שתף קטע נבחר

קצין בכיר ראשון מצוק איתן בדרך לחקירה: חשוד שאישר הפגזת מרפאה כנקמה

סא"ל נריה ישורון, מפקד הגדוד שאיבד את סרן דימה לויטס, ייחקר ביום שני במצ"ח בחשד שאישר להפגיז למחרת את המבנה שממנו נורתה האש. לפי החשד, החיילים החליטו לירות למקום כנקמה. סנגורו: "הירי בוצע מתוך צורך מבצעי אמיתי ומובהק". חייליו: "הלכנו אחריו בעיניים עצומות כי אין ערכי ממנו"

 

  

סא"ל נריה ישורון. "היה הכרח מבצעי בירי" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
סא"ל נריה ישורון. "היה הכרח מבצעי בירי"(צילום: דובר צה"ל)
הקצין הבכיר הראשון מצוק איתן בדרך לחדר החקירות: מפקד גדוד 82 של חטיבה 7 בחיל השריון, סגן אלוף נריה ישורון, שלחם בצפון רצועת עזה במהלך המבצע, יתייצב ביום שני הקרוב בחדרי החקירות של מצ"ח. הוא חשוד שאישר לפגוע במרפאה בסג'עייה. החקירה תתקיים כשבועיים לאחר שוועדת מועצת זכויות האדם של האו"ם פרסמה דו"ח חמור על אירועי צוק איתן , ואחרי שגופי האכיפה בצה"ל העלו הילוך בחקירות הפליליות שאותן הורה לפתוח הפצ"ר, אלוף דני עפרוני.

 

סא"ל ישורון איבד ב-22 ביולי בשנה שעברה את פקודו, מפקד הפלוגה סרן דימה לויטס ז"ל, שנהרג מכדור של צלף פלסטיני שהתמקם במרפאה בסג'עייה. חבריו לגדוד לא יכלו לצאת להלוויה שנערכה למחרת, והפגיזו על-פי החשד את המרפאה שממנה נורה לויטס. במצ"ח חושדים שהירי נעשה באישורו האישי של המג"ד. "החלטנו לירות מטח פגזים לעבר הנקודה שממנה קיפח דימה את חייו, אבל לחיים יש קצב משלהם ובדיוק בשנייה לאחר מכן ירו עלינו בחזרה", סיפר לאחר המלחמה סא"ל ישורון לעיתון הצבאי "ביבשה". קצין אחר מהגדוד הגדיר את המעשה כ"סגירת מעגל ולא נקמנות".  

עמוד הפייסבוק שנפתח למען סא"ל ישורון ()
עמוד הפייסבוק שנפתח למען סא"ל ישורון

לוחמים ששירתו תחת המג"ד ישורון במהלך המבצע סיימו לאחרונה אימון נרחב בבקעת הירדן, ומתחילים בשבועות אלה תעסוקה מבצעית. בשיחה עם ynet הביעו לוחמים ומפקדים זוטרים תרעומת על ההחלטה של הפרקליטות הצבאית. ע', שלחם לצד ישורון: "נריה הוביל אותנו ללחימה לצד לוחמי גולני בסג'עייה תחת מסד ערכים של רוח צה"ל, הלכנו אחריו בעיניים עצומות כי אין ערכי ממנו. להפוך אותו לחשוד זה לשים את כל חיילי הגדוד כחשודים. כל אחד היה רוצה מפקד כמו נריה". סא"ל ישורון סיים בינתיים את תפקידו בגדוד והתחיל לשמש כמג"ד בחטיבת ההכשרה של השריון.

 

אחרי שנודע על החקירה, נפתח דף פייסבוק שבו מובעת תמיכה בסא"ל ישורון: "רואים את זה? זו המרפאה ממנה הרג צלף ערבי את סרן דימה לויטס ז"ל. לפני כמה ימים החליט צה"ל לפתוח בחקירה כנגד המג"ד של דימה שהורה לירות לעבר אותה "מרפאה". חייל אחר כתב: "כמה נוח וכמה נבזי היה לנצל את המרפאה כמחסה לירי צלפים על החיילים, מתוך ידיעה גמורה שצה"ל נזהר פי כמה ונמנע מירי על מרפאות. חמאס הסריט את המקרה והפיץ אותו בגאווה. גם אלינו הגיע הסרטון ובגלל כבוד למשפחה ולעם - לא נפיץ אותו בשום פנים ואופן".

 

בתגובה אחרת נכתב: "אנחנו נלחמים מול אויב בלתי מוסרי. לאויב אין בצלם ושוברים שתיקה. זה אויב שהופך מרפאות לעמדות ירי צלפים, שמשתמש באזרחים כמגנים אנושיים, ששולח ילדים לחפור מנהרות, שממלכד זקנים כדי לפגוע בחיילים, שממקם משגרי רקטות ליד גני ילדים. אויב שיודע ומכיר את המוסריות של צה"ל ומנצל אותה לטובתו כדי לפגוע בחיילים ואזרחים. אסור לאנוס, לבזוז, לרצוח. אסור לנהוג בהפקרות. אבל יש מקרים שהם בגבול האפור, יש מקרים שהוצאו מקונטקסט ויש מקרים שהועצמו על ידי התקשורת. עכשיו תורנו לתת גב לחיילים ולמפקדים שלנו. הם נלחמו בשבילנו בשדה הקרב הפיזי, אנחנו נילחם עבורם בשדה הקרב הציבורי והתקשורתי.

 

"השלכות קשות"

"יש להצטער על כך שההחלטה על פתיחת חקירה פלילית נגד קצין בכיר לגבי פעולות המתבצעות במהלך מלחמה, מתקבלת על בסיס פרסומים בתקשורת, ללא בירור עובדתי ראשוני מקדים", כתב סא"ל במיל' עו"ד שלמה ציפורי, המייצג את המג"ד מטעם הסנגוריה הצבאית, לפצ"ר אלוף עפרוני. "ניתן לתמוה על עיתוי ההחלטה שכן האירוע סוקר בהרחבה באמצעי התקשורת לפני שנה. אני משוכנע שאתה מכיר היטב את ההשלכות הקשות הנגזרות מפתיחת חקירה פלילית נגד חיילים ומפקדים בגין אירועי מלחמה, לא רק ביחס לחשוד עצמו אלא ביחס לכלל החיילים המסכנים את חייהם למען המדינה, בכל הנוגע למידת הנכונות והמוטיבציה להתנדב ולהסתכן במלחמות הבאות".

 

 

לגופו של עניין טען בא כוחו של המג"ד כי "הירי בוצע מתוך צורך מבצעי אמיתי ומובהק, שבמרכזו נטרול עמדה של האויב שמוקמה בתוך מרפאה שממנה בוצע ירי אפקטיבי לעבר כוחותינו, שאף גרם למותו של סרן דימה לויטס ז"ל. משימת כוח השריון שפעל במקום הייתה לחפות ולאפשר לכוח החי"ר מגדוד 12 של גולני לבצע את המשימה של איתור מנהרות התקפיות החודרות לישראל, שלפי המידע המודיעיני המוקדם היו קיימות במתחם אותה מרפאה. בעת ביצוע הירי משימת הכוח טרם הושלמה, וחרף מות המ"פ היה צורך בהשלמתה. לכן היה הכרח מבצעי בירי לעבר נקודות שאותרו כעמדות אויב".

 

עו"ד ציפורי. "הירי לעבר המרפאה בוצע באופן מדוד ומבוקר" ()
עו"ד ציפורי. "הירי לעבר המרפאה בוצע באופן מדוד ומבוקר"

עוד עולה מגרסת המג"ד כי הוא פעל לפי הנחיות צה"ל, הן המשפטיות והן המבצעיות: "אתר רגיש כמו מרפאה מפסיק להיות כזה אחרי שמבוצע ממנו ירי לעבר כוחותינו או למדינת ישראל, והוא הופך מיד לעמדת אויב שמותר לירות לעברה. על הצורך המובהק לביצוע הירי כאמור, נוסף גם הצורך הפיקודי-מנהיגותי, לחזק את רוח לוחמי ומפקדי הפלוגה שנפגעה בעקבות נפילת מפקדם הנערץ, ולהחדיר בהם את הנחישות להמשיך לפעול בעוצמה לאיתור מנהרות התקיפה החודרות לשטח ישראל. הירי לעבר המרפאה בוצע באופן מדוד ומבוקר וכלל 3-2 פגזים בלבד".

 

בסביבתו של המג"ד טוענים עוד כי גם בזמן אמת,

לפניו ואחריו, לא היה מידע מודיעיני לפיו המרפאה מאוכלסת באזרחים ובלתי מעורבים: "התחקיר המבצעי שבוצע על ידי קצינים בכירים וממונים גיבה את המג"ד וקבע שלא נפל פגם במעשיו. אפילו תלונה לא הוגשה מצד גורם כלשהו". מנגד, נציג הפצ"ר רב סרן מתן סולומש טען במכתב תשובה: "ההחלטה לפתוח בחקירה התקבלה אחרי שהובאה לידיעת הפצ"ר תוכנה המלא של רשת הקשר, שבה נשמע המג"ד ישורון מאשר את ביצוע הירי למרפאה. בנסיבות העניין קיים יסוד סביר המצדיק פתיחת חקירה מיידית. כל טענה עובדתית של המג"ד תיבדק באופן מעמיק ומקצועי".

 

לפני כחודש הודיע הפצ"ר על הרחבת החקירות של אירועים חריגים במבצע, מהם עלה חשד להתנהלות לא חוקית של הכוחות. חקירת המג"ד תצטרף לתיק ראשון שכבר הסתיים בהרשעת לוחמים מגולני בביזת כספם של פלסטינים מסג'עייה, לצד שורת אירועים במבצע שבמצ"ח חוקרים, בהם נהרגו עשרות פלסטינים בלתי מעורבים מאש צה"ל, כולל תשעה פלסטינים שנהרגו בתקיפת חיל האוויר בזמן ששהו בבית קפה בחאן יונס. הפצ"ר עדיין לא החליט האם לחקור את מפקדי חטיבת גבעתי שהובילו את הלחימה האגרסיבית ב-1 באוגוסט ברפיח במסגרת ניסיונותיהם לאתר את חברם, הקצין החטוף סגן הדר גולדין ז"ל, בסדרת פעולות שהביאה למותם של כ-40 פלסטינים.

החקירה של סא"ל ישורון נמצאת בימים אלה בעיצומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
סא"ל ישורון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים