שתף קטע נבחר

ההסכם: טוב לאיראן, רע לאיראנים ולישראל

הסכם מסגרת בין איראן לשש המעצמות יבטיח בעיקר את הצלתה של מדינת הטרור השיעית מקריסה כלכלית ואת המשך תמיכתה בחיזבאללה הלבנוני, במשטר אסד הרצחני בסוריה והשתלטותה על מדינות במזה"ת. והאם ישראל צריכה לחשוש מהתגבשות "צבא ערבי מאוחד" על רקע המלחמה בתימן?

אם חשבנו שארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) הוא הצרה הגדולה ביותר במזרח התיכון והאיום הגדול ביותר לשלומו - טעינו. איראן מהווה איום גדול בהרבה, לא רק באמצעות הנשק הגרעיני שהיא עשויה להחזיק בעתיד, אלא על ידי השתלטות הדרגתית על מדינות שבהן קבוצות שיעיות בתמיכתה תופסות את השלטון: לבנון, סוריה, עיראק ותימן.

 

עוד חדשות בעולם :

המנדט הבריטי: הפרלמנט פוזר, הקמפיין החל

אוזבקיסטן: רק 10% לא הצביעו לרודן המכהן

"הטייס שריסק המטוס סבל מנטיות אובדניות"

רגע האמת: "איראן צריכה להגיד - כן או לא"

 

בימים אלה מתגבש נגד האיום השיעי ואיומי טרור אחרים "הכוח הערבי המאוחד" בחסות הליגה הערבית. האם כוח זה צריך להטריד את ישראל?

 

ארה"ב מצילה את איראן?

נושא הגרעין האיראני מטריד כל ישראלי ובמיוחד בימים אלה, כאשר עשוי להיחתם היום (יום ג') הסכם מסגרת בין ארצות הברית לבין איראן שיבטיח דבר אחד בלבד - את הצלתה של מדינת הטרור השיעית מקריסה כלכלית. לאיראן הוצאות רבות והתחייבויות שונות כבדות משקל מבחינתה: עליה לממן את ארגון חיזבאללה בלבנון כדי שימשיך לשלוט במדינה, להתערב בסכסוך בסוריה לטובת המשטר הטובח באזרחיו ולהתמיד באיומו על ישראל באלפי טילים ולוחמים. 

 

לאיראן הוצאות רבות והתחייבויות כבדות משקל. צוות המו"מ האיראני בלוזאן (צילום: AP) (צילום: AP)
לאיראן הוצאות רבות והתחייבויות כבדות משקל. צוות המו"מ האיראני בלוזאן(צילום: AP)
בעבר מומש רעיון הכוח הערבי המשותף נגד ישראל. מטוסי קרב סעודיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בעבר מומש רעיון הכוח הערבי המשותף נגד ישראל. מטוסי קרב סעודיים(צילום: AFP)

באחרונה התווספה לאיראן הוצאה נוספת - פתיחת זירה חדשה מול ישראל ברמת הגולן. בנוסף, על איראן לממן ולחמש את המורדים החות'ים השיעים בתימן, לסייע צבאית ולוגיסטית באמצעות "משמרות המהפכה" למשטר הסורי של בשאר אסד וגם לממן מיליציות שיעיות בעיראק. וכל זה עולה הון. מהיכן יגייסו האיראנים כסף רב כל כך במצב של סנקציות בינלאומית עליהם? בנוסף לכל הצרות, הסעודים הורידו את מחירי הנפט - מאין יבוא עזרם? מעמד הביניים האיראני מתוסכל מאבטלה עצומה, לסטודנטים אין עתיד ויש רבים שחיים בעוני ומידרדרים לסמים ולזנות.

 

רק "משמרות המהפכה" והבסיג' (המליציות האזרחיות) מונעים את התפרצותן של מהומות ברפובליקה האיסלאמית כפי שפרצו ב-2009, ושומרות על יציבות השלטון בדרך הפחד והטרור הפנימי. כעת עשויה ארה"ב לפתור את הבעיות הכלכליות של איראן - לא של העם האיראני שימשיך להיות עני, אלא של הצבא כמובן - על ידי הסרת הסנקציות. מה תשלם איראן בתמורה? פיקוח בעייתי מאוד על מתקניה הגרעיניים, צמצום ולא חיסול הטכנולוגיה לבניית פצצה גרעינית והימנעות מכל נורמליזציה עם העולם המערבי.

 

העולם הסוני נערך

ישראל שוקדת על מערכת הגנה נגד טילים בתקווה שמערכות משוכללות יוכלו להתמודד עם האיום האיראני ובעיקר עם מערכות הטילים, אולם אין זה המצב בסעודיה ובארצות המפרץ. להן אין מענה טכנולוגי, לא "חץ" ולא "כיפת ברזל". מדינות הציר הסוני מבינות כי היתרון של העולם הסוני על השיעי שנמשך כ-1,300 שנים עלול להתערער בקרוב. הן רואות את הפתרון במרוץ גרעיני נגדי והשגת "פצצה גרעינית סונית". על רקע זה ניתן להבין את הגישושים של מצרים עם רוסיה בנוגע להקמת כורים גרעיניים, והמגעים האחרונים שניהלה סעודיה עם פקיסטן, המדינה הסונית היחידה בעלת יכולת גרעינית.

 

איראן מהווה סכנה גדולה יותר לשלום המזה"ת מאשר דאעש (צילום: AP) (צילום: AP)
איראן מהווה סכנה גדולה יותר לשלום המזה"ת מאשר דאעש(צילום: AP)
לאחרונה עלה בקרב המנהיגים הערביים הרעיון להקים כוח ערבי צבאי מאוחד כדי להתמודד עם האיומים הרבים הניצבים בפני העולם הערבי. עיקרון זה זכה להסכמה רחבה השבוע בוועידת הליגה הערבית שנערכה בשארם א-שייח.

 

"כוח ערבי מאוחד"

מה יכול להיות חגיגי בשנתה ה-70 של הליגה הערבית יותר מניסיון החייאה של הלאומיות הפן-ערבית? בנאום שנשא בוועידת שארם קרא נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי לייסד כוח צבאי ערבי מאוחד בראשות קצינים בכירים ממדינות נבחרות, שיבטא את הסולידריות בקרב האומה הערבית. לאחר מכן הזכיר כמה מדינות מבלי לציין במפורש כי הצבא הערבי יהיה אחראי ליישב בהן את הסכסוכים, אולם הרמז היה ברור - אחרי עיראק ותימן יבואו גם לוב וסוריה.

 

ארה"ב וקואליציה של מדינות מערביות וערביות כבר עסוקות זה כמה חודשים בהפצצת בסיסי דאעש במזרח עיראק ובצפון-מערב סוריה, והמלאכה עוד רבה. א-סיסי ציין במפורש את אחריותו של הכוח הערבי בהנהגת סעודיה לשלומה של תימן. הדרישה מהחות'ים אינה עוד לסגת מעדן בדרום, כי אם מצנעא הבירה בצפון. כלומר - להשיב את המיליציה השיעית לממדיה הטבעיים.

 

מעניקים גלגל הצלה לאיראן? קרי, שר האנרגיה האמריקני מוניז וראש צוות המו"מ האמריקני שרמן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעניקים גלגל הצלה לאיראן? קרי, שר האנרגיה האמריקני מוניז וראש צוות המו"מ האמריקני שרמן(צילום: AFP)
אחרי דאעש והחות'ים, ניצבים האתגרים הבאים של "הכוח הערבי המשותף" שעתיד להתארגן: בראש ובראשונה לוב. א-סיסי קרא לחיזוק הצבא הלובי והסרת הסנקציות של האו"ם על צבא זה על מנת לאפשר לו לחסל את תאי הטרור ובעיקר את שלוחות דאעש בשטח המדינה. הנוכחים בוועידה הסכימו כי סוריה היא האתגר הכי חשוב אחרי לוב.

 

אם סוריה נמצאת ברשימת המשימות של הכוח הערבי שיוקם, הרי שהדיונים בנושא נשארים חסויים וסגורים. ברמה הגלויה העביר מלך סעודיה ביקורת קשה על רוסיה בשל תמיכתה הממושכת במשטר הרצחני אסד.

 

השלכות המשבר בתימן

אין ספק כי איראן שגתה כשעודדה את החות'ים להשתלט על תימן ולסרב להצעות פשרה. איראן חצתה קווים אדומים בעבר, ולא צפתה את התגובה הסעודית התקיפה. לא זו בלבד שהמשבר אפשר את לידתו של "הכוח הערבי", שהוא למעשה "כוח סוני", אלא שסביר להניח שהמלחמה בתימן מקרינה באופן שלילי על המשא ומתן בלוזאן בין איראן לבין שש המעצמות, הרבה יותר מנאום נתניהו בקונגרס בתחילת החודש.

 

איראן שגתה כשעודדה את החות'ים להשתלט על תימן. חמינאי (צילום: AP) (צילום: AP)
איראן שגתה כשעודדה את החות'ים להשתלט על תימן. חמינאי(צילום: AP)

משבר החות'ים הזכיר למי שנושא ונותן עם איראן כי הסרת הסנקציות תחזק את אויביהם של מדינות המפרץ ותרגיז את יצרנית הנפט הגדולה בעולם. המשבר התימני אף איחד את העולם הסוני המסוכסך וחידד את השנאה הערבית לפרסים ואת הסלידה בעולם הסוני מן השיעים. גם מדינות סוניות מחוץ לעולם הערבי - סודן, פקיסטן וטורקיה - הביעו את הסכמתן לסייע לסעודיה.

 

פלסטין הבאה בתור? לא על הפרק לעת עתה

ההודעה בדבר הקמת כוח ערבי מאוחד העלתה בעולם הערבי תהיות אם הצבא המאוחד יכול באמת לפתור את המשברים הרבים בעולם הערבי ואפילו את בעיית "כיבוש פלסטין". יוסרי אל-עזבאוי, מהמרכז הערבי למחקרים בקהיר, נשאל לגבי סוגיית פלסטין ודחה את האפשרות שצבא מעין זה יוכל לבצע את המשימה, וזאת מהטעמים הבאים: לצבא הישראלי יתרון צבאי על הקואליציה הערבית, ארה"ב לא תאפשר לכוח זה להילחם נגד בעלת בריתה, וגם אין אינטרס למדינות החברות בכוח זה במלחמה נגד ישראל.

 

בהתבטאות מעניינת לעיתון "אל-אהראם" המצרי, קרא ד"ר מחמוד הבאש, השר לענייני דת ויועצו של הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו מאזן), לכוח הערבי שיוקם לקיים מבצע "סופת נחישות" (שמו של המבצע נגד החות'ים בתימן) נגד חמאס בעזה, משום שלטענתו חמאס ביצע הפיכה אלימה נגד המנהיג הלגיטימי אבו מאזן כשם שהחות'ים מרדו בנשיא תימן.  


המשבר בתימן איחד את העולם הסוני המסוכסך. הפגנה בפקיסטן (צילום: AP) (צילום: AP)
המשבר בתימן איחד את העולם הסוני המסוכסך. הפגנה בפקיסטן(צילום: AP)

מקבלים סיוע מקואליציית מדינות סוניות. חיילים מצבא תימן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מקבלים סיוע מקואליציית מדינות סוניות. חיילים מצבא תימן(צילום: EPA)

יש לציין כי הבאש קרא בעבר "לכבוש את כל פלסטין". אבו מאזן העלה בוועידת שארם את הסוגיה הפלסטינית וטען כי ידו עדיין מושטת לשלום, אך לדבריו בישראל שאחרי הבחירות אין פרטנר למשא ומתן. הוא רמז שהצבא הערבי צריך להתערב נגד חמאס, לא נגד ישראל. הנשיא הפלסטיני בירך על עצם הרעיון של "כוח ערבי" המאחד את העולם הערבי, והשווה בינו לבין הצלחת האחדות של ערביי ישראל שהביאה להקמת רשימה מאוחדת בעלת 13 מנדטים.

 

יש לזכור כי הפעמים הקודמות שרעיון הכוח הערבי המשותף מומש בפועל היו במלחמות נגד ישראל ב-1948, 1967 ו-1973. בנוסף, בשנים 1961-1958 התאחדו מצרים וסוריה ב"קהיליה הערבית המשותפת" תחת הנהגתו של גמאל עבד א-נאצר, ניסיון שנכשל אחרי שלוש שנים בלבד. האם ייתכן קיומה של לאומיות פן-ערבית ללא אחד ממאפייניה ההיסטוריים - ההתנגדות לישראל?

 

אחדות היא כוח, וכוח הוא דבר טוב כאשר הוא מופנה נגד הטרור והחתרנות האיראנית, אך נגד מי יופנה הכוח בעתיד? זאת אין לדעת.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פתח זירה חדשה ברמת הגולן. חמינאי
צילום: AFP
מומלצים