שתף קטע נבחר

האם מותר להקדים את ה"סדר" עקב שעון הקיץ?

שאלה:

 

החלת שעון הקיץ השנה, תגרום לכך שה"סדר" יתחיל מאוד מאוחר. מכיוון שיש לנו ילדים ונכדים צעירים שישתתפו איתנו בליל הסדר, אנו חוששים שהם יהיו עייפים דווקא בליל החג. האם אפשר להקדים את תפילת ליל החג, כדי להקדים את תחילת ה"סדר"?

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

 

השבת והחג מתחילים תמיד בלילה שלפני, וביתר דיוק – בצאת הכוכבים. עם זאת, הלכה פשוטה היא שניתן ואף צריך להקדים את כניסת השבת או החג עוד לפני השקיעה.

 

כך נאמר בהלכה: "ואם רוצה להקדים ולקבל עליו השבת מפלג המנחה ואילך, הרשות בידו" (שולחן ערוך, אורח חיים, סימן רסא). פלג המנחה הוא כשעה ורבע (זמנית) לפני השקיעה. גם במקרה זה צריך להקפיד על הנאמר בהלכה: "זמן קריאת שמע בלילה משעת יציאת שלושה כוכבים קטנים... ואם הציבור מקדימים לקרוא קריאת שמע מבעוד יום, יקרא עמהם קריאת שמע וברכותיה ויתפלל עמהם, וכשיגיע זמן, קורא קריאת שמע בלא ברכות" (שו"ע או"ח רלה, א).

 

בליל הפסח קיימת מגבלה נוספת; אף על פי "שמצווה למהר ולאכול בשביל התינוקות שלא ישנו, אבל לא יאמר קידוש עד

שתחשך" (שו"ע תעב, א). כלומר, את מצוות ליל הסדר – הקידוש, ההגדה, אכילת המצה ושאר הדברים - אי אפשר לעשות לפני צאת הכוכבים.

 

מכל זה יוצא, שאפשר להקדים את תחילת החג והתפילה, ובלבד שיאמרו קריאת שמע של ערבית, ויתחילו את ליל הסדר אחרי צאת הכוכבים (משיב: הרב שמואל שפירא).

 

  • לאחרונה יצא ספרו של הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר, "אור כוכב" - רעיונות לפרשת השבוע ולמועדים, ושו"תים בענייני דיומא.

     

    • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.  


  • פורסם לראשונה 31/03/2015 11:36

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: פיטר סוזה, הבית הלבן
    לא בטוח שהוא מקדים
    צילום: פיטר סוזה, הבית הלבן
    מומלצים