שתף קטע נבחר

 

מצלמות בבית ספר: כן בחצר, לא בשירותים

ב-60% מהתיכונים וב-30% מהיסודיים בארץ כבר מותקנות מצלמות אבטחה. משרד החינוך החליט לעשות סדר ולקבוע: איפה מותר להציב אותן? למי מותר לצפות בתיעוד? למה אסור להקליט קול? ותוך כמה זמן יימחקו סרטי הצילום?

משרד החינוך פרסם אחר הצהריים (יום א') חוזר מנכ"ל חדש שמסדיר את השימוש במצלמות אבטחה במוסדות החינוך. כיום, ב-60% מבתי הספר העל-יסודיים וב-30% מבתי הספר היסודיים כבר מותקנות מצלמות אבטחה, אלא שעד עתה הנושא לא היה מוסדר. לשאלות כגון היכן נכון וראוי להציב מצלמה במוסד חינוכי לא הייתה תשובה, וכעת גיבש משרד החינוך את הנושא הן מבחינה פדגוגית הן מבחינה משפטית.

 

החוזר מתייחס לשלושה תחומים: מוגנות, רכוש וביטחון. הסעיף הראשון בחוזר מתייחס להצבת מצלמות בתחום הפנימי של בית הספר במטרה להגביר את המוגנות ולקדם אקלים בטוח. "המצלמות עשויות לשמש בין היתר כלי להגברת מוגנות וכן לאיתור אירועי אלימות ובריונות, עישון ושתיית אלכוהול", נכתב.

 

ההחלטה על הצבת מצלמות בתוך שטחו הפנימי של בית הספר לצורך הפעלתן בשעות הלימודים תהיה של מנהל המוסד, לאחר שהתייעץ עם מנהל המחוז וגורמים מקצועיים. על פי החוזר, על המנהל לשקול שימוש באמצעים חלופיים כמו מורה תורן, כדי למנוע פגיעה בפרטיות התלמידים. ההחלטה על הצבת המצלמות תתקבל רק כאשר הוא ישתכנע שקיים צורך חיוני בתוספת זו כאמצעי נוסף להגברת המוגנות, ושהדבר מסייע לנוכחות המורים התורנים.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מצלמה תוצב באופן שבו היא תצלם את השטח הציבורי המשרת את כל באי בית הספר, כמו חצרות, מגרשי הספורט, מסדרונות וגגות. חל איסור להציב מצלמות במקום שבו מתקיימות פעילויות פרטיות כמו שירותים, חדרי מורים, חדר היועץ והמרפאה. כמו כן חל איסור להציב מצלמות בכיתות הלימוד. בחוזר הובהר כי למצלמה לא יחובר התקן בעל יכולת שמע או יכולת להקליט שמע. עוד הובהר כי אם יעלה צורך להתקין מצלמה בניגוד להנחיות, בשל דרישת משטרה או רשויות הביטחון, הדבר ייעשה רק לאחר אישור קב"ט המחוז ומנהל המחוז, ולזמן מוגבל.

 

על פי החוזר, רק מנהל בית הספר יוכל לצפות בצילום בזמן אמת, או אדם מצוות בית הספר שהוסמך לכך על ידו. אם הצופה איתר אירוע אלימות או התנהגות מסוכנת עליו לפעול מיד להפסקתו בהתאם להוראות משרד החינוך. הצפייה ותדירותה יהיו נתונות לשיקול דעת המנהל.

 

אם התקבל מידע על אירוע אלימות או התנהגות מסוכנת, המנהל ידאג שגורם מורשה יצפה בחומר המוקלט הרלוונטי. יוכלו לצפות בו גם סגן המנהל, היועץ החינוכי ופסיכולוג בית הספר. הצפייה בחומר המוקלט תיעשה בחדר המנהל בלבד.

 

באשר לשמירת החומר המוקלט מבהיר החוזר כי החומר יימחק לאחר שלושה ימים לכל המאוחר מיום הקלטתו, אלא אם כן סבר המנהל שההקלטה כוללת אירוע חריג שיש חשיבות מרובה בשמירתו. במקרה כזה חלק מהכללים מורים על כך שהאירוע המסוים יועתק ויישמר במדיום נפרד אחד בלבד, בתוך כספת בחדר המנהל. בתום הטיפול במקרה יימחק החומר לאלתר. חוזר המנכ"ל מבהיר כי חל איסור על הצבת מצלמות בגני ילדים במתחם הפנימי.

 

סעיף נוסף בחוזר מתייחס להצבת מצלמות לשמירה על רכוש המוסד לאחר שעות הלימודים. על פי סעיף זה ההחלטה על הצבת מצלמות בתחום הפנימי או החיצוני של המוסד לצורך הפעלתן לאחר שעות הלימודים ולאחר תום פעילות של קטינים (לרבות צהרון, חוגים וכולי) תהיה של הבעלים על מבנה המוסד החינוכי, בהסכמת מנהל המוסד החינוכי. לא יתאפשר צילום כל זמן שמתקיימת במבנה פעילות של קטינים. בחומר המצולם שהוקלט יהיו רשאים לצפות מנהל בית הספר ונציג הבעלים, ובתנאי שהמנהל יהיה נוכח במהלך הצפייה.

 

הסעיף האחרון מתייחס להצבת מצלמות בשטחו ההיקפי של המוסד החינוכי להגברת האבטחה ומניעת כניסה של גורמים לא מורשים. על פי סעיף זה, "ההחלטה על הצבת מצלמות תהיה של הבעלים על המבנה, או של הרשות המקומית או של גורמי הביטחון, בהתייעצות עם מנהל המוסד החינוכי ובתיאום עם קב"ט הרשות המקומית או עם קב"ט מחוז משרד החינוך ועם משטרת ישראל".

 

בבתי הספר ימוקמו המצלמות ברחבה המובילה למוסד ויצפו על שערי הכניסה לבית הספר ועל הגדרות המקיפות אותו. בגני ילדים יתמקדו המצלמות רק בתצפית על שער הגן, על שביל הגישה אליו ובגדרות המקיפות אותו. בחוזר הובהר כי המצלמות יוצבו כך שהן יצלמו תלמידים לכל היותר באופן אגבי. בחומר המשודר יהיו רשאים לצפות איש משטרה, קב"ט המחוז ומנהל בית הספר, והחומר שיוקלט יימחק לאחר שלושה ימים לכל המאוחר.

 

בכל מקרה שבו הוחלט על הצבת מצלמות בתוך שטח בית הספר, על המנהל ליידע על כך את הורי התלמידים, תוך פירוט של האזורים הספציפיים שבהם יוצבו המצלמות. המנהלים יהיו מחויבים לשתף בהחלטה את צוות בית הספר, ההורים והתלמידים, ולקיים אחת לשנה סדנאות ופעילויות חינוכיות בנושא. כמו כן בבית הספר יותקנו מודעות ברורות המתריעות על כך שמתחם בית הספר מצולם.

 

החוזר נכנס לתוקף לפני יומיים, אך יחול גם על מוסדות שהציבו מצלמות קודם לכן. מוסדות חינוך אלה יצטרכו לבצע התאמות על פי החוזר החדש עד לתחילת שנת הלימודים תשע"ו.

 

מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן: "השמירה על ביטחונם ומוגנותם של התלמידים והמורים נעשית במסגרת רחבה של תוכניות ופעילויות להתנהגות ערכית ולקידום אקלים בטוח במוסדות החינוך. יצירת סביבת למידה מכבדת ובטוחה חיונית להתפתחות התלמידים, לרווחתם הנפשית ולתחושת המוגנות שלהם. התקנת מצלמות במוסדות החינוך אינה הכרחית להעצמת תחושת המוגנות, ואינה מבטלת את הצורך בהשגחת מורים לאורך יום הלימודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים