שתף קטע נבחר

סטארט-אפים פורחים, התעשייה מדשדשת

מדוע מדינת ישראל, שפועלות בה חברות היי-טק שכמות האקזיטים שלהן עולה משנה לשנה, לא מצליחה לתרגם את הצלחתן לצמיחה כלכלית? על השאלה הזו מנסה לענות משרד הכלכלה באמצעות מדד חדש שהוא מפרסם

ההיי-טק הישראלי סובל מפרדוקס. מצד אחד, האקזיטים בשיא, הן בכמות והן בשווי. מצד שני, התעשייה מקרטעת הן בהשוואה לביצועיה בעבר והן ביחס לשאר המשק. כך עולה ממדד חדשני שפיתחו בלשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה. המדד, שמכונה מדד ההיי-טק, מנסה לספק תשובה לאחת השאלות המשמעותיות שניצבות בפני קובעי המדיניות הכלכלית בישראל: כיצד יכולה מדינת ישראל לתרגם את הצלחתן של חברות ההזנק הטכנולוגיות, שכבר קנו למדינה את הכינוי "אומת הסטארט-אפ", לצמיחה כלכלית שממנה ייהנו גם אזרחים שלא עובדים בחברות הללו?

 

כתבות נוספות בנושא היי טק בערוץ הכלכלה :

 

המדד החדשני בוחן את תעשיית ההיי-טק הישראלית בשני רבדים שונים. ברובד אחד, נבדקים נתונים הקשורים לחברות הזנק, העוסקות ביצירת חידוש טכנולוגי ותרגומו לערך כלכלי תוך פרק זמן קצר. מדובר בנתונים המתייחסים לכמות החברות שהוקמו בשנה מסוימת, להיקף האשראי שהצליחו החברות לגייס, לכמות החברות שהונפקו בבורסה או נמכרו לחברה גודלה יותר ולשווי המכירות וההנפקות.

 (מקור: IVC) (מקור: IVC)
(מקור: IVC)
 

ברובד השני, נבדקים נתונים שקשורים יותר לפעילות כלכלית שוטפת של חברה ותיקה יותר שמוכרת את שירותיה ומוצריה בשוק העולמי: היקף היצוא וחלקו בכלל היצוא התעשייתי מישראל, כמות המועסקים בענף וחלקם בכלל המועסקים, תרומת ההיי-טק לתוצר המשקי וביצועי החברות בבורסה.

 

שנת שיא לאקזיטים, אך מה התרומה שלהם לצמיחה?

היום פרסם המדען הראשי לראשונה את המדד החדש, והתוצאות מדאיגות. שנת 2014 הייתה שנה טובה לסטארט-אפים ולאקזיטים, אך היא הייתה גם שנה בינונית מאוד לחברות היי-טק ותיקות ומבוססות. הניגוד בין מצבן של החברות הצעירות למצבן של הותיקות חד כל כך, שמחברי הדו"ח בחרו לאגד את הנתונים תחת הכותרת "סיפורן של שתי תעשיות". כמו לומר, אין בישראל תעשיית היי-טק אחת, כי החברות שעוסקות במחקר ופיתוח ומחפשות חברה מחו"ל שתקנה אותן זקוקות לכלים שונים לחלוטין מאשר חברות שכבר עוסקות בייצור ושיווק.

 

על פי נתוני המדד, שנת 2014 הייתה שנת שיא לאקזיטים בישראל. מתוך כ-700 חברות הזנק, 82 חברות נמכרו לחברות גדולות יותר ועוד 17 הונפקו בבורסה כלשהי. חברות ההזנק גייסו סכום שיא של 3.4 מיליארד דולר ושווי האקזיטים הגיע גם הוא לשיא – של כ-7 מיליארד דולר. חלק ניכר משווי האקזיטים, מיוחס לשתי חברות עיקריות: מובילאיי, שהונפקה על פי שווי של למעלה ממיליארד דולר, ו-ווייבר שנמכרה בכ-900 מיליון דולר.


 (מקור: IVC) (מקור: IVC)
(מקור: IVC)
 

מנגד, נמשכה במהלך 2014 מגמת הדשדוש של התעשייה הטכנולוגית בישראל. חלקו של היי-טק בתוצר המשיך לקטון וחלקו ביצוא התעשייתי קטן מ-43.7% בשנת 2013 ל-42.7%. מדד ת"א בלו-טק, שבו נסחרות חברות הטכנולוגיה והרפואה, ירד ב-5% וסיים את השנה ברמה הנמוכה ב-362 נקודות מרמתו ערב המשבר הפיננסי העולמי ב-2007.

 

בלשכת המדען הראשי מסתכלים על הנתונים הללו בדאגה רבה. אמנם, האקזיטים הגדולים מספקים תעסוקה ומעשירים את קופת המדינה בסכומים משמעותיים, אך התרומה הכלכלית-חברתית שלהם זניחה בהשוואה לזו של חברות ותיקות שמעסיקות מאות עובדים בשכר גבוה מהממוצע ומגלגלות מיליארדי שקלים בשנה.

 

בלשכת המדען הראשי מודאגים גם מהעובדה שבשנים הקרובות צפוי קושי הולך וגובר בתרגום היזמות והחדשנות של חברות הזנק הישראליות לפיתוחן של חברות גדולות. זאת, על רקע נטייתן ההולכת וגוברת של חברות בינלאומיות גדולות לרכוש כמעט בכל מחיר חברות הזנק קטנות על מנת להסיר מעליהן את האיום התחרותי שמייצגות חברות ההזנק. שני המקרים המפורסמים ביותר בשנתיים האחרונות הם רכישת WhatsApp על ידי Facebook תמורת 22 מיליארד דולר באוקטובר 2014, ובזירה הישראלית - רכישת Waze על ידי Google תמורת 1.1 מיליארד דולר ביוני 2013.

 

לאור זאת מציינים בלשכת המדען הראשי כי "האתגר הגדול העומד בפני המשק הישראלי הוא להמשיך לטפח את החדשנות שמניעה את סירות המרוץ, אך לא להזניח את הספינות הגדולות הנושאות על סיפונן את מרבית הפעילות הריאלית של תעשיית ההיי טק. כדי לעשות זאת, עלינו להמשיך ולספק את האקלים הטוב ביותר לשגשוגן של החברות הבוגרות וחברות ההזנק". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים