שתף קטע נבחר

מהפכת הסירנה בשוהם: אימוג'י למניעת השפלות

כשיופיע האימוג'י הנבחר, ילד יבין שלא דיבר כראוי, פגע או העליב חבר ברשת. ראש מועצת שוהם: "זו פריצת דרך בתחום מניעת הבריונות והאלימות ברשת"

תלמידי כיתות ה'-ו' מבתי הספר היסודיים בשוהם הציגו השבוע את "מהפכת הסירנה", תוכנית חדשה למניעת השפלות ברשתות החברתיות. התוכנית גובשה במסגרת תכנית "מנהיגים את העתיד" ביישוב: קורס ייחודי לפיתוח ולעידוד מנהיגות צעירה, פרי שיתוף פעולה בין אגף החינוך והקהילה במועצה המקומית שוהם וחברת "אורגד יעדים". בתוכנית השתתפו השנה 36 תלמידי כיתות ה'-ו' מכל בתי הספר היסודיים ביישוב, כחלק מתכנית יישובית רב-שנתית בתחום המנהיגות הצעירה. את הקבוצה הנחו אור-לי להט ורעות דרור.

 

"מהפכת הסירנה" היא תוכנית שבמסגרתה ילדים לוקחים אחריות על התנהגות בטוחה ומכבדת ברשת, שמטרתה מניעת השפלה באמצעות שפת האימוג'י - כאשר יופיע האימוג'י הנבחר, ילד יבין שלא דיבר כראוי, פגע או העליב חבר ברשת.

 

 (צילום מסך ) (צילום מסך )
(צילום מסך )

 

אימוג'י של "סירנה" אדומה יועלה כאזהרה בעקבות התבטאות לא ראויה. ילד בקבוצה יעלה שתי "סירנות" בתגובה לקללה או התבטאות פוגענית. שתי הסירנות מסמנות התנהגות חמורה, ומהוות אזהרה לפני הרחקה מהקבוצה. שלוש "סירנות" יועלו בתגובה לאירוע של השפלה בוטה, שפוגעת קשות בחברים, והן קוראות למנהלי הקבוצה להסיר את הפוגע מהקבוצה.

 

אימוג'י של "BACK" - לפוגע שקיבל סירנה אחת או יותר, יש אפשרות להביע חרטה וסליחה בעזרת סמל של "חזור אחורה", שמשמעותו היא "סליחה, אני מתחרט ולא התכוונתי לפגוע".

 

ראש מועצת שוהם, גיל ליבנה (צילום: מועצת שהם) (צילום: מועצת שהם)
ראש מועצת שוהם, גיל ליבנה(צילום: מועצת שהם)

 

אימוג'י של SOS משמעותו שהגיע הזמן לפנות למבוגר אחראי לטפל בבעיה, לדוגמה: הורים, מורים, יועצת בית הספר, מדריך נוער וכומה'.

 

על-פי התוכנית שגיבשו המנהיגים הצעירים, הם יעברו בין הכיתות בבתי הספר בתהליך הסברה וגיוס של כלל התלמידים למיזם ויציגו בפניהם את "מהפכת הסירנה" ככלי חדש לשימוש בקבוצות הווטסאפ הכיתתיות. הקבוצה ממליצה להרחיב את מספר מנהלי הקבוצות הכיתתיות לשלושה תלמידים בכל כיתה לכל הפחות ולהפיץ בעזרתם את רעיון האימוג'י והשפה החדשה.

 

התלמידים הציגו את הנושא בפני ועדת החינוך היישובית בשוהם וציינו כי הם מאמינים כי ניתן להתמודד עם הבעיה הכאובה של השפלות ברשתות החברתיות, במיוחד כאשר ילדים לוקחים על עצמם אחריות למיגור התופעה. לטענתם, תלמידים משפילים יבינו שיש להם מה להפסיד וישתפו פעולה עם הסטנדרטים החדשים.

 

אור-לי להט מחברת "אורגד יעדים", היוזם והמפתח של "קורס מנהיגים את העתיד": "הקורס מבוסס על שלושה עקרונות ונדבכי תוכן: עקרונות המנהיגות המעצבת - מנהיגות העוסקת בתכנון ארוך טווח של העתיד, על בסיס הצבת יעדים מאתגרים ובניית תכניות אסטרטגיות למימוש יעדים אלו; הטמעת "חשיבת -"WIN-WIN" בתהליכי קבלת החלטות ותכנון של מיזמים - חשיבה המבוססת על קידום צרכים ואינטרסים של כלל גורמי העניין בארגון או בקהילה; פיתוח תכונת אחריותיות (Accountability) - ייזום והובלת תהליכים מתוך לקיחת אחריות על סביבתי והקהילה שלי".

 

גיל ליבנה, ראש מועצת שוהם, אמר: "אני רואה ביוזמה המקורית של התלמידים משוהם הזדמנות לפריצת דרך בתחום מניעת הבריונות והאלימות ברשת. התלמידים ייקחו אחריות על האווירה ברשתות החברתיות, ויוכלו להרגיש בטוחים ומוגנים יותר. אין לי ספק ששיתוף פעולה בין התלמידים, צוותי בתי הספר, ההורים והמועצה יביא לתוצאות חיוביות שיכולות להיות מיושמות גם ברמה הארצית".

 

קורס "מנהיגים את העתיד" התקיים השנה בשעות אחר הצהריים, בהשתתפות תלמידים שהומלצו על ידי הצוות החינוכי כבעלי רגישות וזיקה לנושאי חברה, תרומה לקהילה והתנדבות, בעלי התנהגות טובה, רציניים , מגלים סקרנות, בעלי יכולת לימודית ובעלי מוטיבציה להוביל שינוי. הקורס התקיים בשעות אחר הצהריים וכלל 17 מפגשים שהתחילו בשנת הלימודים ונמשכו אל תוך חופשת הקיץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים