שתף קטע נבחר

סקר: צניחה של 54% במספר האנטישמים בצרפת

על פי "מדד ה-100" של הליגה נגד השמצה, שכיחוּת העמדוֹת האנטישמיוֹת במדינה ירדה ביותר ממחצית, ומגמה דומה נרשמה גם בגרמניה ובלגיה. ביוון שיעור האנטישמים הגבוה ביותר, והזינוק המשמעותי נרשם בהולנד - שם מספרם הוכפל. המוסלמים באירופה אנטישמים יותר מהציבור הכללי

מספר המחזיקים בעמדות אנטישמיות בצרפת צנח בשנה החולפת ביותר ממחצית, והם מהווים כיום 17% מאזרחי המדינה, לעומת 37% ב-2014 – כך עולה מסקר שערכה הליגה נגד השמצה ב-19 מדינות ברחבי העולם. גם בגרמניה ובלגיה נרשמה ירידה משמעותית, בשיעור של 41% ו-28.5% (בהתאמה).

 

לפני כשנה ערכה הליגה את "מדד ה-100", מחקר עולמי ראשון מסוגו בהשתתפות כ-50 אלף מרואיינים מ-102 מדינות, וממנו עלה כי 26% מהאירופאים הם אנטישמים ורק 54% שמעו על השואה. סקר מעקב המתפרסם כעת (ד') מצביע, כאמור, על ירידה משמעותית בהיקף התופעה – ובמיוחד במדינות שבהן בלטו פשעי השנאה נגד יהודים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

מי שהשיבו לכל הפחות ב"כנראה נכון" ביחס לשישה (או יותר) מתוך 11 היגדים סטריאוטיפים שליליים על יהודים, הוגדרו כמחזיקים בעמדות אנטישמיות - מדד המשמש את הליגה נגד השמצה מזה חמישים שנה כקנה מידה לבחינת עמדות אנטישמיות בארה"ב.

 

על פי הממצאים החדשים, חלו שינויים מזעריים בלבד ברמת העמדות האנטישמיות במרבית המדינות, אך דווקא בצרפת - זירת ההתרחשות של מתקפות הטרור המשמעותיות שאירעו השנה נגד יהודים (ועיתונאים) – נרשמה צניחה דרמטית במספר האנשים המזדהים איתן.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

• משיב כהלכה: הרב הראשי דוד לאו עונה לגולשי ynet

• סוף הסאגה: הרבנות האריכה את כהונת הרב ריסקין

• "רימון" של הדתיים: סיפורי התורה ברוק כבד

מחאת משגיחי הכשרות: "היבחנו 5 שעות ברצף - או שתפוטרו"

 

זאת ועוד: הדאגה ביחס לאלימות נגד יהודים גברה שם ב-20%, בבלגיה ב-31% ובגרמניה ב-33%, ורוב ניכר של המשתתפים מאותן מדינות הביעו סולידריות עם קורבנות האלימות היהודים. כאשר נשאלו האם התופעה "משפיעה על כולם ומהווה התקפה על דרך החיים של כולנו" השיבו 77% מהצרפתים בחיוב - וכך גם 68% מהבלגים ו-78% מהגרמנים.

 

ביוון נמדדו השיעורים הגבוהים ביותר של אנטישמיות, 67% - כמו ב-2014. בהולנד מספר האנטישמים הכפיל את עצמו ויותר, מ-5% ל-11% (עליה של 120%), איטליה רשמה זינוק של 45% ורומניה עלתה ב-34%. לעומתן, ברוסיה, פולין ואוקראינה חל שיפור – ירידה של 23%, 18% ו-16% (בהתאמה).

 

"ליהודים כוח מופרז בכלכלה"

לראשונה נבחנו השנה בסקר עמדותיהם של מוסלמים כלפי יהודים בשש מדינות במערב אירופה, ונמצא, כצפוי, כי שיעור המרואיינים המקבלים סטריאוטיפים אנטישמיים עומד על 55%. נתון זה גבוה במידה ניכרת מאשר באוכלוסייה הכללית באותן מדינות, אך נמוך ביחס למוסלמים במזרח התיכון ובצפון אפריקה.

 

כך, למשל, 68% מהמוסלמים בבלגיה מחזיקים בעמדות אנטישמיות לעומת 21% באוכלוסייה המקומית, בספרד – 62% ו-29%, בגרמניה – 56% ו-16%, באיטליה – 56% ו-29%, בבריטניה – 54% ו-12% ובצרפת 49% ו-17% (כולם בהתאמה).

 

הסטריאוטיפ הבולט ביותר בקרב המוסלמים הוא ש"ליהודים יש יותר מדיי כוח בשווקים הפיננסיים בעולם" – מעשייה אנטישמית רווחת שבה מאמינים יותר מ-70% מהמוסלמים במערב אירופה.

 

"גינויי המנהיגים באירופה מסייעים למיגור התופעה"

את עדכון "מדד ה-100" ביצעו חברת הייעוץ האסטרטגי First International Resources ו-Anzalone Liszt Grove Research, בסקר שכלל 10,000 מבוגרים מ-15 מדינות באירופה וכן מארגנטינה, איראן, טורקיה וחלקים מארצות הברית. טעות הדגימה המירבית בציבור הכללי היא 3.2% בארה"ב ו-4.4% ביתר המדינות שנבדקו, ואילו בקרב המוסלמים 9.8% בכל אחת משש המדינות שנבדקו המדינות ו-4% בכולן יחד.

 

המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה, אברהם ח. פוקסמן, התייחס לממצאים החדשים, ואמר: "הרעיון היה לבחון את השפעת האלימות המתוקשרת כלפי יהודים ואת השפעת הגינויים מצד מנהיגי אירופה. הסקר מצא כי קיימת דאגה גוברת מתופעת האלימות נגד יהודים בצרפת, גרמניה ובלגיה. יש מודעות גבוהה לאלימות נגד יהודים, המביאה עמה תחושת סולידריות עם הקהילה היהודית".

 

"גינויים חריפים מצד המנהיגים הפוליטיים במדינות השונות, הופכים ביטויי אנטישמיות למקובלים פחות ברמה החברתית", הוסיף פוקסמן, "אנו מתכוונים להמשיך ולבצע סקרים תקופתיים כדי למדוד את השינויים ואת השפעת אירועי האקטואליה על עמדות אנטישמיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפיגוע ב"היפר כשר" בפאריז
צילום: עמיתי רודרמן
אברהם ח. פוקסמן
צילום: עמיתי רודרמן
מומלצים