שתף קטע נבחר

הילרי במרוץ, אך מי הדמוקרטים שיעזו מולה?

מי שהייתה גברת ראשונה, סנאטורית ומזכירת מדינה נכנסה למרוץ לנשיאות ארה"ב, וכעת נותר לראות מי יהיו הדמוקרטים האמיצים שיתמודדו מולה בפריימריז לאור סיכוייהם הנמוכים. אלא שניסיון העבר מלמד שלא הכול סגור. ראו ערך הסנאטור האלמוני ברק אובמה והכוכבת שהביס - הילרי קלינטון

המעז מנצח? הילרי קלינטון רצה למעשה לנשיאות ארצות הברית מהיום שבו פרשה מתפקיד מזכירת המדינה - לפני שנתיים. אלא שעכשיו זה רשמי עם הכרזתה שלשום (יום א') שהיא נכנסת למרוץ, ולרגע הזה בדיוק המתינו פוליטיקאים דמוקרטים אחרים כדי לדעת אם לקפוץ למים או לוותר.

 

עוד חדשות בעולם :

אנס צעירה והתחתן איתה: "עשיתי לה טובה"

פוטין ביטל האיסור על מכירת S-300 לאיראן

לנקות את בתי היפנים שמתים לבד  

היספני ואוהד ישראל: מרקו רוביו רץ לנשיאות

 

לפי הסקרים האחרונים בארה"ב, לשום מועמד דמוקרטי אין סיכוי מול קלינטון בפריימריז של המפלגה. אולם, גם ב-2008 הייתה המועמדות שלה מטעם הדמוקרטים מובנת מאליה, עד שלזירה נכנס סנאטור צעיר, אלמוני וחסר סיכוי בשם ברק אובמה. והסוף ידוע.

 

למעלה משמאל לימין ובכיוון השעון: ג'ים ווב, הילרי קלינטון, מרטין אומאלי, לינקולן שייפי, ג'ו ביידן ואליזבת וורן (צלום: AP, AFP, gettyimages, רויטרס) (צלום: AP, AFP, gettyimages, רויטרס)
למעלה משמאל לימין ובכיוון השעון: ג'ים ווב, הילרי קלינטון, מרטין אומאלי, לינקולן שייפי, ג'ו ביידן ואליזבת וורן(צלום: AP, AFP, gettyimages, רויטרס)

לפני שבע שנים הגיעה קלינטון למדינת איווה במסוק שאותו כינתה "הילקופטר". היא נתפשה כאישה מרחפת שרחוקה מממצוקות האדם הקטן והפשוט ובסופו של דבר היא הגיעה בפריימריז במדינה החשובה רק במקום השלישי אחרי אובמה והסנאטור ג'ון אדוארדס. הניצחון של אובמה באיווה הכניס אותו חזק למרוץ להפך אותו לאחד המועמדים המובילים.

 

ויתרה על מסוק ותסע לאיווה בקרוואן

הפעם בחרה קלינטון לנסוע את כל הדרך מניו יורק לאיווה בקרוואן, והיא מתכננת לפגוש אמריקנים פשוטים בגובה העיניים - לא כמי שהניצחון מגיע לה, אלא כמי שתעבוד קשה כדי לזכות באמון הציבור.

קלינטון פתחה את קמפיין הבחירות שלה לבית הלבן ביתרון עצום על פני המועמדים הרפובליקנים והדמוקרטים כאחד. אלא שאיש לא יודע איך יסתיים המרוץ לאחר ההצבעה ב-8 בנובמבר 2016. קלינטון זקוקה לפריימריז דמוקרטיים שיאתגרו אותה כדי להתכונן לקרב האמיתי מול יריבה הרפובליקני, יהיה אשר יהיה. אבל היא גם לא רוצה מועמדים חזקים מדי שיתמודדו מולה במפלגתה.

 

תנסה לשדר יותר עממיות. קלינטון בניו יורק עם אשת ראש העיר שירליין מקגריי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תנסה לשדר יותר עממיות. קלינטון בניו יורק עם אשת ראש העיר שירליין מקגריי(צילום: רויטרס)

גם ב-2008 היא הייתה פייבוריטית. קלינטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גם ב-2008 היא הייתה פייבוריטית. קלינטון(צילום: EPA)
יש שני סוגים של מועמדים דמוקרטים ששמם עולה באחרונה בהקשר של המרוץ לבית הלבן: אלה שמוכרים לציבור ולא ירצו לנחול תבוסה על ידי קלינטון ואלא שאינם מוכרים שייכנסו לזירה כדי להיחשף בפני הציבור האמריקני ולזכות בפרסום רב.

 

סגן הנשיא שותק

השם הראשון שעולה על הדעת הוא של סגן הנשיא ג'ו ביידן . לפי שעה, ביידן שותק כמו גם ולא מדבר על הבחירות בשנה הבאה. ספק גדול אם הנשיא אובמה היה מעניק להילרי תמיכה כה גורפת אילו ידע שסגנו ביידן ירוץ. בכל מקרה, ביידן עדיין עשוי לרוץ, אבל לפי הסקרים הוא יובס ויושפל על ידי מזכירת המדינה לשעבר.

 

כל המועמדים הפוטנציאלים האחרים נמצאים משמאלה של קלינטון בנושאי פנים וחוץ. בעיני השמאל במפלגה הדמוקרטית, מזכירת המדינה לשעבר היא נציגת המיליונרים ונחשבת ל"נץ" בסוגיות חוץ. מסיבה זו הם מנסים לדחוף למרוץ את הסנאטורית אליזבת וורן ממסצ'וסטס.

 

אובמה מעדיף אותו. סגן הנשיא ביידן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה מעדיף אותו. סגן הנשיא ביידן(צילום: AFP)
וורן בת ה-65 היא בעלת שורשים אינדיאניים, הייתה פרופ' בבית הספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד והתמחתה בחוק פשיטות רגל. כפוליטיקאית היא הייתה פעילה תחום של הגנת הצרכן, ובשיאו של המשבר הכלכלי הזמין אותה הנשיא אובמה להיות יועצת שלו לחקיקה שתגביל את בעלי ההון בוול סטריט.

 

הסנאטורית החברתית ואהודת השמאל

וורן נבחרה לסנאט ב-2012 והייתה חברה בכמה ועדות שנגעו לסוגיות חברתיות וכלכליות כמו למשל ועדת העבודה והוועדה לענייני הזדקנות. קלינטון זיהתה את הסכנה שעלולה לבוא מכיוונה של הסנאטורית ממסצ'וסטס וכבר נפגשה איתה, ככל הנראה לתאם עמה עמדות. נכון לעכשיו, וורן לא מתכוונת לרוץ לנשיאות ארה"ב, אך מנסה לדחוף את קלינטון להיות מועמדת עממית ולא כזו שתומכת בבעלי העסקים.

 

נכון להיום הודיעו שני דמוקרטים על הקמת ועדה לבחינת מועמדותם - שלב ראשון לפני כניסה למרוץ לנשיאות שעליו דילגה קלינטון. השניים הם ג'ים ווב, סנאטור לשעבר מווירג'יניה, ולינקולן שייפי, מושל רוד איילנד. מי שגם בוחן את צעדיו באחרונה הוא מושל מרילנד לשעבר מרטין אומאלי.

 

עבר של מלחמה למען הצרכן. הסנאטורית ממסצ'וסטס אליזבת וורן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עבר של מלחמה למען הצרכן. הסנאטורית ממסצ'וסטס אליזבת וורן(צילום: רויטרס)

קריירה צבאית מפוארת. ג'ים ווב (צילום: AP) (צילום: AP)
קריירה צבאית מפוארת. ג'ים ווב(צילום: AP)

היה רפובליקני והפך לדמוקרטי. לינקולן שייפי (צילום: AP) (צילום: AP)
היה רפובליקני והפך לדמוקרטי. לינקולן שייפי(צילום: AP)

היה אחד מראשי הערים הפופולריים בארה"ב. מרטין אומאלי (צילום: AP) (צילום: AP)
היה אחד מראשי הערים הפופולריים בארה"ב. מרטין אומאלי(צילום: AP)

ג'ים ווב, בן 69, כיהן כהונה אחת כסנאטור מטעם מדינת וירג'יניה בשנים 2013-2007. קודם לכן הוא עשה קריירה צבאית מפוארת שבמהלכה נלחם בין היתר במלחמת וייטנאם, וזכה בשני עיטורי גבורה. תפקידו הציבורי האחרון היה מזכיר הצי של ארה"ב, ובעברו היה גם עיתונאי ותסריטאי שזכה בפרס אמי, חיבר עשה ספרים והיה מרצה לפוליטיקה באוניברסיטת הרווארד.

 

לינקולן שייפי, בן 62, הוא מושל מדינת רוד איילנד מאז שנת 2011, וקודם לכן היה סנאטור (2007-1999). בתחילה היה חבר במפלגה הרפובליקנית, והתנגד למלחמה בעיראק בעידן ג'ורג' בוש הבן, ולאחר מכן הפך לעצמאי. את המהפך הוא השלים כשהפך לדמוקרטי מתון מאוד.

שייפי החליט לא לרוץ לכהונה שנייה בתפקיד מושל רוד איילנד בגלל הירידה שנרשמה בפופולריות שלו, ובמקום זאת החליט לבחון את האפשרות שירוץ לנשיאות.

 

מרטין אומאלי, בן 52, הוא פוליטיקאי שדמותו כאילו נלקחה מהסרטים. הוא יפה תואר, מנגן בגיטרה, כיהן כראש העיר בולטימור (2007-1999) ונחשב לאחר מראשי הערים הבולטים בארה"ב. אחר כך כיהן כמושל מדינת מרילנד (2015-2007). ב-2008 הוא תמך בהילרי קלינטון בפריימריז הדמוקרטיים, אבל בהופעותיו האחרונות בטלוויזיה הוא אמר שנמאס ממשפחת קלינטון וממשפחת בוש. אומאלי כבר הספיק לבקר במדינת איווה, וייתכן שהוא ייכנס למרוץ הדמוקרטי כדי להתעמת עם קלינטון ולעשות לעצמו שם ברמה הארצית.


פורסם לראשונה 13/04/2015 22:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ניצחון בטוח? קלינטון
צילום: AFP
מומלצים