שתף קטע נבחר

לא צריך להימנע ממאכלי חלב: לעבור את החג בלי כאבי בטן

"החג הלבן" מסמן עבור רובנו את תחילת הקיץ אבל עלול לגרום לרגישים למאכלי חלב לכאבי בטן ולנפיחות. למה זה קורה ומה ניתן לעשות כדי למנוע את התופעות הללו?

חג השבועות מכונה גם "החג הלבן", גם על שום לבישת הבגדים הלבנים, אבל גם בגלל המנהג לאכול בו מוצרי חלב. אבל עבור רבים הוא מסמל גם שלל תופעות לא נעימות כמו כאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשול ותופעות מביכות נוספות, לאחר אכילת מוצרי חלב.

 

הסיבות לכך יכולות להיות שונות, אןלם שתי הסיבות העיקריות הן רגישות ללקטוז - הסוכר שנמצא בחלב או אלרגיה לחלב ולמוצריו. לדברי שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית סופר- פארם, יכולות להיות רמות שונות של אי סבילות ללקטוז, ולראיה אנשים מסוימים יחושו רק מעט נפיחות וגזים, ואחרים ירוצו מיד לשירותים. 

 

בנוסף, חשוב לדעת כי מוצרי החלב שונים ברמת הלקטוז שהם מכילים.

 

קראו עוד במדור פארם נט

לקראת החום: איך להימנע מנזקי הקיץ?

מזיעים וסובלים? פתרונות שיעזרו להתמודד

טסים לחופש: איך זה עלול לגרום לבעיות בבטן?

 

מה גורם לכאבי הבטן?

קטרון מסבירה: התופעה נובעת ממחסור באנזים בשם "לקטאז", הנמצא במעי הדק. חוסר באנזים גורם לכך שסוכר החלב, הלקטוז, אינו מתעכל ונותר בשלמותו במעי.

 

כשהלקטוז מגיע אל המעי הגס, חיידקי המעי מפרקים אותו ובתהליך נוצרים  גזים הגורמים לתופעות הללו.

 

לעומת זאת, תגובה אלרגית לחלב יכולה להתבטא בכל מיני צורות. כמו למשל, שלשולים, כאבי בטן חזקים, קשיי נשימה, פריחה בעור ואפילו הלם פיזיולוגי העלול להסתיים במוות. "בדרך כלל אלרגיה כזו נפוצה אצל תינוקות וזה פחות נפוץ בגילאים בוגרים יותר", אומרת קטרון.

 

מוצרי החלב עלולים לגרום לנפיחות וכאבי בטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מוצרי החלב עלולים לגרום לנפיחות וכאבי בטן(צילום: shutterstock)

 

מה גורם לרגישות ללקטוז?

לדבריה, הגורמים לא באמת ברורים. "הרגישות יכולה להתפרץ פתאום באמצע החיים בלי סיבה ברורה. לעתים יש ירידה בכמות הלקטאז המיוצרת בגוף, והתוצאה היא רגישות ללקטוז.

 

"ניתן לעשות הבדיקה כדי לגלות האם אכן מדובר ברגישות. אחת מהן  היא בשיטת האלימינציה. בהתחלה מוציאים מהתפריט כל דבר שמכיל לקטוז, ואז מתחילים ומוסיפים לאט לאט. ניתן להוסיף בדיקות מעבדה נוספות שיאששו את האבחנה".

 

מה יעזור?

"אם מדובר ברגישות ללקטוז, אין צורך להימנע לחלוטין ממאכלי חלב", אומרת קטרון. "כדאי לבדוק את הסבילות למוצרים לפני שאוכלים אותם, שכן יש הבדלים בין רמות הלקטוז במאכלים השונים.

 

"כדאי לאכול אותם בכמויות קטנות במהלך היום, כדי לא להעמיס על מערכת העיכול ורצוי לשלב עם מוצק אחר, כך לגוף יהיה מספיק זמן לפרק ולעכל את הלקטוז. בנוסף, מומלץ להעדיף מוצרי חלב מותססים כמו יוגורט ביו - יש בהם פחות לקטוז".

 

חשוב לשים לב כי ישנם מוצרים שאינם מאכלי חלב אך מכילים לקטוז ועלולים גם הם לגרום לרגישות כמו למשל, דגני בוקר, מרגרינה ואפילו תרופות. 

 

תוספי מזוון ופרוביוטיקה

קטרון אומרת כי יש תוספים שמכילים את הלקטאז וניתן לקחת אותם לפני הארוחה ועל פי המינון המתאים, כדי להימנע מהתופעות הכואבות. בין התוספים: לקטוקל של אלטמן, לקטאז של סולגאר ולקטזין.

 

גם פרוביוטיקה יכולה לעזור במצב של רגישות ללקטוז. "אכילת יוגורט ביו על בסיס קבוע יכולה לסייע לשמור על רמת פלורה מאוזנת במעיים. אבל בכל מקרה לא מדובר בטיפול מחליף לתוספי הפרוביוטיקה, אלא כטיפול משלים", אומרת קטרון.

 

 

 

 


 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המאכלים שעלולים לגרום לכאבי בטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים