שתף קטע נבחר

מהאקדמיה לאקזיט: פיתוחי העתיד בהיי-טק

הדרך לאקזיט המיוחל מתחילה באקדמיות להנדסה, שם כבר עובדים במרץ על הפיתוחים שאולי תקראו עליהם בחדשות המחר. הצצה אל תוכנית האצה (אקסלרטור) למיזמים ולפרויקטים שנמצאים בשלב הפיתוח

דו"ח היזמות הבינלאומי (GEM) בשיתוף עם הביטוח הלאומי מעלה כי ב-2013 חלה עלייה משמעותית בשיעור היזמות הטכנולוגית - מרמה של כ-4% בשנת 2012 ל-10.2% ב-2013. מהדו"ח עולה כי רמת האופטימיות הכללית בציבור הישראלי ביחס לאפשרות מימושם של מיזמים אלה (אקזיטים) מסייעת ליוזמות והסטרט-אפים לקרום עור וגידים. אפשר לייחס אולי אופטימיות זו ל-8 הסטרט-אפים הענקיים שעשו אקזיט בין 2003-2011, ובראשם וויז, וריטליקס שנמכרו בכמה מאות מיליוני דולרים.

 

התעשיות עתירות הידע בישראל הינן קטר הצמיחה של המשק. יצוא שרותי מחשוב, מחקר ופיתוח מהווה כשליש מסך יצוא השירותים של ישראל. זאת, כאשר בענפי טכנולוגיה עילית בתעשייה ובשירותים עובדים רק כ-9% מהמועסקים במשק. המדינה משקיעה מדי שנה מיליארדי שקלים במחקר ופיתוח (מו"פ) ישראלי. התוצאה היא מובילות עולמית של ישראל בכל התחום של פטנטים לנפש. הההשקעה הציבורית המסיבית בתחומים הללו נובעת מההבנה שהמשך הצמיחה הישראלית תלוי ביכולת של ענפי המשק המתקדמים להמשיך להתפתח ולעמוד בתחרות העולמית שהולכת ומחריפה, בעיקר אל מול מדינות המזרח הרחוק. לצורך כך, המדינה מפעילה מיזמים לעידוד יזמות במסגרת לשכת המדען הראשי, ומיזמים פרטיים לקידום יזמויות צצים כפטריות אחרי הגשם.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

מרכזי קידום יזמות כבר באקדמיה

התחנה הראשונה של היזמים מתחילה באקדמיה. האקדמיות להנדסה מפעילות מרכזי קידום יזמות לסטודנטים ובוגרים. אחד מהם הוא מרכז EIC במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. המרכז הקים תוכנית האצה למיזמים צעירים (אקסלרטור) המסייע לסטודנטים, לבוגרים ולחברי סגל לקדם רעיונות ומיזמים בשלבי פיתוח לכדי סטארט-אפ - Startup SCE.

 

מנטור התוכנית, טל כתרן, בעל ניסיון רב בניהול מאיצי יזמות, ובליווי והכשרת יזמים בעולם ההיי-טק, מצייד את היזמים בכלים ומיומנויות הלכה למעשה ומכין את הנבחרת לעמידה בפני פאנל משקיעים במסגרת Demo Day, במטרה לאתר ולגייס הון ראשוני.

 

בין המיזמים המעניינים שהגיעו לאקסלרטור היה רחפן לדיג. במקום צורת הדיג המסורתית, טס הרחפן עד למים העמוקים, שולף שם את חכת הדיג, ומביא את השלל לאחר מכן לחוף. באקסלרטור קיים גם רחפן לניטור זיהום אוויר במקום היחידות המקובעות שיש כיום על גגות בתים באיזורי זיהום אוויר. הרחפן מספק מדדים דינמיים של זרמי האוויר וכתוצאה מכך למדד זיהום האוויר.

 

מיזם מעניין נוסף שיש לו שורת רווח כפולה, חברתית וכלכלית, פותח ביוזמה של סטודנט חירש. המיזם מבקש ליצור רשת חברתית המבוססת על שפת הסימנים הבינלאומית ומאפשרת לחירש המטייל בעולם ליצור קשר עם חירשים מקומיים, על מנת שיראו לו את הסביבה ויסבירו לו על המקום.

 

בימים אלה מפותח באקסלרטור מיזם לפתרון בתחום ה-Homeland Security (ביטחון לאומי). הסטודנטים שהגו את הרעיון הגיעו לרמת MVP – פיתוח אב טיפוס וחברה מסחרית מן הגדולות בישראל משקיעה על מנת לרשום פטנט ולהפוך את המוצר לבינלאומי.

 

בסיום הלימודים, יוצאים הבוגרים לשוק, אל החממות הטכנולוגיות בארץ, המתחרות על קליטת המיזמים בעלי פוטנציאל ההצלחה הגדול ביותר. החממה הטכנולוגית VLX Ventures היא אחת הדוגמאות הבולטות לגוף כזה, שמצליח להתחרות על מיזמים טכנולוגיים בתחום ההיי-טק והמכשור הרפואי, ולהשקיע בהם כבר משלביהם הראשונים.

 

לדוגמא, אחת ההשקעות המעניינות של החממה בתחום הרפואי היא חברת אקסימור (Eximore) המפתחת פלטפורמה ננו-טכנולוגית לשחרור מבוקר של תרופות. אחד היישומים לטכנולוגיה של אקסימור הוא טיפול במחלת הגלאוקומה - עלייה בלחץ התוך עיני. החברה תחל בקרוב ניסויים בבעלי חיים, כבר בתחילת השנה השנייה שלה בחממה.

 

החממה השקיעה לאחרונה גם באפליקציית Meeter שמבקשת לחולל בעולם הפגישות את המהפכה שיצרה Waze בעולם הניווט. Meeter מבקשת להפוך את כל נושא תיאום הפגישות מרובות המשתתפים לאוטומטי לחלוטין, ובכך לחסוך לארגונים ואנשים זמן רב וכסף.

 

המובילות הטכנולוגית של ישראל תישמר כל עוד תגדל ההשקעה במחקר ופיתוח ותאפשר קרקע פוריה ליזמים חדשים לפתח ולהתפתח. המובילות הטכנולוגית היא היתרון היחסי של מדינת ישראל, אך בעולם טכנולוגי המשתנה במהירות האתגר הכי גדול הוא לשמור עליו למשך שנים ארוכות כדי שיאפשר רמת חיים גבוהה ופרנסה לכל.

 

הכתבה בשיתוף SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים