שתף קטע נבחר

התקרבות איראן לארה"ב: איפה אסד בסיפור?

הסכם הגרעין מיישב אומנם מחלוקת עתיקה, אך הפערים בין וושינגטון לטהרן, שבאים לידי ביטוי בחלוקת הכוחות במזה"ת - ככל הנראה ייוותרו בעינם. איראן תמשיך לתמוך באסד, ארה"ב תתנגד, ובתווך - המורדים הסורים ששוב יפסידו

הם מתקרבים, ואסד? זריף וקרי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הם מתקרבים, ואסד? זריף וקרי(צילום: AFP)

הסכם הגרעין ההיסטורי של איראן עשוי לרכך במעט את העוינות כלפי המערב שהייתה גורם עיקרי למתיחות במזרח התיכון במשך עשורים, אך היא לא צפויה לשנות בהרבה את הסכסוכים האזוריים, שבהם וושינגטון וטהרן הן גם בעלות ברית באופן תמוה וגם אויבות מרות.

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק ynet חדשות בעולם

 

בסוריה - איראן עומדת לצד בשאר אסד. היא מספקת לו תמיכה כלכלית וצבאית זה ארבע שנות מלחמת האזרחים, שעמדת ארצות הברית בעניינה היא שאסד צריך לפרוש. בעיראק - וושינגטון וטהרן תומכות בראש הממשלה חיידר אל-עבאדי ובמאבקו נגד דאעש, אף שלנוכח העוינות ההיסטורית בין השתיים, צבאותיהן לא משתפים פעולה באופן ישיר בשדה הקרב.

 

אסד בירך על העסקה ואמר כי כעת הוא מקווה שהתמיכה של איראן, בעלת הברית החזקה ביותר שלו, תגדל. "אנחנו בטוחים כי איראן תתמוך, ועם חשק גדול יותר, מטרות צודקות של אומות ותחתור לשלום וליציבות באזור ובעולם", מסר המנהיג הרוחני של איראן, האייתוללה עלי חמינאי.

 

החששות של המורדים הסורים

אף שהסכם הגרעין מיישב מחלוקת מרכזית וארוכת שנים, הפערים שנותרו כוללים את חלוקת הכוחות בין איראן לארצות הברית במזרח התיכון. משמעות חלוקה זו היא שכל רצון טוב מבחינה פוליטית שנוצר בגלל הסכם הגרעין יהיה קשה לתרגום לאזורים אחרים, בהם פתרון הסכסוך בסוריה ובעיראק.

 

בסוריה - הפערים של וושינגטון עם טהרן עמוקים מאוד. אף על פי ששני הצדדים מתנגדים לחמושי דאעש ששולטים על אזורים רבים במזרח המדינה, המחלוקת ביניהם על המשך שלטונו של אסד בלתי ניתנת לגישור. כעת, מששיחות הגרעין הגיעו לסופן, עשויים הדיפלומטים מכל הצדדים לחזור להתמקד בסכסוך הסורי - לפחות כדי להנמיך את להבות המלחמה, גם אם הם לא יכולים להסכים על הדרך לפתרון פוליטי.


יהנה מתמיכה מוגברת. אסד ()
יהנה מתמיכה מוגברת. אסד

וושינגטון עדיין מעוניינת בנפילת אסד. חייל הצבא הסורי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
וושינגטון עדיין מעוניינת בנפילת אסד. חייל הצבא הסורי(צילום: AFP)

דובר אחת מקבוצות המורדים הנלחמות באסד בדרום סוריה העיד כי איראן תומכת בו "בכל הכוח", ואמר כי הוא מודאג שלחץ אמריקני לא יצליח לעצור את ההתערבות האיראנית. מורד אחר, שהוא וחבריו פועלים בצפון המדינה, סבור כי ההסכם הוא התפתחות מסוכנת. "החששות שלנו מהסכם זה מתבטאות בהגברת ההשפעה האיראנית באזור וזה גורם לאסד להיות שמח מאוד", אמר איאד שמסה.

 

אך גם אם ההקלה בסנקציות תגדיל את כמות הכסף שעוברת לידי אסד, תהיה לכך השפעה מוגבלת, טוען נוח בונסיי, אנליסט בכיר באינטרנשיונל קרייס גרופ. לדבריו, צבא אסד הולך ונשחק, גם לנוכח התגברות מאמצי איראן להשלים את החסר. "גם אם עוד כסף יישפך על המשטר הסורי, הקיימות של ההשקעה האיראנית בשלטון אסד אינה ודאית".

 

תיאום בין ארה"ב לאיראן בעיראק? בלתי נתפש

בגדד דחפה חזק להסכם הגרעין משום שייתכן ותהיה לו השפעה חיובית על המצב בעיראק. כך טוען הושיאר זברי, פוליטיקאי לשעבר שכיהן כשר בתקופה שבה ארצות הברית פלשה לעיראק והביאה להדחתו של סדאם חוסיין לפני 12 שנים. "כל הפחתה במתיחות בין איראן למערב, במיוחד בין איראן לארצות הברית, תסייע לאזור", אמר לפני שנחתם סופית ההסכם. עיראק אירחה את אחת מהפגישות הישירות הראשונות זה עשורים בין ארצות הברית לדיפלומטים איראנים לפני שמונה שנים, וכן סבב של שיחות גרעין ב-2013.
מיליציות איראניות לצד צבא ארה"ב על הקרקע במקביל. חיילים עיראקיים  (צילום: AP) (צילום: AP)
מיליציות איראניות לצד צבא ארה"ב על הקרקע במקביל. חיילים עיראקיים (צילום: AP)
 

לדבריו, היא גם העבירה מסרים בין טהרן לניו יורק ו-וושינגטון. "יש לנו אינטרס בהסכם משום שאנחנו מאמינים שהוא יוביל להפחתת המתיחות. בסופו של דבר, אנחנו לא רוצים שעיראק תהיה קרקע להתנגשות בין ארצות הברית לאיראן", אמר לרויטרס.

 

הקואליציה בהנהגת ארצות הברית מבצעת תקיפות אוויריות ברחבי צפון ומערב עיראק זה כמעט שנה בתמיכת כוחות קרקעיים שמנסים לכבוש מחדש שטחים מידי דאעש. התמיכה האווירית הייתה ונותרה מוגבלת משום שרוב הכוחות היעילים הנלחמים בחמושים הסונים, משתייכים למיליציות שיעיות, שרבות מהן נתמכות ישירות על ידי איראן.

גם טהרן וגם וושינגטון נגד דאעש (צילום: AP) (צילום: AP)
גם טהרן וגם וושינגטון נגד דאעש(צילום: AP)

איאם קאמל, אנליסט בחברת ייעוץ לסיכונים פוליטיים, טוען כי זה כמעט בלתי נתפש שהסכם הגרעין יוביל לתיאום ישיר בין וושינגטון לטהרן בעיראק. לדבריו, התמיכה הצבאית של איראן בפלגים העיראקיים הגיעה מידיהן של משמרות המהפכה, שמעוניינות להרחיב את ההשפעה האיראנית בחו"ל מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. "ייתכן שההסכם ישכך כמה רגישויות, אך האסטרטגיה האמריקנית בעיראק נוגדת את זו של איראן בכמה רמות. הסכם הגרעין לא יוכל לשנות זאת".

 

דיפלומט מערבי בכיר היושב בבגדד הנמיך גם הוא את התחזיות לשינוי דרמטי באזור, בטענה כי החודשים האחרונים הראו כי ארצות הברית ואיראן יכולות לפעול צבאית בעיראק במקביל מבלי לעבוד יחד ישירות. "מה שהן צריכות לעשות

 הוא לצמצם חיכוך במבצעים, כפי שעשו בגבול האיראני", אמר בהתייחסו להבנה האסטרטגית שאפשרה למטוסי איראן לטוס במהלך תקיפה קרקעית במחוז עיראקי מזרחי שגובל באיראן.

 

אם הסכם הגרעין יוביל לאיראן השיעית להיות יותר אסרטיבית, המיעוט הסוני בעיראק, שכבר טוען כי הוא לא מיוצג על ידי הממשלה השיעית בבגדד, עלול לחוש יותר מאוים.

 

ראש הממשלה העיראקי לשעבר איאד עלווי, שיעי חילוני שכרת ברית עם מפלגות סוניות, בירך בזהירות את ההסכם אך אמר כי השיחות היו צריכות לכלול גם ביטחון אזורי. "ביטחון אזורי כולל אי התערבות בענייינים הפנימיים של מדיניות מסוימות", אמר ורמז למעורבותה של איראן בעיראק. "לצערי, עצמו עין בעניין זה, למרות חשיבותו הרבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, רויטרס
רוחאני, אסד ואובמה
צילום: AP, רויטרס
מומלצים