שתף קטע נבחר

קולדפליי, REM וסטינג שרים לך, מולדת

סטינג מטורף על ירושלים, REM אבודים בתל אביב, קולדפליי חזק בתנ"ך ורק קנייה ווסט מרגיש ישראלי לכל דבר (בגלל בר רפאלי). ברוח חגיגות העצמאות למדינה, אספנו כמה שירי הלל שנכתבו לה אי שם, בגרסה קצת שונה

אם בשאר ימי השנה מצווַה עלינו לבקר ולבחון את מדינתנו, יום העצמאות מהווה דווקא יום נהדר להיזכר בעובדה שכמות הרעש שישראל מחוללת בעולם עומדת ביחס הפוך לגודלה. 

 

סוזי והבנשיז, קנייה ווסט, אר.אי.אם וסטינג . שיר הלל לישראל, פחות או יותר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סוזי והבנשיז, קנייה ווסט, אר.אי.אם וסטינג . שיר הלל לישראל, פחות או יותר(צילום: gettyimages)

מאז היווסדה ניצבה ישראל במרכזן של יצירות מוזיקליות שונות. חלקן ראו בה כמקום סכסוך שלא נגמר או כדוגמה מתבקשת לתוצאותיה של מלחמת דת בעוד שאחרות התייחסו אליה מזווית אישית קצת יותר או קשרו אותה אל למקורותיה התנ"כיים. לרגל החג, הרמנו את הדגל ואספנו כמה שירים בינלאומיים העוסקים במדינתנו הקטנה שבלבנט ומוציאים מכל חובב מוזיקה וצרכן תרבות עולמית את השארית הפרובינציאלית שמסרבת להרפות.  

     

טראוויס - "Why Does It Always Rain On Me"

 

פראן הילי, סולן להקת טראוויס הסקוטית, ידע לא מעט ימי גשם בחייו. הגיוני, בסך הכל, בהתחשב בעובדה שהוא גר בגלזגו, עיר גשומה וחורפית ברוב השנה. אלא שביקור בישראל במהלך אחד החורפים של שנות התשעים שלח את המוזיקאי לתור אחר שמש, במקום שנאמר לו כי הוא הקיצי ביותר בארץ - העיר הדרומית אילת.

 

טראוויס - "Why Does It Always Rain On Me"

 

בראיון שהעניק ב-2005 סיפר הילי כי מטרת הביקור שלו בעיר היתה לספוג קצת שמש במקום בו הובטחה לו בכל ימות השנה. כמובן שהילי, בחור מוכשר אך נטול מזל, הגיע לאילת דווקא בשיאה של מערכת חורפית, שכללה גשמים עזים שנמשכו יומיים ברציפות. לפחות דבר אחד טוב יצא לו מהביקור באילת הגשומה, והוא שיר בו זועק הילי "מדוע יורדים עלי ממטרים כל הזמן?" ומציע תשובה קארמתית משהו, בדמות שקר שאמר בגיל 17.

 

אבל לא הכל נאחס בחייו של הסקוטי האומלל, שכן "?Why Does It Always Rain On Me" היה ללהיט הפריצה הגדולה של הלהקה, וברגע מיוחד שהתרחש בהופעה של טראוויס במהדורת 1999 של פסטיבל גלסטנברי - גשם החל לרדת מיד עם תחילת השיר. השקר שנושא עמו הילי מגיל הנעורים, אגב, הוא רפרנס לעבודתו כברמן כשהיה בן 17, בעוד הוא מתחזה לבן 18.

 

קנייה וסט - "Clique"

 

קניה ווסט וקים קרדשיאן אמנם ביקרו בישראל ממש לאחרונה, אך לא היה זה הקשר הישראלי הראשון של הראפר. הייתה זו דווקא בר רפאלי, מי שהינה ככל הנראה האייקון הישראלי המוכר ביותר בעולם כרגע, לפחות עד שמסכי הקולנוע יציגו את גל גדות עוטה את חליפת הוונדר וומן החדשה שלה.

 

קנייה וסט - "Clique"

 

"בכל פעם שאני בוגאס הם צועקים כאילו אני אלביס, אבל אני רק רוצה לתכנן מלונות", שר קנייה ב-"Clique", שיתוף הפעולה שלו מ-2012 עם הראפרים ג'יי זי וביג שון. "זה אמיתי, גורם לי להרגיש כמו ישראלי, כמו בר רפאלי". זו, אגב, היתה הפעם השנייה שווסט הזכיר את דוגמנית העל הישראלית בשיר. הוא עשה זאת גם ב-2010 בשיר "Christian Dior Denim Flow", בו הוזכרו שמות של דוגמניות שונות, ביניהן רפאלי ואפילו אסתי גינזבורג.

 

סוזי והבנשיז - "Israel"

 

ב-1980, בין האלבומים "Kaleidoscope" ל-"JuJu", הוציאה סנסציית הפוסט-פאנק סוזי אנד דה באנשיז את השיר "Israel" כסינגל נפרד, אשר על אף שלא נכנס לאף אלבום של ההרכב (פרט לאוספים) היה לאחד משיריה המוכרים, נכנס למצעד הלהיטים הבריטי ואף זכה לקאבר של הרכב הקאברים הצרפתי "נוול ווג".

 

בשיר מתארת סוזי שלל סיטואציות טראגיות, ביניהן "יתומים קטנים בשלג, ללא מקום לקרוא לו בית, מתחילים לשיר" - משפט שרבים מפרשים כמתייחס לילדים שהגיעו לישראל אחרי השואה, או ביקרו בה בחגים. יש שאף פירשו את המשפט "Red and green reflects the scene" כשילוב בין צבעי כריסמס לשניים מצבעי דגל הרשות הפלסטינית, לא פחות. 

 

סוזי והבנשיז - "Israel"
 

כותבת השיר, מצידה, אמרה עליו: "זה לא שיר על דת כמו שהוא עוסק באנשים מפוכחים, או גזע שלם שחדל להאמין במה שהם ראו בו כאמת. הוא מנסה להעביר את הנקודה שאסור להסתיר מה שאנחנו חשים בתוכנו, על ידי אמונות או תורות שנכפו עליך. זה שיר שמדבר על כוחו של האינדווידואל".

 

לצד שלל תצלומים שלה עם מגן דוד, הבנשי המזמרת גם ביקרה בישראל ב-1983 בקולנוע דן, כשלצידה סולן הקיור רוברט סמית. ב-2008 היא היתה אמורה לשוב לישראל, הפעם כדי לחמם את הופעתו של מוריסי, אלא שבלבול וחוסר תקשורת בין הפקת המופע לבינה הביא לכך שסוזי לא נחתה בסופו של דבר נחתה על אדמת ארץ הקודש.

 

מגהדת' - "Holy Wars… The Punishment Due"

 

שיר נוסף שמזכיר את ישראל בהקשרים מלחמתיים? לא יתכן. כשלהקת המטאל מגהדת' הוציאה את השיר "Holy Wars" ("מלחמות קדושות") ב-1990, רבים חשבו שמדובר בשיר אודות הסכסוך בצפון אירלנד. ואולם, מנהיג ההרכב דייב מאסטיין העיד מספר פעמים כי מדובר בשיר על ישראל, מה שנשמע הגיוני כשלוקחים בחשבון שאימו של מאסטיין יהודייה והוא גילה במשך השנים חיבה רבה לציון.

 

בהזדמנויות אחרות הסביר מאסטיין כי השורה "Don't look now to Israel, It might be your homeland" לא בהכרח עוסקת במקום ספציפי, היא פשוט אומרת "אל תסתכלו (רק) על ישראל כאזור סכסוך מתמשך, זו יכולה להיות גם הארץ שלכם".

 

מגהדת' - "Holy Wars… The Punishment Due"

 

"הזכרתי את ישראל בשירים גם לפני 'Holy Wars'. מלחמות דת לא בהכרח צריכות להתחיל בישראל. הן יכולות להתרחש בכל מקום", אמר פעם מאסטיין בראיון. "יש כל כך הרבה מלחמות דת שמתרחשות בעולם כרגע. אנשים מתים בשביל רעיון. זה בלתי ייאמן". חלקו השני של השיר, אגב, מבוסס על הקומיקס הפופולרי "המעניש".

 

סטינג - "Mad About You"

 

"מטורף עליך", מתוך אלבומו של סטינג "The Soul Cages" מ-1991, מזכיר כבר בשורתו הראשונה את בירת ישראל, ויש אנשים שמתייחסים לאזכורה של העיר כמטאפורה לגאולה. אחרים רואים בשיר כהצהרת אהבה של סטינג לאישתו טרודי, לאור השורה "אעשה מחיי כלא אם תתחתני עם אחר" ולאור העובדה כי נשא אותה לאישה רק שנה לאחר מכן, ועל כן - גם במקרה הזה הרפרנס לירושלים מקבל משמעות נוספת.

 

סטינג - "Mad About You" 

 

אלא שכשסטינג כתב את השיר הוא התכוון לירושלים התנ"כית, מקום התרחשות מעשה דוד ובת שבע, ורובו הוא למעשה התייחסות לסיפור הטראגי משהו."זה עוד שיר בקטגוריית תשוקה-כוח", אמר סטינג, והזכיר באותה נשימה גם את "Every Breath You Take" של להקתו לשעבר, פוליס."השילוב בין מין לכוח מרתק אותי", הוסיף הזמר. "הוא (השיר) מספר סיפור של רצח ואובססיה. אהבה מהולה בקנאה מעניינת אותי מסיבה כלשהי".

 

קולדפליי - "Viva La Vida"

 

יצירה נוספת הנושאת את שמה של ירושלים התנ"כית היא "Viva La Vida", שיר הנושא מתוך אלבומה הרביעי של להקת קולדפליי מ-2008. נאמן לרוח האלבום כולו, השיר עצמו עמוס רפרנסים דתיים, ומתייחס בין היתר לאשת לוט, ללואי ה-16, למהפיכה הצרפתית ולשלל נושאים שקולדפליי קישרו זה בזה באופן רופף.

 

קולדפליי - "Viva La Vida"

 

כאשר נשאלים אודות משמעות השיר, רוב חברי הלהקה נוטים לענות תשובה מעורפלת משהו, המערבת סיפור הקשור במלך שאיבד את כסו, ירד מגדולתו וחזה בתוצאותיה של מהפיכה אזרחית. כיאה לסיפור מלכות טוב, הוא גם "שומע את פעמוני ירושלים מצלצלים" בפזמון.

 

אר.אי.אם - "Disappear"

 

"Reveal", אלבומה של להקת אר.אי.אם מ-2001 אמנם לא ייזכר כאחד הטובים שהוציאה (לא, "imitation of life" לא עושה אלבום שלם לטוב), אך בין שיר מאכזב אחד למשנהו הוא מכיל גם את "Dissapear" - שיר בו מספר מייקל סטייפ על הצורך לאבד את העולם ולמצוא את עצמך בתהליך.

 

אר.אי.אם - " Disappear"

 

"Lost invisible here, Tel Aviv and Agadir" הוא שר, ומזכיר גם את העיר המרוקאית אגאדיר - או את רשת ההמבורגרים, תלוי מאיזו זווית אתם רוצים להסתכל על זה. השיר מתייחס לביקור של סטייפ בישראל בשנות התשעים, שמצא את סטייפ בתקופה די מבולבלת בחייו, בה בין המבורגר אחד למשנהו הוא נתקף רצון עז להיעלם.

 

בוב מארלי - "Iron Lion Zion"

 

אחד השירים היותר מבלבלים ברשימה הוא "Iron Lion Zion" של בוב מארלי. השיר מזכיר אמנם את המילה "ציון" אך למעשה אין הכוונה היא לישראל, כמו לארץ אוטופית - אשר לפי התנועה הראסטפרית ממוקמת דווקא באתיופיה. המילה "Zion" מופיעה בשירי רגאיי רבים, ביניהם "Zion Train" של אותו בוב מארלי, "Rastaman" של באני ווילר והשיר "Road To Zion" של דמיאן מארלי.

 

בוב מארלי - "Iron Lion Zion"

 

בתנועה הראסטאפרית, אתיופיה היא מקום מוצאו של המין האנושי והתנועה מטיפה לחזרה לאותה ארץ מובטחת, גן עדן עלי אדמות, כשראסטפרים מסוימים רואים עצמם כילדים האמיתיים של ישראל. "ציון" של הראסטפרים הוא מקום של שלום, אחווה וחירות - כלומר, כל מה שישראל לא מסמלת בימים אלה.

 

אלישיה קיז - "We Are Here"

 

הטרי שבשירי הרשימה רואה את הזמרת אלישיה קיז שרה בין שאר סכסוכים אלימים, גם על זה הישראלי פלשתינאי. "הננו כאן", שיצא בספטמבר האחרון ופחות מחודש אחרי סיום מבצע "צוק איתן", נמנע מלנקוט בעמדה או לקחת צד בסכסוך, והוא מדבר באופן כללי על התעלמותו של העולם מסכסוכים עקובים מדם שנמתחים על פני שנים רבות ועשורים ארוכים.

 

אלישיה קיז - "We Are Here"

 

קיז סיפרה כי השיר נולד ביום בו ישבה בביתה שבניו-יורק ולא הצליחה להישאר אדישה להתרחשויות שריצדו על מסך הטלוויזיה. בתוכנית הבוקר האמריקאית "The Today Show" היא הסבירה שהיא פשוט הביעה את עצמה בדרך שהיא הכי טובה שהיא יודעת - כתיבה, ועל כן השיר מכיל שורות כמו: "בואו נדבר על עזה. בואו נדבר על ישראל. כי כרגע זה אמיתי. בואו נדבר על ניגריה ששרויה בהיסטריה". מופת לחריזה, אין ספק. עכשיו נסו לדמיין אמן ישראלי שלא קוראים לו עמיר בניון, שהיה ממהר לפרסם שיר על הסכסוך ולא היה זוכה מיד לקיתונות של בוז וביקורת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
ווסט וסטייפ. שרים למדינה, בלועזית
צילום: gettyimages
לאתר ההטבות
מומלצים