שתף קטע נבחר

דו"ח: קנדה ביצעה רצח עם תרבותי בילידים

ועדת חקירה ממלכתית קבעה כי ההפרדה בכוח של 150 אלף ילדים אבוריג'ינים ממשפחותיהם לפנימיות ממשלתיות הייתה ג'נוסייד תרבותי. "מערכת החינוך הממשלתית ניסתה במשך יותר ממאה שנים להשמיד את התרבות האבוריג'ינית, ואלפי ילדים סבלו מהתעללות פיזית ומינית ומהזנחה"

קבוצה של תלמידות ונזירה שלימדה אותן בפנימיית "קרוס לייק" במניטובה ב-1940 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קבוצה של תלמידות ונזירה שלימדה אותן בפנימיית "קרוס לייק" במניטובה ב-1940(צילום: רויטרס)

רצו שיתערו בחברה והפכו אותם לקורבנות של מקרי התעללות קשים תוך ניסיון למחוק את תרבותם: במשך שנים רבות הפרידה קנדה בכוח ילדים אבוריג'ינים ממשפחותיהם ושלחה אותם לבתי ספר ממשלתיים. ועדת חקירה ממלכתית פרסמה שלשום (יום ג') דו"ח מיוחד לאחר שש שנות עבודה שבו קבעה כי המדיניות הקנדית הייתה "רצח עם תרבותי".

 

ניסו להשמיד תרבות

הדו"ח של "ועדת האמת והפיוס" קבע כי "מערכת החינוך הממשלתית ניסתה להשמיד את התרבות האבוריג'ינית ולהטמיע את הילדים הילידיים בתוך החינוך הממלכתי בקנדה".

 

הוועדה הוקמה כחלק מהסדר שהושג עם ניצולי "רצח העם התרבותי", ומאה מהם התאספו באולם אירועים במרכז אוטווה כדי לשמוע את ממצאי הדו"ח.

 

תלמידים בפנימיית "מטלאקאטלה" במטלאקאטלה שבקולומביה הבריטית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידים בפנימיית "מטלאקאטלה" במטלאקאטלה שבקולומביה הבריטית(צילום: רויטרס)
השופט מוריי סינקלייר, שעמד בראש ועדת החקירה, אמר כי "מה שהתרחש בבתי הספר הממשלתיים שווה לרצח עם תרבותי - ניסיון מתואם ושיטתי להכחיד את רוחם של בני העם האבוריג'יני".

 

מקרי אונס ותת-תזונה בפנימיות בניהול הכנסייה

הדו"ח של "ועדת האמת והפיוס" תיעד התעללות פיזית מחרידה, מקרי אונס, תת-תזונה וזוועות אחרות שמהן סבלו רבים מ-150 אלף ילדים ילידיים שלמדו בבתי הספר הממשלתיים שלרוב נוהלו על ידי כנסיות במשך יותר ממאה שנה - מהמחצית השנייה של המאה ה-19 ועד שנות התשעים של המאה ה-20.

 

ילדים, הצעירים שבהם בני חמש, הועברו ממשפחותיהם ומאדמות אבותיהם ונשלחו לבתי ספר מרוחקים. השופט סינקלייר אמר כי חמישה עד שבעה אחוזים מהתלמידים הילידיים שפקדו את בתי הספר הממשלתיים מתו בהם, ושלוועדה יש תיעוד של כ-3,200 מקרי מוות מהתעללות או מהזנחה. רוב התלמידים נקברו בקברים לא מסומנים בשטח בתי הספר.

 


נזירות ממסדר "אחיות הלב הקדוש של אוטווה" עם תלמידים בפנימיית "פוקאטאווגאן" במניטובה ב-1960 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נזירות ממסדר "אחיות הלב הקדוש של אוטווה" עם תלמידים בפנימיית "פוקאטאווגאן" במניטובה ב-1960(צילום: רויטרס)
אדריכלי המדיניות הקנדית ראו בילידים עובדי אלילים וברבריים, היכו אותם כי דיברו את שפתם וברוב המקרים אילצו אותם לקבל את האמונה הנוצרית. "ממשלת קנדה", נקבע בדו"ח, "רצתה להסיר מעצמה מחויבויות משפטיות וכלכליות כלפי העמים הילידיים ולקבל את השליטה על אדמותיהם ומשאביהם".

 

צלקת פתוחה

המורשת של מערכת בתי הספר הממשלתיים, שלמעשה תפקדו כפנימיות, נותרה כצלקת פתוחה אצל קנדים רבים מבני העם האבוריג'יני, שמנסים להתאושש מדורות של הפרדת ילדים ממשפחותיהם.

 

תלמידות יושבות על מיטה בפנימיית "שינגווק" באונטריו ב-1960 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידות יושבות על מיטה בפנימיית "שינגווק" באונטריו ב-1960(צילום: רויטרס)

האחות דשרושר עורכת בדיקת גרון לתלמידות ב"הוסטל הפדרלי פרוביש ביי" באיקאלואיט שבנונאווט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האחות דשרושר עורכת בדיקת גרון לתלמידות ב"הוסטל הפדרלי פרוביש ביי" באיקאלואיט שבנונאווט(צילום: רויטרס)

תלמידים בפנימיית "פורט רזולושן" בפורט רזולושן שבטריטוריות הצפון-מערביות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידים בפנימיית "פורט רזולושן" בפורט רזולושן שבטריטוריות הצפון-מערביות(צילום: רויטרס)

תלמידות משתתפות בשיעור תפירה בפנימיית "מנזר סנט ג'וזף" בפורט רזולושן שבטריטוריות הצפון-מערביות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידות משתתפות בשיעור תפירה בפנימיית "מנזר סנט ג'וזף" בפורט רזולושן שבטריטוריות הצפון-מערביות(צילום: רויטרס)

תלמידים יוצרים את המילה "להתראות" בפנימיית "פורט סימפסון" בפורט סימפסטון שבטריטוריות הצפון-מערביות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידים יוצרים את המילה "להתראות" בפנימיית "פורט סימפסון" בפורט סימפסטון שבטריטוריות הצפון-מערביות(צילום: רויטרס)

תלמידות בשיעור בפנימיית "מנזר סנט ג'וזף" בפורט רזולושן שבטריטוריות הצפון-מערביות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידות בשיעור בפנימיית "מנזר סנט ג'וזף" בפורט רזולושן שבטריטוריות הצפון-מערביות(צילום: רויטרס)

תלמידים בפנימיית "ההוסטל הפדרלי אסקימו פוינט" בארוויאט שבנונאווט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידים בפנימיית "ההוסטל הפדרלי אסקימו פוינט" בארוויאט שבנונאווט(צילום: רויטרס)

האבוריג'ינים מהווים ארבעה אחוזים מאוכלוסיית קנדה. שיעור העוני גבוה מאוד אצל האבוריג'ינים ביחס ליתר הקנדים ושיעור תוחלת החיים שלהם נמוך ביחס לשאר הקנדים. ואם בזה לא די, במקרים רבים הם מידרדרים לפשיעה אלימה, מתמכרים לאלכוהול ולסמים ומוצאים את עצמם בבתי הסוהר במדינה.

 

ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר התנצל ב-2008 בפני העמים הילידיים על המדיניות האכזרית של הממשלה כלפיהם במשך יותר ממאה שנים, אלא שהתנצלות זו לא הפיגה את היחסים המתוחים בין ממשלתו השמרנית לבין 1.4 מיליון אבוריג'ינים.

 

ועדת החקירה הממלכתית המליצה לממשלה הקנדית לעשות יותר כדי לקדם פיוס, כולל ליישם את "הצהרת האו"ם בדבר זכויות עמים ילידיים". הרפר אמר כי ממשלתו תבחן את דו"ח ועדת החקירה בטרם תחליט על צעדיה בסוגיה. הוועדה פרסמה 94 המלצות לממשלה הקנדית, בהן גם הכשרת עובדי ציבור בנושא זכויות אדם ומאבק בגזענות. היא גם קראה לאפיפיור להתנצל בפני ניצולי המדיניות הקנדית ומשפחותיהם על חלקה של הכנסייה בפנימיות הממשלתיות, בדיוק כפי שעשה ב-2010 בפרשת ההתעללות של כמרים אירים בילדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תלמידים אבוריג'ינים בצפון-מזרח קנדה
צילום: רויטרס
מומלצים