שתף קטע נבחר

דיוויד גילה: רצינו גם גז וגם תחרות

הממונה על ההגבלים הפורש הגדיר את המכשול העיקרי העומד בפני התחרות במשק הגז: נובל תמשיך להחזיק 25% מ"תמר", תהיה שותפה למשא ומתן המסחרי עם הלקוחות - ולקביעת המחיר. הוסיף: "לכל אורך הדרך המונופול אמר לנו: 'אם תדרשו תחרות לא נפיק את הגז. אז תבחרו או גז או תחרות'. אנחנו אמרנו שאנחנו רוצים גם גז וגם תחרות"

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, דיבר הבוקר (ג') בוועידה הלאומית ה-7 לאנרגיה והתייחס להחלטתו להתפטר על רקע הסדר הגז המתגבש. "אני לא חושב שאני הבן אדם האהוד ביותר באולם הזה, אבל בכל זאת רציתי לחדד כמה נקודות. הודעתי שאני עוזב, כי אני משוכנע שמשרדי הממשלה יעשו ככל שביכולתם כדי להעביר את המתווה הזה גם במחיר של פגיעה בעצמאות של הרשות להגבלים עסקיים, שהיא חשובה ביותר מבחינה ציבורית".

 

 

גילה התייחס להחלטתו מחודש דצמבר האחרון, לסגת מההסכם שגובש בחודש מרץ אשתקד, ולא לתת פטור מהסדר כובל לשותפות הגז לוויתן: "יש כאלה שטוענים שנסוגנו מהסכם אבל זה לא המצב. עשינו מאמצים מאוד גדולים להגיע לפתרון מחוץ לבית המשפט. למתווה שמשיג גם תחרות מצד אחד וגם מניעה של האיום של החברות שלוויתן לא יפותח אם נלך לבית משפט. ברגע האמת, אחרי שלמדתי את הערות הציבור ואת הנתונים שהיו ברשותי, הרגשתי שהאחריות שמוטלת עלי להגנה על הצרכן - לא מאפשרת לי לשכנע את בית הדין שהפטור הזה יביא לתחרות.

 

בחודש דצמבר הודיע הממונה על הגבלים שהוא נסוג מההסכם שגיבש עם חברות הקידוח והוא נוטה שלא לתת פטור מהסדר כובל ביחס למאגר לוויתן. הודעתו פתחה את האפשרות לכך שבית הדין להגבלים עסקיים ימליץ לפרק את שותפות לוויתן, או על ידי הכנסת שותף נוסף או על ידי חיוב כל אחת מהשותפות (בהן דלק קידוחים ונובל אנרג'י) למכור את חלקה או חלקים מחלקה.

 

 

צפו: דיוויד גילה מדבר בוועדת האנרגיה 

 

"אני חושב שלא הייתה מחלוקת בין משרדי הממשלה שהפטור לא יביא לתחרות ושאי הגשתו לבית המשפט הייתה הדבר הנכון לעשות. לראשונה עבדנו בתיאום כל הרגולטורים. עשינו מאמצים אדירים להגיע לצו מוסכם חדש, טוב יותר לתחרות. אני מבין את החששות של המשרדים האחרים, מנזקים לביטחון ולכלכה כתוצאה מהליך משפטי ממושך. גם אני רוצה את טובת הציבור אבל הגעתי למסקנות שונות.

 

לוויתן לא יתחרה בתמר

"אני מומחה לתחרות אבל השיקולים האחרים לא נעלמו מעיני לכל אורך הדרך, וזאת הסיבה שהסכמתי למתווה שהוסכם באמצע פברואר. זה היה מתווה רחוק ממושלם מבחינה תחרותית. נובל ממשיכה להיות המפעיל בשני המאגרים הגדולים ולא משנים את מבנה הבעלות על לוויתן.

 

"המתווה חדש, לצערי, לא יביא לתחרות. הבעיה העיקרית היא שנובל תמשיך להחזיק 25% מ'תמר' והיא תהיה שותפה למשא ומתן המסחרי עם הלקוחות ולקביעת המחיר. בגלל שיש לה 40% מלווייתן אז 'תמר' לא יתחרה בלוויתן וליהפך. לכל אורך הדרך המונופול אמר לנו: 'אם תדרשו תחרות לא נפיק את הגז. אז תבחרו או גז או תחרות'. אנחנו אמרנו שאנחנו רוצים גם גז וגם תחרות.

 

צפו: עושים סדר - מה הבעיה בהסדר הגז?

 

"תחרות לא רק חשובה כדי שלא יהיה שחקן אחד עם היד על השיבר. היא חשובה מפני שהיא הדרך הכי יעילה להוריד מחירים. אם ירדו מחירי הגז הטבעי, ירד חשבון החשמל של כולנו, והמחירים של כל מוצרים שמיוצרים בארץ. פיקוח מחירים לא היה עובד, כי לשחקנים יש כוח מיקוח מאוד גדול מול משרדי הממשלה. מבנה תחרותי הוא הסיכוי היחיד שלנו להורדת מחירים מכאן ואילך".

 

הממונה על התקציבים: לא נרפה עד שנביא תחרות בגז

מוקדם יותר התייחס ראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל, להסכם המתגבש עם חברות הקידוח ואמר כי "הייתה לנו ברירה. או ללכת על משהו שיסכן את היכולת לפתח את הגז ולא בטוח יביא לתחרות או לנסות לשכנע את גילה. ניסינו והוא לא השתכנע.

 

"יכולנו ללכת על משהו פופולרי אבל לא אחראי, אבל אתם יודעים במה בחרנו. המתווה שנבחר הוא מהיר, יכול להתחיל מיד, פשוט ויכול להביא לתחרות, ומבוסס על דברים שנעשו כבר במדינות אחרות. הוא כולל והוא מביא ודאות וביטחון למשקיעים חדשים שיכולים להיכנס לפה. הוא כולל עשרות סעיפים שמבטיחים ודאות למשקיעים. זה היתרון שלו".

 

הממונה על התקציבים באוצר, אמיר לוי, סיפר כי הוא נפגש עם מפגינים מחוץ לכנס ואמר לראש מטה המאבק כי "לא היה קל לפתוח אף ענף לתחרות. לא את הנמלים ולא את הסלולר. זה קשה וזה סזיפי אבל אחרי האחריות התקציבית אנחנו באגף תקציבים רואים את פתיחת הענפים לתחרות כאחריות המרכזית שלנו ואני מבטיח לכם שלא נרפה עד שזה יקרה גם בענף הגז". 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: פעילי מאבק הגז) (צילום: פעילי מאבק הגז)
(צילום: פעילי מאבק הגז)

המפגינים משוחחים עם הממונה על התקציבים (צילום: מגמה ירוקה) (צילום: מגמה ירוקה)
המפגינים משוחחים עם הממונה על התקציבים(צילום: מגמה ירוקה)

מחוץ לוועידה הפגינו אנשי מטה מאבק הגז, וקראו לגילה לחזור בו מההתפטרות, "על מנת שיישאר נציג ציבור ישר אחד מול השחיתות שבפרשת מונופול הגז".

 

נתניהו: מטע בננות שוה 20 מיליארד שקל?

בתוך כך, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס הבוקר בישיבת הממשלה להתפטרותו של הממונה על הגבלים העסקיים ואמר: "לא נחזור על טעויות של מדינות אחרות. נפעל על סמך שיקול הדעת הנכון, נאזן תחרות וכדאיות, ונוציא את הגז ממעמקי הים.

 

"יש כאן מתווה שבא כתוצאה מתוצאה מאומצת של מומחים שונים בתחום הזה. לא כולם הסכימו. לצערי הממונה על ההגבלים העסקיים לא הסכים". נתניהו התייחס לעיכובים בירוקרטים שונים שעיכבו את פיתוח משק הגז ואמר: "נתקענו עם עלות של 12 מיליארד שקל בגלל אובדן גז בגלל צינור שלא עבר ליד מטע בננות".

 

שר האנרגיה, יובל שטייניץ, את נתניהו ואמר כי העיכוב שנבע מהעברת צינור הגז במטע בננות סמוך לקיבוץ עלה למשק הישראלי 20 מיליארד שקל. נתניהו ענה: "20 מיליארד - מה שמטע בננות יכול לעשות. האם מטע בננות שוה 20 מיליארד שקל? התשובה היא לא, אבל אנחנו שילמנו את זה".

 

מנכ"לית משרד האנרגיה, אורנה הוזמן-בכור, אמרה כי "המתווה שגובש למשק הגז הטבעי הוא המיטבי בעת הזאת. חשוב להבין שאין כאן רשימת המתנה של משקיעים, בין היתר בגלל ריבוי הרגולטורים. יש פה 20-28 רגולטורים, אבל יש שר אחד שהוא מתווה את המדיניות והוא זה שצריך להוביל את המשק הזה. המתווה נותן מענה גם מבחינה מדינית וגיאופוליטית, מול ירדן שמשוועת לגז טבעי, ונרצה לראות מימוש של עסקאות גם מול מצרים. חשוב לזכור שיש הסכמים שמונחים כאן על השולחן ואי אפשר לחכות עוד".

 

בהכנת הכתבה השתתף רועי ינובסקי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים