזרה לזולת, הסיוע לחלש והאהבה לרעך כמוך, הם ערכים יהודיים מסורתיים שארגונים, דוגמת, 'בינ"ה' ו'אלול', 'עתיד במדבר' ו'ממזרח שמש', מתרגמים אל תוך הישראליות העכשווית המודרנית ומשתדלים ליצור באמצעותם מציאות טובה, חברתית ונכונה יותר.

 

אין זה סוד כי בעבר רווחה הדעה, שבכדי לסייע לאוכלוסייה "החלשה", יש להביא לשכונות אוכלוסיות חזקות ובכך לאזן במעט את המשוואה. אולם חשיבה זו השתנתה בשנים האחרונות. הגישה כיום סוברת שכדי לחזק "באמת" את ה"חלשים", יש צורך להראות להם את החוזקה הפנימית שלהם ובעצם להאיר להם את ההבנה כי גם הם חזקים מספיק כדי ליצור ולהתפתח, מבלי לערב גורמים חיצוניים.

 

הכוח נמצא בפנים

מימוש התופעה על פי ערכי היהדות הישראלית המתחדשת, כבר קיימת בערים שונות ברחבי הארץ - בפרויקט 'בינ"ה בשכונה'. המיזם פועל בשכנותיה החלשות של תל אביב-יפו, באר שבע, ונצרת עילית. ארגון בינ"ה מפעיל בשכונות שונות פרויקטים, אשר המובילים שבהם הם העבודה בבי"ס, מועדונית אחה"צ ופרויקט למבוגרים הנקרא "קהילה חוגגת" ומי שאחראים על ההפעלה הם חברי הגרעינים ומתנדבים של בינ"ה.

 

לדברי המתנדבים, כל הפעילויות מבוססות על תושבי השכונות עצמן הלוקחים חלק בפרויקט כעובדים או כמייעצים. המטרה ברורה: חיזוק האוכלוסייה המקומית. המתנדבים מציינים כי למרות שהמימון החיצוני הסתיים בחלק מהפרויקטים, הם ממשיכים להתקיים משום שהתושבים ממשיכים להפעיל אותם בעצמם.

 

דוגמא חיובית נוספת הפועלת ברוח זו ואף מעודדת מנהיגות מקומית באזורים "מוחלשים", יוצא מארגון 'ממזרח שמש-כל ישראל חברים'. הארגון רואה את עצמו כבית מדרש למנהיגות חברתית, המטפח פעילים ומנהיגים חברתיים לעשייה חברתית ברוח מסורת ישראל ובהשראת מורשת יהודי המזרח.

 

משה שריקי, מנהל בית המדרש "ממזרח שמש" (צילום: ממזרח שמש – כל ישראל חברים) (צילום: ממזרח שמש – כל ישראל חברים)
משה שריקי, מנהל בית המדרש "ממזרח שמש"(צילום: ממזרח שמש – כל ישראל חברים)
 

 

מנהל בית המדרש של 'ממזרח שמש', משה שריקי אומר ל-ynet: "אנו מאמינים שחיזוק הזיקה למסורת היהודית שבמרכזה ערכים חברתיים, תוך התנדבות ופעילות קהילתית, מחזק את עם ישראל כחברה סולידרית ומחבר את עם ישראל ליסודות הרוחניים, שהביאו להקמת המדינה".

 

פרויקט של גאווה מקומית

לדבריו, ב'ממזרח שמש' מאמינים שיש לנו מסורת של אחריות חברתית הנובעת מיהדות שבמרכזה ערכים חברתיים.

"יהדות אינה כמה אדם בקיא או יודע, אלא כיצד אדם מתנהג, עד כמה הוא רגיש חברתית, ופועל לקיומה של חברה ישראלית טובה יותר. יהדות כזו מנחה אותנו לבחור לראות חוסר צדק באשר הוא, ולשאוף לקיים חברה סולידרית, שאינה יכולה לסבול תופעות כהדרה, עוני ופגיעה במוחלשים".

 

שריקי מצביע על תכנית "נטועים" - תכנית דו-שנתית העובדת עם 'מרכזי הצעירים' של הארגון ופועלת במגדל העמק, טירת הכרמל, עפולה, אופקים ופרדס כץ. התכנית נועדה לטפח מנהיגות מקומית חזקה שתסייע לפריחת הפריפריה ולא להגירה שלילית של צעירים מוכשרים רבים, אליה נבחרים בכל מחזור 15 סטודנטים מבני המקום, שמשתתפים ב-25 מפגשי לימוד קבוצתיים כל שנה.

 

"צעירים שגדלו בפריפריה וראו בה מרכז חייהם, גם בהיותם סטודנטים, הם כוח אדיר לפעולה ולעשייה חברתית. אך דווקא בשלב של "נטיעת שורשים" בקרקע", מציין שריקי את הבעייתיות, "אנו עדים לתופעה של הגירה שלילית והידלדלותם של כוחות חזקים בפריפריה". לדבריו, דווקא הם ולא צעירים מבחוץ, מסוגלים להיות כוח מניע לשינוי חברתי בקהילתם.

 

מתמקדים בסוגיות חברתיות ברוח היהדות הישראלית המתחדשת (צילום: קרדיט: ממזרח שמש – כל ישראל חברים) (צילום: קרדיט: ממזרח שמש – כל ישראל חברים)
מתמקדים בסוגיות חברתיות ברוח היהדות הישראלית המתחדשת(צילום: קרדיט: ממזרח שמש – כל ישראל חברים)
 

 

"התוכנית הייתה חוויה אחת גדולה, קיבלנו כלים והבנו עד כמה אנחנו אוהבים ומחוברים לעיר שלנו ועד כמה היא באמת הבית שלנו", מספרת אילנית עובדייב, בוגרת פרויקט 'נטועים' במגדל העמק. במהלך הפרויקט נפגשו הסטודנטים במנהיגים מקומיים - מהם למדו כיצד לקדם נושאים הקרובים לליבם.

 

בנוסף, לומדים הצעירים בבית מדרש המתמקד בסוגיות חברתיות, באמצעותו מגבשים הצעירים תפיסת עולם מוסרית, המחויבת לתיקון עולם, תוך ייזום והפעלת פרויקטים קהילתיים. "פגשנו במהלך הפרויקט קטעי לימוד מהתלמוד ומהמקורות ולמדנו להבין שלא מדובר באיזה משהו עתיק אלא ברעיונות שקשורים ישירות לחיים המודרניים. אני באופן אישי הושפעתי מהם עמוקות ואני כיום, כמורה במגדל העמק, מלמדת את חלקם ומעבירה את המסרים החשובים האלה לתלמידיי", מוסיפה עובדייב.

 

העבר הוא ההווה – ערכים חברתיים מתוך המסורת היהודית

"תכני הלימוד אינם רק מקור השראה, ולאו דווקא כמקור סמכות, אלא כחולייה בשרשרת. הלומד נאמן לסיפור היהודי כפי שנמסר בדורות עברו, ובו בזמן פתוח לפרשנות כפי שראויה להימסר לדור הבא", אומר שריקי ומוסיף כי תכני הלימוד בבית המדרש משלבים תכנים מהמסורת היהודית העשירה של היהודים הספרדים ויהודי ארצות האסלאם, ובפרט מהמפגש הפתוח והפורה של מסורת זו עם המודרנה. לדעתו, השילוב בין הדברים מכונן זהות יהודית מתונה ומכילה, שבמרכזה ערכים חברתיים.

 

 

'נטועים' עוסק גם בפן החברתי מעשי, הסטודנטים משתתפים במהלך הפרויקט בקורס יזמות קהילתית, במהלכו

הסטודנטים, בצוותי עבודה, מאתרים נכסים קהילתיים, שיכולים להוות תשתית לצמיחה קהילתית. באמצעותם, הסטודנטים מייצרים הזדמנויות חדשות עבור קהילתם, ויוזמים פרויקטים של גאווה מקומית. בכל שנה, הסטודנטים מחזירים לקהילה 600 שעות התנדבות, ומארגנים 3 אירועי חג קהילתיים.

 

"יחד עם שותפתי פעלתי להקמת קבוצה לנערים מהקהילה הקווקזית בעיר איתם למדתי ופעלתי להעמקת המסורת של הקהילה הקווקזית והמסורת היהודית בראי החברתי. הייתי גם שותפה לפרויקט שיקום היער שצמוד לעיר ולפרויקטים חברתיים נוספים והנושא הפך לבוער בעצמותיי", מוסיפה עובדייב.

 

לקראת סיום מחדד שריקי, כי אלו הן "מתנות" שראוי לחלוק עם כל החברה הישראלית. "הדבר מסייע ליצירת זהות חוצת עדות ומגזרים שכוללת את החברה הישראלית כולה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ממזרח שמש – כל ישראל חברים
"הבנו עד כמה אנחנו אוהבים ומחוברים לעיר שלנו", אילנית עובדייב
צילום: ממזרח שמש – כל ישראל חברים
צילום: קרדיט: ממזרח שמש – כל ישראל חברים
סטודנטים שגדלו בפריפריה, הם כוח אדיר לפעולה ולעשייה חברתית
צילום: קרדיט: ממזרח שמש – כל ישראל חברים
מומלצים