שתף קטע נבחר
 

שובו של החור השחור המפלצתי

פעילות שרחוקה 8,000 שנות אור מכדור הארץ מסעירה את קהילת האסטרונומים

חור שחור עצום מכדור הארץ נראה בעשרת הימים האחרונים לאחר שלא נראה משנת 1989.

 

מערכת קיגני V404 רחוקה 8,000 שנות אור מכדור הארץ ויש בה כוכב אחד וחור שחור שסובבים אחד סביב השני. החומרים שזורמים מהכוכב אל החור נדחסים ומתחממים ואז נראים לפני שהם נעלמים.

 

הדמיה של החור השחור ()
הדמיה של החור השחור

 

באמצעות קרני רנטגן וקרני גאמה ניתן לצפות באחת התופעות המדהימות ביקום, בין היתר בהתפוצצויות. המדענים מגדירים אותו כחור שחור מפלצתי.

 

אריק קוקלרס מסוכנות החלל האירופית תיאר את מערכת קיגני V404 כ"חור שחור מפלצתי" ואמר לסקיי ניוז כי מדובר ב"הזדמנות של פעם בחיים" מבחינה מקצועית לאנשי הקהילה המדעית לעקוב אחר המתרחש בחור השחור.

 

בין חורים

חור שחורים מוגדרים כגופים שהכבידה שלהם כה גדולה, עד ששום דבר לא יכול להימלט מהם. כאשר אנו רוצים להימלט מגוף מסוים, נניח מכדור הארץ, אנו צריכים להעניק לגוף הנמלט מהירות בריחה. מהירות הבריחה תלויה במסה של הגוף ממנו רוצים להימלט ומהמרחק שלנו מהגוף. לדוגמה, מהירות הבריחה מפני כדור הארץ היא 11 ק"מ לשנייה. חור שחור מוגדר כגוף שאפילו האור, במהירות הפנטסטית של 300,000 ק"מ לשניה, אינו יכול להימלט ממנו.

 

חורים שחורים עשויים להיווצר כאשר כוכב מסיבי מאוד מסיים את חייו ואלו קרויים "חורים שחורים כוכביים". חורים שחורים יכולים להיות גם במרכזי גלקסיות כמו במקרה של וכיוון שמסתם של האחרונים יכולה להגיע למיליארדי מסות שמש, הם קרויים חורים שחורים מסיביים, או סופר מסיביים והם מצויים במרכזי גלקסיות. ראשיתם של אלה היא כנראה ביקום הקדום והם אכלסו את מרכזי הגלקסיות הקדומות שאנו רואים היום כקוואזרים - גלקסיות שהחור השחור במרכזן בולע מכל הבא ליד והתוצאה – חומר שנזרק לחלל במהירויות אדירות ומשחרר קרינה אנרגטית מאוד המאפיינת את הקוואזרים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים