שתף קטע נבחר

מקרה נדיר: ילדה נשאית HIV כבר 12 שנים לא טופלה – והנגיף נעלם

נערה בת 18 נקייה מנגיף ה-HIV כבר 12 שנים, בזכות טיפול שקיבלה זמן קצר לאחר שנדבקה בלידה מאמה הנשאית. המומחים אומרים: הוכחה לחשיבות הטיפול המהיר בקוקטייל – מיד עם ההדבקה

נגיף האיידס נעלם למשך שנים ללא טיפול: נערה צרפתיה נדבקה מאמה בנגיף ה-HIV. לאחר שטופלה מהלידה ועד גיל ששולאחר מכן הפסיקו לה את הטיפול עד גיל 12, נעלם הנגיף מגופה. המקרה הנדיר הוצג היום בכנס האיידס הבינלאומי בוונקובר.

 

הנערה היא אחת מקבוצה קטנה של אנשים שנמצאת בהפוגה מהנגיף, לאחר שקיבלו טיפול התחלתי בתרופה אנטי ויראלית שמונעת מהנגיף להתרבות ובכך אינה מאפשרת לו "להצית מחדש" את הזיהום. הנערה הצרפתיה היא המקרה הארוך ביותר הידוע של רמיסיה מהנגיף.

 

עוד בנושא:

לחיות עם HIV ולשמור על הבריאות: 9 כללים

האם התפתחות הטיפול ב-HIV - גרמה לשאננות?

לשתות מאותה כוס של נשא HIV זה מידבק?

 

בשנת 2013 דווח על תינוק במיסיסיפי שטופל אגרסיבית בתרופות נגד HIV, שהביאו להפוגה בנשאות למשך 27 חודשים ללא צורך בטיפול, עד שהנגיף שב והתפשט בגוף. רמיסיה כזו נצפתה גם אצל 14 מטופלים צרפתים שהחלו בטיפול אנטי ויראלי תוך עשרה ימים מיום שנדבקו בנגיף, המשיכו בטיפול למשך שלוש שנים, ולאחר הפסקת הטיפול לא ניתן היה עוד לזהות את נוכחות הנגיף בדמם למשך שבע שנים.

 

טיפול מוקדם לאחר הדבקה - מעלים את הנגיף

הנערה הצרפתיה נדבקה בנגיף ה-HIV מאמה שנשאה אותו, בסוף ההריון או במהלך הלידה. היא תחילה טופלה בתרופה שנועדה למנוע את התפשטות הנגיף. לאחר 6 שבועות הופסק הטיפול הזה אך רמת הנגיף שבה ועלתה בדמה. הרופאים החלו טיפול בקוקטייל תרופות רבות עוצמה נגד HIV, למשך 6 שנים.

 

 ( )

 

הרופאים במכון פסטר בפאריז, אמרו כי הנערה אינה משתייכת למספר האנשים המצומצם שגופם אינו מאפשר זיהום ב-HIV.

 

אצלה, הם מיחסים את הרמיסיה הארוכה שלה לכך שקיבלה טיפול רב עוצמה בקוקטייל התרופות זמן קצר לאחר הזיהום, מה שמדגים את יתרון הטיפול סמוך להדבקה, הן בילדים והן במבוגרים.

 

60 נדבקים חדשים בשנה

בישראל חיים כיום מעל 6,000 נשאים וחולי HIV, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-2,500 נשאים שטרם אובחנו ועלולים להדביק אחרים ביחסי מין לא מוגנים.

 

בישראל חלה עליה דרמטית בשיעור נשאות נגיף האיידס: בעשור הראשון למגיפה אובחנו כ-60 נדבקים חדשים בשנה, ואילו כיום מאובחנים מדי שנה בישראל 400 אנשים חדשים, מרביתם הומואים, נרקומנים או עוסקים בזנות.

 

בישראל, כמו גם במדינות רבות בעולם, מתחיל הטיפול בנשאים כאשר רמת ה-CD4 היא 500 ומטה, ולאחר שנמצאה רמת מטען נגיפי גבוהה בדם. ה-CD4 הוא מרכיב של מערכת החיסון וככל שרמתו יורדת, כך רבים הזיהומים.

 

במקרים מסויימים, מתחיל הטיפול עוד קודם לירידה של ה-CD4 כמו במקרים של מחלות כרוניות נלוות, או אצל אישה בהריון כדי להפחית את הסיכון להעברת הנגיף לעוברה שברחם.

 

על הצלחתו של הטיפול המונע-המוקדם של קוקטייל התרופות דיווחנו בעבר גם כאן ב-ynet. הוא ניתן כאשר מקיים אדם יחסי מין עם נשא וכאשר קיים חשש כבד להדבקה או כאשר התקבלה הוכחה מעבדתית להדבקה בתוך 72 שעות מרגע ההדבקה.

 

טיפול מונע

מאז 1996 ועל פי הנחיות המרכז האמריקני לבקרת מחלות, ניתן טיפול מונע לאלה שנחשד כי נחשפו לנגיף האיידס. הטיפול ניתן סמוך ככל האפשר למועד החשיפה האפשרי, ולא יאוחר מ-72 שעות. הטיפול מכונה "טיפול מונע שלאחר חשיפה – PEP.

 

הטיפול ניתן למשך חודש ימים, וכולל שילוב של שתיים או שלוש תרופות מקוקטייל התרופות האיידס, לפי שיקול הרופא ולפי הידוע על מקור החשיפה.

 

בשנים האחרונות אומץ פרוטוקול הטיפול הזה, ועד כה טופלו בו עשרות ישראלים. בדיקות שנערכו להם לאחר הטיפול הראו כי דמם נקי מנגיף ה-HIV.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
ישנה קטנה של אנשים שנמצאת בהפוגה מהנגיף
צילום: shutetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים