שתף קטע נבחר

תוספי תזונה לילדים: האם התזונה לא מספיקה?

האם באמת יש צורך בתוספים תזונתיים לילדים כדי למלא את המרווח בין הצריכה המומלצת למציאות, האם אין חשש לעודף ויטמינים ומה הכללים שיעזרו לשמור על שגרה בריאה

אנחנו מנסים לתת לילדים את התזונה הבריאה ביותר ותוהים פעמים רבות - האם הם זקוקים לתוספי תזונה. רוב הסיכויים, כי למרות הכוונות הטובות של כולנו, סקרי תזונה לאומיים שנערכו על ידי משרד הבריאות בשנים האחרונות, מצאו כי רוב המבוגרים והילדים לא מקבלים מהמזון שהם צורכים את כמות הוויטמינים והמינרלים היומית שהם זקוקים לה.

 

אסנת בוברוב, דיאטנית לייף, אומרת כי מחקר גדול שנערך באמצעות יומני אכילה של 24 שעות עם נטילת תוספים במשך 30 יום, ופורסם  ב- national health and nutrit examination ובו  השתתפו 7,250 ילדים בגילאים עד 0-18, מצא כי הורים לילדים בגילאים שבין 0 לשנתיים נתנו ל-21 אחוזים מהילדים תוספים תזונתיים, ובגילאי 2-8 כבר נתנו ל-42 אחוזים.

 

על  פי השאלונים נמצא כי החוסרים התמקדו בסיד וויטמין D, שגם אחרי נטילת תוספים היה עדיין מחסור בהם, לפחות לשליש מהילדים.

 

קראו עוד במדור פארם נט

מגפת שלשולים והקאות בקיץ: איך למנוע ולטפל?

המדוזות כבר כאן: מה עושים לאחר הצריבה?

הקיץ התחיל: האם אתם באמת מוגנים מפני השמש?

 

לשמור על הגיוון למען תזונה בריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על הגיוון למען תזונה בריאה(צילום: shutterstock)

 

 

איך ניתן לדעת איזה חוסרים קיימים?

לגבי ויטמין D ניתן לבדוק בבדיקת דם פשוטה ולדעת אם חסר, אבל לגבי הסידן ניתן לדעת רק בבדיקת צפיפות עצם. בניתוח של נתוני המחקר, הילדים לא הגיעו לרמה המומלצת של ויטמין D וקלציום.

 

לפי נתוני יומני אכילה, נרשמה גם צריכה לא מספקת של זרחן, נחושת, סלניום, חומצה פולית, ויטמין בי 6 ובי 12, כי הצריכה שלהם הייתה מינימלית בקרב ילדים מ-2 עד 8.

לעומת זאת, בגילאי 9-18, השכיחות של מחסור במגנזיום, זרחן וויטמין A, B ו - E - הייתה יותר נפוצה.

 

בוברוב אומרת כי בכל מקרה לא רצוי לעבור את הצריכה הנדרשת. ניתן לערוך בדיקת דם כדי לבדוק את רמות הברזל בדם, מה שמצריך מעקב והבנה שהוספה מיותרת של ברזל היא לא בריאה, מצד שני המחסור פוגע בריכוז, פוגע בתאבון ומביא לתופעות לוואי, כאבי ראש, שינה לא טובה, עייפות.

 

לילדים ובני נוער שעוסקים בספורט, המחסור עלול לפגוע בביצועים וגם נוטים להגיע למחסור בגלל הפעילות הגופנית, יש צורך בתחזוק תזונתי. אבל בדרך כלל יש להם נטייה לאכול יותר פירות וירקות, כלומר הם אוכלים מגוון יותר ומבינים בתזונה. 

 

כדי לתחזק את רמות הסידן יש צורך בתיסוף. על פי הבדיקות שנעשו בישראל, תוספת של 10 אחוז, הביאה לירידה בסיכון באוסטואופורוזיס.

 

גם לוויטמין D יש מקורות תזונתיים מוגבלים, ולכן באורח החיים המודרני, כדאי להוסיף. בכל מקרה, יש חשש כשלוקחים תוספים בצורה מופרזת הכוללים, סלניום, חומצה פולית ויטמינים  A  ו - C.

   

לשמור על שגרה בריאה

בנוסף, חשוב לתת לילדים, בדיוק כמו למבוגרים, תזונה מאוזנת ובריאה שתכלול תפריט מגוון הכולל חלבונים, פחמימות, שומנים. בנוסף מומלץ מאוד שתזונת הילד תכלול דגנים (רצוי דגנים מלאים או מוצרי קמח מלא), ירקות (טריים או מבושלים), מגוון פירות, מוצרי חלב, ביצים, דגים, עוף או בשר בקר רזה ושומנים מן הצומח.

 

לא לוותר על ארוחת הבוקר. למרות הנטייה והמהירות בבוקר, רצוי מאוד שלא לוותר על הארוחה הזו, שכבר נקבע כי היא הכי חשובה במשך היום. חשוב מאוד שהיא תהיה מזינה ומתאימה לסדר היום של הילדים שלכם. 

 

להקפיד על ארוחות מסודרות. למרות שקשה מאוד לשמור על דברים קבועים בתוך שגרת החיים המהירה,

 

לאפשר מגוון תזונתי. אוכל מגוון הוא המפתח לתזונה בריאה.

 

להקפיד על שעות שינה סדירות. שינה סדירה תורמת מאוד להתפתחות ולבריאות של הילדים. 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם תוספי תזונה מספיקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים