שתף קטע נבחר

בועת הריביות הנמוכות: פרשנות

בתקופה האחרונה אנו עדים לעולם הפוך. ככל שנתוני הכלכלה האמריקאית טובים יותר, כך המדדים בוול-סטריט מקבלים פחד גבהים ונסוגים לאחור. בתקופה שבה ממשלות משחקות בכסף שלנו באמצעות הריבית האם יש מה לעשות? והאם אנו עומדים בפני בועה שתתפוצץ לנו בפנים בעוד רגע?

בסוף השבוע האחרון התפרסמו נתוני התעסוקה בארה"ב שקבעו כי מצב הכלכלה האמריקאית מצוין ושיעור האבטלה ירד לשפל של שבע שנים - 5.5%. הנתונים בארה"ב מעולם לא היו טובים יותר. איך הבורסה האמריקאית הגיבה לנתונים המעולים? דווקא בירידות חדות!

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון

קריסת האירו: צנח ב-1.2% מול השקל

תיק הנכסים הציבורי גדל ב-200 מיליארד

 

בתקופה האחרונה אנו עדים לעולם הפוך. ככל שנתוני הכלכלה האמריקאית טובים יותר, כך המדדים בוול-סטריט מקבלים פחד גבהים ונסוגים לאחור. הסיבה המרכזית נעוצה בחשש של המשקיעים מהעלאת הריבית. בכירי הבנק המרכזי האמריקאי, הפדראל ריזרב, אמרו לא אחת כי הריבית האפסית המונהגת כיום בשוק תעודכן מעלה, אם המשק האמריקאי ימשיך להפגין חוסן.

 

עדכון של הריבית מעלה מ-0.1 ל-0.25 לכאורה זניח ולא אמור להשפיע מהותית על השווקים, אבל האפקט אינו טמון במספרים, אלא בפסיכולוגיית הסוחרים ובהתנהגות העדר. הקשר החזק בין הריבית לשוק ההון ידוע - הפחתת ריבית גוררת עליות בשווקים, העלאת ריבית גוררת ירידות. השוק מתמחר ציפיות וכך הצפי להעלאת ריבית בקרוב בארה"ב, בעקבות נתוני התעסוקה הטובים, שלח את השווקים לירידות.

 

היחס הישיר בין גובה הריבית לשוק ההון ושוק הנדל"ן מקבל משנה תוקף בכלכלה הגלובלית. באירופה, בניגוד לארה"ב, הריבית צפויה להישאר אפסית עוד זמן רב ובמספר מדינות אירופאיות אף הונהגה ריבית שלילית לראשונה בהיסטוריה. משמע, מי שמחזיק את הכסף בבנק, בפועל, משלם קנס. אי לכך, התמריץ להשקיע את הכסף ולהניע את גלגלי הכלכלה עצום ולמעשה אין אופציה אחרת. כשזו המדיניות המונהגת באירופה, ההון מנותב לאפיקים אלטרנטיביים - שוק ההון ושוק הנדל"ן.

וול סטריט  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
וול סטריט (צילום: shutterstock)
 

ההשפעה העצומה של מדיניות הריביות והצפי להעלאתה בארה"ב, מורגשת היטב אם משווים בין התשואות בשווקים מתחילת השנה. בעוד שהמדד המרכזי בוול סטריט, מדד 500 המניות הגדולות - S&P500, הניב תשואה של 0.5% בלבד מתחילת השנה על רקע הצפי להעלאת ריבית, המדד המרכזי באירופה, הדאקס הגרמני, הניב תשואה של 17% לאור הריבית האפסית והשלילית המונהגת באירופה.

 

בנק ישראל לא נשאר אדיש - חלום הדירה מתרחק

אל מול הריבית האפסית והשלילית המונהגת ב-90% מהמדינות המתועשות בעולם, גם בנק ישראל לא נשאר אדיש. הנגידה קרנית פלוג עשתה את הצעד המתבקש על מנת למנוע מיתון בכלכלה המקומית והורידה את הריבית לשיעור של 0.1% בשנה, כשגם אופציה של ריבית שלילית על הפיקדונות שלנו עומדת על הפרק.

 

הריבית האפסית המונהגת בשוק כיום, עם אופק אופציונאלי לריבית שלילית, משמעותה ניתוב של הכסף לשוק ההון ולשוק הנדל"ן. אם חשבתם שמחירי הדירות לא יכולים לעלות יותר, תחשבו שוב, הכסף יזרום גם לשם ויגרום לעליית מחירים נוספת. מנגד, אם חשבתם לקחת משכנתא, עכשיו זה בדיוק הזמן.

 

מנפחים בועה

הריביות האפסיות בכל העולם, הדפסת הכספים ושחיקת ערך הכסף מייצרות לנגד עינינו בועה חדשה - בועת הריביות האפסיות. בהעדר אלטרנטיבות, הכספים זורמים לשוק ההון ולשוק הנדל"ן ומנפחים מחירים.

 

האינדיקטורים הכלכליים בוול סטריט (כלומר: היחס בין שווי השוק של החברה לבין הרווח הנקי השנתי שלה) מראים שהמניות כבר לא זולות, למרות זאת, בימים אלה, אנו עדים לניפוח בועה בשוק ההון גם באירופה. מבחינה כלכלית טהורה, הנתונים באירופה חלשים - יוון נמצאת על סף חדלות פירעון וגם מצבן של ספרד, פורטוגל, אירלנד ואיטליה אינו מזהיר. למרות זאת, ההנשמה המלאכותית של הדפסת כספים שולחת את השווקים לשיאים חדשים שאינם משקפים את הנתונים הכלכליים.

 

לא ברור עוד כמה אוויר יוכלו השווקים לספוג בתוך הבועה שמתפתחת לנגד עינינו. בינתיים מנפחים אותה מאז משבר הסאב-פריים בסוף 2008 בואכה 2009. ניתן רק לקוות שלאור הנתונים הכלכליים המשופרים של החברות ביחס למשברים הקודמים, הפעם לא נראה פיצוץ, אלא רק יציאת אוויר.

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד"  - בית הספר למסחר בשוק ההון

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים