שתף קטע נבחר

מלחמת הגרסאות: מה באמת היה בלידת הבית שהסתבכה?

בארגון "איחוד הצלה" התגאו שחובשים שלהם סייעו בלידת בית שהסתבכה בתל אביב. ארגון מיילדות הבית: "מדובר בשקר, איש לא קרא להם, התינוקת לא נתקעה בתעלת הלידה ובמקום נכחה מיילדת בית ותיקה"

ארגון מיילדות הבית נגד איחוד הצלה: בעקבות הפרסום ב-ynet אתמול, בדבר לידת בית שהסתבכה, מאשימות המיילדות כי בניגוד להודעה שהופצה לכתבי הבריאות, איחוד הצלה כלל לא הוזעקו למקום, לא היו מעורבים בלידה, וכי ביולדת טיפלה מיילדת בית מוסמכת.

 

הפרשה החלה אתמול, כאשר בשעות הבוקר הפיץ דובר איחוד הצלה, מוטי אלמליח, הודעה לכתבי הבריאות אודות לידת בית שלדבריו הסתבכה לכאורה. על פי ההודעה, טען אלמליח כי "חובשי הארגון הוזעקו ללידת בית בתל אביב. שלושת החובשים שהגיעו למקום, חילצו את התינוקת שנתקעה בתעלת הלידה והצילו את חייה".

 

אלמליח, דובר הארגון, הוסיף כי במקום נכחה רק דולה (תומכת לידה), ללא מיילדת מוסמכת וכי צוות מד"א לא נכח במקום. אלא שבארגון מיילדות הבית מכחישים את טענות איחוד הצלה, טוענים כי התינוקת לא נתקעה בתעלת הלידה, ושחובשי איחוד ההצלה כלל לא טיפלו ולא סייעו לקבלת הלידה. עוד טוען ארגון המיילדות, כי את הלידה קיבלה המיילדת ענת תל-אורן, בעלת ותק של 30 שנים בקבלת לידות, ובעבר מיילדת מוסמכת בבית החולים אסף הרופא.

 

המיילדת: חובשי איחוד הצלה לא השתתפו בלידה

"הגעתי גם הפעם ללידה שההורים בחרו לבצע בבית, תוך הסכמה מדעת לסיכונים האפשריים", מספרת תל-אורן ל-ynet, "הבחנתי במהלך הלידה במקוניום (צואה במי שפיר - א.ג.) והזעקתי פראמדיק של מד"א, כדי שיבצע אינטובציה (הנשמה מלאכותית - א.ג.), אם תהיה הפסקת נשימה. הראש כבר בצבץ החוצה, ולכן לא יכולתי לפנות את היולדת לבית חולים כיוון שזה שלב מתקדם מידי ומסוכן להעברה".

 

מקוניום הוא נוכחות של צואת התינוק במי השפיר, והוא מעיד על מצוקה של העובר. על פי הפרוטוקול בבתי חולים, כאשר מבחינה המיילדת במי השפיר העכורים, עליה להזעיק מיד רופא ילדים, שיהיה מוכן לבצע הנשמה מלאכותית או החייאה מלאה לפי הצורך, ולהעביר את התינוק ליחידה לטיפול נמרץ.

 

"ביצעתי את כל הנהלים של משרד הבריאות שמתייחסים למקוניום"' אומרת תל-אורן, "כמובן שבחדר לידה מזעיקים את כל הצוות הנחוץ, אבל כאן לא יכולתי להעביר את היולדת לבית חולים, ותוך כמה דקות הגיע צוות טיפול נמרץ עם פראמדיק, שהיה מוכן עם ערכת הנשמה למקרה הצורך".

 

"קצת לפני שמד"א הגיעו, נכנסו לדירה החובשים של איחוד הצלה, שכלל לא הזמנתי. הם לא השתתפו בקבלת הלידה, והתינוקת כלל לא נתקעה בתעלת הלידה".

 

אלמליח, דובר איחוד הצלה, דובק בגרסתו: "כל המידע שמסרתי נכון ומדוייק".

 

"המקום הבטוח ביותר ללדת בו הוא בחדר הלידה", אומר ל-ynet הפרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה ומיילדות וסגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה, "מקוניום במי שפיר עלול להצביע על מצוקה עוברית, ולכן בכל מקרה כזה, אנחנו מעבירים את היולדת לחדר לידה, עם מיילדת רופא ילדים שמוזעק מהפגייה וגינקולוג שחייב להיות זמין ובקרבת מקום".

 

הוזעקו כדי לסייע או לא? ()
הוזעקו כדי לסייע או לא?

 

לידות בית: משרד הבריאות מגביל

בעבר היו דיווחים אחדים בישראל על סיבוכים בלידות בית, שהסתיימו באסונות. באחד המקרים בשנת 2008, בוצעה לידת בית על ידי אחות שאינה מיילדת, אצל אישה ששתי הלידות הקודמות שלה הסתיימו בניתוחים קיסריים, מצב המחייב שיקול דעת מקצועי. לידת הבית הסתיימה כאשר היילוד נותר ללא נשימה והוא אושפז בטיפול נמרץ במצב קשה, כשהיולדת מאבדת דם רב.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, לידות בית יבוצעו אך ורק בנוכחות אחותמיילדת בעלת ותק של שלוש שנים בקבלת לידות, או רופא גניקולוג שיגיעו אל היולדת תוך שעה מזמן הדיווח על הופעת סימני לידה פעילה, וישהו עם היולדת לפחות שעתיים אחרי הלידה. מי שעוסק בקבלת לידות בית, חייב לעבור קורס החייאה של יילודים ורענון אחת לשנתיים.

 

כמו כן קובע המשרד שורה של התוויות נגד האוסרות על לידת בית, ובהן מחלות כרוניות של האם, או הריון בר סיכון. לידת בית מותרת רק בין השבוע ה-37 ל-41 להריון, כאשר משקל הלידה המוערך של העובר הוא 2500 עד 4000 גרם, כשהיולדת בריאה גופנית, תזונתית ונפשית, כשירה משפטית ויכולה לקבל החלטה מתוך רצון חופשי ואי תלות. בתוך כך, לידת בית מחייבת נוכחות של ציוד ומכשור רפואי סטרילי.

 

"לידת בית, גם בנוכחות מיילדת ורופא היא מסוכנת", אומר ל-ynet הפרופ' איתן לוננפלד, יו"ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, "גם אם ההריון נראה לכאורה תקין, עדיין בלידה קורים דברים שהם בלתי צפויים".

 

"האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה התריע בעבר ואנו שוב מתריעים מפני הסכנה הממשית לאם ולעובר בלידה בבית, רחוק מחדר לידה, חדר ניתוח, פגייה ואמצעי ניטור וטיפול רפואיים. אנו ממליצים לבוא ללדת בבית חולים. אנו עושים את המירב כדי לתת את האפשרויות ללידה טבעית וכל מה שאפשר כדי לתת לאשה ולבני משפחתה את ההרגשה הטובה, ועדיין בבית החולים האיכות והבטיחות אינם משתווים לבית".

 

מיכל בונשטיין, יו"ר ארגון אמה"י (ארגון מיילדות הבית בישראל), מסרה בתגובה: "כדי שלידת בית תהיה בטוחה היא צריכה להיות מנוהלת לפי הנחיות מקצועיות ועל ידי מיילדת או רופא שמומחים ללידות בית.

 

"ארגון הבריאות הבינ"ל ומחקרים חשובים שנעשו בעשור האחרון מראים באופן חד משמעי כי לידת בית שמנוהלת בצורה מקצועית הינה בטוחה כמו לידה המנוהלת בבית חולים עבור אישה בסיכון נמוך. לכן, אין מניעה לעשות לידת בית. לידת בית היא בחירה טובה והוליסטית עבור האישה.

 

הממסד הרפואי שאינו חשוף ללידה טבעית ואינו יודע איך לידה פיזיולוגית מתנהלת, מחזיק בדיעה כי לידת בית היא מסוכנת. זאת, למרות המחקר הרפואי ולא בזכותו ובהחלט לא בהתבסס עליו".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים