שתף קטע נבחר

היזמים שרוצים לשנות את העולם לטובה

אחד התחומים החמים היום בעולם, הוא הסושיאל טק (Social Tech), שמבקש לעשות שימוש יצירתי בכלים טכנולוגיים כדי לפתור בעיות חברתיות

מדינת ישראל כבר מזמן מיצבה את עצמה בעולם כסטארט-אפ ניישן, וגל האקזיטים הבלתי פוסק בשנה האחרונה רק שב ומוכיח זאת פעם אחר פעם. על פי הערכות, בישראל פועלים כיום לפחות 3,000 סטארט-אפים שמחפשים את הדבר הגדול הבא. את מגמת החדשנות והיצירתיות הזו מנסות לגייס לאחרונה גם כמה תנועות טכנולוגיות וחברתיות שמבקשות לנצל את ההון האנושי האיכותי לטובת מיזמים שייצרו ערך בעל השפעה חיובית מהותית לחברה בה אנו חיים.

 

אחד התחומים החמים היום בעולם, הוא הסושיאל טק (Social Tech), שמבקש לעשות שימוש יצירתי בכלים טכנולוגיים כדי לפתור בעיות חברתיות. מדובר בענף לכל דבר בעולם ההיי טק, בדומה לפינ-טק, סייבר-טק או אגרו-טק, אלא שמיזמים מהעולמות האלה מייצרים לצד התשואה הכלכלית גם תשואה חברתית.

 

מי שהביאו את הסושיאל טק לישראל הם ניר שמעוני ולארי אקרמן, שהקימו בארץ את מאיץ המיזמים TechForGood Rally יחד עם מרכז הפיתוח מינגה, שמלווה הקמת עסקים חברתיים בישראל כבר למעלה משבע שנים. המחזור הראשון של האקסלרטור, שהסתיים לאחרונה, התמקד בטיפוח יזמויות בתחום האוריינות הפיננסית, אורח חיים בריא בדגש על מניעת השמנת ילדים, פתרונות טכנולוגיים לאוכלוסיה המבוגרת וצמצום פערים דיגיטליים.

 

לדברי ניר שמעוני, מנכ"ל TechForGood, "בארץ קיימים מאות רבות של יזמים בתחילת דרכם אשר מחפשים משמעות בעשייה שלהם ועושים שימוש יצירתי ב-DNA היזמי שלהם ובכלים טכנולוגיים כדי להתמודד טוב יותר עם סוגיות חברתיות בוערות. בימים אלו אנו מתחילים לגייס את המיזמים למחזור הבא של המאיץ שיתחיל באוקטובר. הצלחת המחזור הראשון הגבירה את ההתעניינות מצד משקיעים מקומיים ובינלאומיים בפתרונות סושיאל-טק ישראליים. אנו צופים שמגמה זו של השקעות בסטארטאפים בעלי שורת רווח כפולה תמשיך ואף תגבר גם בישראל".

 

עדות לעניין שמגלים משקיעים וגופים גדולים בישראל למגמה החדשה, אפשר למצוא בשמות הגדולים שכבר הודיעו על תמיכתם במחזור השני של האקסלרטור. לצד בנק לאומי פרשו חסות על היזמים הצעירים גם תנובה, מגדל, עמותת כתף לכתף וגופים עסקיים נוספים. השנה, הסטארט-אפים שייבחרו לקחת חלק בתוכנית יבלו בה ארבע חודשים ויתמקדו במציאת פתרונות למגוון סוגיות חברתיות ובהן מיזמי כלכלה שיתופית בדגש על הפריפריה וגם, לראשונה - עשיית שימוש יצירתי בטכנולוגיה על מנת לצמצם את תופעת העוני ופערים חברתיים.

 

לצד העלייה במספר יזמי הסושיאל-טק, התפתחו בישראל גם גופי השקעה יעודיים, שעוסקים בהשקעות אימפקט. מדובר במשקיעים פרטיים וקרנות השקעה הממוקדים במיזמים בעלי שורת רווח כפולה – כלכלית וחברתית.

 

כזו היא למשל קרן ההשקעות הישראלית הוותיקה Terra Venture Partners, שכבר מזמן הגדירה לעצמה כמטרה להשקיע רק בסטארט-אפים שלצד שורת הרווח למשקיעים תייצר גם ערך חיובי מהותי לעולם בו אנו חיים.

 

ד"ר הרולד וינר, ממייסדי הקרן, מסביר: "תחום השקעות האימפקט בעולם התפתח מתוך ההכרה שלטכנולוגיה יש יכולת לייעל את העשייה ולהגדיל את האפקטיביות של האיפקט החברתי. מאז ומעולם הטכנולוגיה הייתה הזרז המשמעותי ביותר לשיפור איכות החיים של בני האדם. היזמים הישראלים הם בעלי רקע טכנולוגי מעולה, יצירתיים וחדשניים, ואנחנו אומרים להם- במקום לפתח את משחק הרשת החם הבא, בואו תנצלו את היכולות שלכם כדי לצמצם פערים בחברה, להפחית את צריכת האנרגיה או לדאוג לחינוך של מיליוני ילדים בעולם השלישי".

 

הקרן, מחלוצות תחום האימפקט בישראל, אף הקימה לפני כשנתיים בשיתוף המדען הראשי במשרד הכלכלה חממה טכנולוגית שמלווה ומשקיעה במיזמים בעלי השפעה חיובית על הסביבה – TerraLab. "אסור לטעות", אומר וינר. "לא מדובר בפילנתרופיה אלא ביזמות טכנולוגית לכל דבר. אנחנו מאמינים שבזכות הטכנולוגיה אפשר לפתור היום בעיות שבעבר היו אקוטיות ולשפר באופן מהותי חיים של מיליוני אנשים מסביב לעולם. היזמים גם מבינים שככל שההשפעה החיובית של הרעיון שלהם תהיה גדולה יותר- כך גדל גם הפוטנציאל העסקי. כשהאינטרס הכלכלי והחברתי הולכים יד ביד- מדובר בשילוב מנצח".

 

להרשמת יזמים למחזור הבא של TechForGood Rally: nir@tfgil.org omri@minga.co.il www.hubrally.co.il 052-8388978

לפנייה לחממה הטכנולוגית של קרן טרה, TerraLab: orna@terralb.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרולד וינר
הרולד וינר
הרולד וינר
ניר שמעוני
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים