שתף קטע נבחר

מהפך בדנמרק: ראשת הממשלה הודחה

ברית המרכז-ימין הצליחה להדיח מהשלטון את ראשת הממשלה ואת קואליציית המרכז-שמאל שבראשה היא עומדת. המרכז-ימין זכה ב-90 מושבים בפרלמנט, לעומת 85 למרכז-שמאל

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אזרחי דנמרק הלכו אתמול (יום ה') להצביע בקלפיות במסגרת אחת ממערכות הבחירות המותחות ביותר שידעה המדינה זה שנים. במהלך הקמפיין ניסתה ברית מרכז-ימין אופוזיציונית להדיח את ראשת הממשלה הלה תורנינג-שמידט, שהימרה על תחייה כלכלית שתבטיח לה כהונה חדשה. הטלוויזיה הדנית פרסמה הלילה כי גוש המרכז-ימין קיבל 90 מושבים בפרלמנט, לעומת 85 למרכז-שמאל. הקולות באיי פארו ובגרינלנד טרם נספרו - אך מדובר בארבעה חברי פרלמנט בלבד - כך שלמרכז-ימין יש רוב בכל מקרה. לאחר פרסום התוצאות הודיעה תורנינג-שמידט על התפטרותה מראשות מפלגת הסוציאל-דמוקרטים.

 

תורנינג-שמידט, שמובילה את קואליציית המרכז-שמאל, הצליחה לפני הבחירות להדביק את הפער מהאופוזיציה בסקרים שפורסמו בשבועות האחרונים. לפני כן היא הזדנבה אחרי יריביה מהימין בשל רפורמות לא פופולריות ואי קיום הבטחות שהפריחה כשעלתה לשלטון ב-2011.

תורנינג-שמידט עם אובמה וקמרון בטקס האשכבה לנלסון מנדלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תורנינג-שמידט עם אובמה וקמרון בטקס האשכבה לנלסון מנדלה(צילום: AFP)
 

ברית האופוזיציה, שבראשה עומד ראש הממשלה לשעבר לארס רסמוסן, מבטיחה הטבות במס ומדיניות קשוחה יותר על הגירה. כדי לבסס את הקואליציה שלו רסמוסן יצטרך את תמיכתן של קבוצות ימניות, נגד מהגרים ואירו-ספקטיות.

 

ראש הממשלה והסלפי

"זה הולך להיות צמוד מאוד", אמרה תורנינג-שמידט, האישה הראשונה שמונתה לראשת ממשלה בדנמרק, אחרי שהצביעה בקופנהגן יחד עם בעלה סטיבן קינוק, חבר הפרלמנט הבריטי. היא הפצירה במצביעים לתת אמון בה ובמדיניותיה הכלכליות והחברתיות.

 

רסמוסן. הצליח להדיח את תורנינג-שמידט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רסמוסן. הצליח להדיח את תורנינג-שמידט(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רסמוסן אמר כי הוא יחתור ליישם רפורמות נגד שילוב עמוק יותר של דנמרק באיחוד האירופי, ויתמוך בניסיונותיו של ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון לשנות את מערכת היחסים בין מדינות האיחוד. "אני רואה חלון הזדמנויות" לרפורמה באיחוד, אמר כשהצביע.

 

תושבי קופנהגן משקפים את המחלוקת סביב הבחירות המוקדמות, שהוכרזו על ידי תורנינג-שמידט לפני יעדן בספטמבר אף שהיו סימנים להתעוררות כלכלית. תחזית הצמיחה במדינה צפויה לעמוד על 1.7 אחוזים. "אנחנו לא צריכים מסים נמוכים. העשירים ישרדו", אמר פיטר גאוב (29) שהצביע לתורנינג-שמידט.

 

בריטה אנדרסן אמרה כי היא מעדיפה את רסמוסן משום שהוא מחזיק בעמדה קשוחה

 יותר בנושא הגירה. "הם מוזמנים לבוא לכאן, אבל עליהם להיות כשירים לעבודה", אמרה. הסקרים שהעידו על מרוץ צמוד, הדהדו את מערכת הבחירות ב-1998 שהיו כל כך צמודות ש-180 קולות מאיי פארו הכריעו את הכף לטובת המרכז-שמאל.

 

במדינה הנורדית הידועה בקונצנזוס פוליטי, ההבדלים בין שני הגושים קשורים פחות למדיניות ויותר לסגנון המנהיג, זאת אף ששניהם מואשמים בשחצנות. תורנינג-שמידט מכונה בפי רבים "גוצ'י הלה" (בגלל התיקים המהודרים שהיא נושאת) ואילו רסמוסן נקרא בפי רבים "לארס הראוותן". ראשת ממשלת דנמרק ידועה גם בסלפי המפורסם שצילמה עם הנשיא ברק אובמה בהלוויית נלסון מנדלה.

 

רסמוסן והליברלים מעוניינים להקפיא את הוצאות המדינה ולהציג הטבות מס, בעוד תורנינג-שמידט והסוציאל-דמוקרטים מעוניינים להגביר את ההוצאות. הקלפיות נסגרו בשעה 21:00 וספירת הקולות צפויה להסתיים אחרי 1:00.


פורסם לראשונה 18/06/2015 21:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הודחה. תורנינג-שמידט
צילום: AP
מומלצים