שתף קטע נבחר

9 ישראלים עדיין מנותקי קשר; משרד החוץ ממליץ: "עזבו את נפאל"

כמעט ארבעה ימים חלפו מאז פקד רעש האדמה את המדינה, וההורים עדיין מחכים לאות מילדיהם. אביה של שחר שביט מבקש: "למצוא חלופה של חילוץ רגלי, לפני שיהיה מאוחר". החיפושים של חברות החילוץ יימשכו מחר. צה"ל מתחיל בבוקר להפעיל בית חולים שדה שיישאר בקטמנדו כשבועיים

שלוש יממות וחצי אחרי שרעש האדמה הקטלני הכה בנפאל , תשעה מטיילים ישראלים עדיין מוגדרים הלילה (בין שלישי לרביעי) "מנותקי קשר". בני משפחותיהם בארץ, חדר המצב של משרד החוץ והשגרירות בקטמנדו ממשיכים לנסות לאתר אותם או לקבל מידע על מקום הימצאם, בינתיים ללא הצלחה. צוותי חיפוש וחילוץ ישראלים - צבאיים ופרטיים – נמצאים במדינה ופועלים בה מאז יום ראשון. סיכום היום בקטמנדו:

 

ביממה האחרונה חולצו כ-25 ישראלים משמורת הטבע לנגטנג. 30 ישראלים עדיין נמצאים שם. עם חלקם יש קשר אך עדיין לא הגיעו אליהם פיזית. היום (ד') ימתין לכוחות הישראלים מסוק של צבא נפאל, ואם תנאי מזג האוויר יאפשרו זאת, הוא יטוס לאזור ויפנה את כולם.

 

רעידת האדמה בנפאל - כתבות נוספות:

 

בינתיים בבירה קטמנדו הקים צה"ל בית חולים שדה שאמור להתחיל לפעול לפנות בוקר. התוכנית של משלחת צה"ל היא להישאר בנפאל כשבועיים ולטפל בנפגעי רעש האדמה, ובתום התקופה תתקיים הערכת מצב שבה תיבחן האפשרות להישאר תקופה נוספת.

 

 

נזקי רעש האדמה בקטמנדו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נזקי רעש האדמה בקטמנדו(צילום: gettyimages)

חיילי פיקוד העורף שנסעו לסייע בחיפוש וחילוץ (צילום: דובר צהל) (צילום: דובר צהל)
חיילי פיקוד העורף שנסעו לסייע בחיפוש וחילוץ(צילום: דובר צהל)

מתחם בית החולים בצה"לי הנבנה בקטמנדו (צילום: דובר צהל) (צילום: דובר צהל)
מתחם בית החולים בצה"לי הנבנה בקטמנדו(צילום: דובר צהל)

 (צילום: דובר צהל) (צילום: דובר צהל)
(צילום: דובר צהל)

 (צילום: דובר צהל) (צילום: דובר צהל)
(צילום: דובר צהל)

אתמול בצהריים נחת בנמל התעופה בן גוריון מטוס של חברת אל על ועליו 216 ישראלים ששהו בנפאל בשבועות האחרונים וחוו את רעידת האדמה. בין הנוסעים היו 16 תינוקות. את פניהם של המטיילים הישראלים קיבלו בני משפחותיהם ומכריהם. אמש המליץ משרד החוץ לישראלים שנשארו בנפאל לצאת מהמדינה ולחזור לישראל או לעבור לכל יעד בטוח אחר. לא מדובר באזהרת מסע רשמית, אלא בתשובה שניתנת למי שפונה לחדר המצב, למחלקה לישראלים בחו"ל ולשגרירות ישראל בנפאל.

 

ברקע זה, כ-70 ישראלים שהגיעו בתחילת השבוע לקטמנדו החליטו לא להתפנות בטיסת אל על המיוחדת שמימנה מדינת ישראל והגיעה לנתב"ג בצהריים. 

 

בינתיים ממשיכים לעלות מספרי הקורבנות ברעש האדמה. משרד הפנים של נפאל דיווח כי ידוע על 5,057 בני אדם שנהרגו בעקבות רעידות האדמה שהכו במדינה בימים האחרונים. בנוסף, יותר מ-10,000 נפצעו. כ-250 בני אדם מוגדרים כנעדרים באזור תיירותי במחוז ראסווה לאחר שמפולת שלגים פקדה את האזור. מהרשויות במקום נמסר כי ייתכן שבין הנעדרים ישנם גם תיירים.

 

"אנחנו מבקשים את חילוץ ילדינו"

שתיים מהישראליות שממתינות לחילוץ הן שחר שביט ונעמה שוחט, שתי קצינות משוחררות טריות שטיילו באזור האגמים הקפואים בנפאל. "מבחינתנו מאום לא השתנה מאז יום שבת", אמר זהר שביט, אביה של שחר. "הילדות שלנו עדיין על פסגת ההר ואין לנו איתן קשר. אנחנו פונים לשר החוץ אביגדור ליברמן בבקשה לפנות זמן לטיפול אישי בנושא, להניח כרגע את כל העיסוקים האחרים, כולל הרכבת הממשלה ולדאוג לחילוץ ילדינו".

שחר שביט ונעמה שוחט ()
שחר שביט ונעמה שוחט


אור אסרף ()
אור אסרף

שביט הוסיף: "אנחנו חוששים שהן לא יוכלו לעבור עוד לילה קפוא על ההר. עדויות מקבוצות אחרות שאיתן יש קשר מדברות על מקרי אלימות של הנפאלים בהרים כלפי הילדים ותקיפות של הצוות המוסק. אנחנו מבקשים שבמידה שלא ניתן לחלץ הילדים בטיסה, למצוא כבר עתה חלופת חילוץ רגלי ביבשה – לפני שיהיה מאוחר מדי.

 

"אנחנו לא מבקשים דבר על חשבון המדינה. לכל הילדים קיים ביטוח למקרי חירום. ממשלת ישראל העניקה למדינת נפאל מאות מתנדבים, צוותים רפואיים ובתי חולים שדה לטיפול בפצועים הנפאלים. אנו מבקשים את חילוץ הילדים, שיגיעו הביתה בשלום.

 

ישראלי נוסף שזקוק לחילוץ הוא אור אסרף (22), חייל משוחרר, שלא דיבר עם הוריו אורית ופטריק מאז יום שישי. אמו הגיעה בכל זאת לנתב"ג בתקווה שהוא חזר עם טיסת אל על והכינה שלט שעליו נכתב "האם מישהו ראה את אור אסרף". היא סיפרה: "הוא יצא בשבת לטרק באזור הלנגטנג כמה שעות לפני הרעש, ומאז לא שמענו ממנו. אנחנו מאוד מודאגים, אנחנו לא יודעים עם מי הוא נסע לאזור הזה, ולא יודעים אם הוא טייל עם ישראלים".

 

גיא יצחק, חברו הטוב של אור שטייל עמו במזרח, סיפר: "הוא יצא לטרק של הלנגטנג. הוא יצר איתנו קשר שלוש-ארבע שעות לפני הרעידה ומאז הוא לא דיבר איתנו. אנחנו לא יודעים בדיוק עם מי הוא יצא לטרק, כי הוא אמר שאולי הוא ייצא לבד, אבל כנראה באמצע הדרך הוא חבר לחבורה של ישראלים. לא הצלחנו ליצור קשר עם ישראלים שפגשו אותו בטרק, כי אני מניח שגם הם מנותקי קשר. אולי זה אזור בעייתי בטרק".

 

אלמוג פוקס שטייל עם גיא ואור הוסיף כי "רעידת האדמה הייתה אמורה לתפוס את אור באמצע יום ההליכה הראשון של הטרק". לדבריו, "המאמצים העיקריים מתרכזים בלמצוא אנשים ששמעו עליו או ראו אותו אחרי הרעידה. דיברתי עם הרבה אנשים שראו אותו יום לפני, אבל לצערי זה לא עוזר כמצופה".

 

המחולצים

מנגד, במהלך היום התרבו סיפורי החילוץ בנפאל. שניים מהמטיילים הישראלים שנתקעו בשמורת הטבע לנגטנג, איתן נוימן ופועה לסר, הצליחו לתעד בווידאו את החילוץ שלהם. "פחדנו, וגם נורא דאגנו כי דואגים לנו, וחשבנו על ההורים בארץ, אבל לא היינו במצוקה", הרגיעה לסר אחרי הגעתם לקטמנדו.

  

 

 

עדן פקר. 30 קילומטר ברגל (צילום: נרי רוזן) (צילום: נרי רוזן)
עדן פקר. 30 קילומטר ברגל(צילום: נרי רוזן)

 

הסמס שנשלח לאמה של סיוון קטן:

 

שלוש ישראליות אחרות, אורי ג'מילי, בתאל שפיר ותמר ווג חולצו משמורת הטבע לנגטנג אחרי ששהו במחנה "מאולתר" שבנו מטיילים ישראלים. "קשה לתאר. זה היה מפחיד", סיפרו. "עצרנו שם לשישי-שבת כי אחד מהחבר'ה שלנו שומר שבת. ואז פתאום זה התחיל. לא כל כך הבנו מה הסיפור ואז התחלנו לרוץ אחרי המקומיים ממקום למקום ואז ראינו בולדר ענקי שהתגלגל עלינו ונחת חמישה מטרים מאיתנו. השירותים קרסו, המבנה שישנו בו קרס. מלא אפר מלא אבק".

 

סיוון קטן (23) מקיבוץ הזורע היא אחת משבעה חברים ישראלים שחולצו בצהריים מאתר הבנג'י Last Resort בנפאל על ידי חברת הביטוח מגדל וחברת החילוץ חיליק מגנוס. היא הייתה בקבוצה שהורכבה במקור מתשעה חברים ישראלים, אחד מהם הוא עדן פקר, שהצליח ביום ראשון עם חבר נוסף להיחלץ רגלית מהאתר. היא וששת הנותרים חולצו היום לאחר שהיו מנותקי קשר ארבעה ימים.

 

אפרת, אמה של סיוון, אמרה לאחר שחודש הקשר עם בתה: "בפעם האחרונה לפני רעידת האדמה שמענו ממנה בשבת בבוקר, אבל לאחר הרעידה לא שמענו מהם, רק ידענו על מיקומם. ידענו שהם תקועים ושיש לחלץ אותם. הוקמה קבוצת הורים שהפעילה לחץ כדי לחלץ את הילדים לפני שיתרחשו רעידות אדמה נוספות. היתה התגייסות מדהימה של כל ההורים".

 

פקר, שכאמור הצליח להיחלץ מהאזור כבר בשבת, כבר נחת בישראל בטיסת אל על. "כשאמא שלי ראתה אותי בשדה התעופה, היא התנפלה עליי בחיבוקים, נשיקות ובכי", סיפר. כדי להיחלץ מהאזור מוכה הרעש צעדו הוא וחברו ברגל כ-30 קילומטר.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד, מיכל מרגלית, איתמר אייכנר ואילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחר שביט ונעמה שוחט. "רוצים טיפול של שר החוץ"
מומלצים