שתף קטע נבחר

האוסקר על "רשימת שינדלר" הוענק ליד ושם

המפיק הקרואטי ניצול השואה ברנקו לוסטיג העביר לרשות יד ושם את פסלון הזהב שהוענק לו כאחד ממפיקי "רשימת שינדלר" בטקס האוסקר 1994. "הסרט מייצג את האנשים שביקשו לספר את סיפורם לפני שנרצחו"

לפני כ-22 שנה זכה הקולנוען הקרואטי יהודי ברנקו לוסטיג בפרס האוסקר על הסרט "רשימת שינדלר" בו לקח חלק כמפיק. מאז זכה היוצר ניצול השואה בן ה-83 בפרס אוסקר נוסף על "גלדיאטור" מ-2000, והיום (ד') הוא התייצב בירושלים כדי להעניק ליד ושם את פסלון הזהב שהוענק לו על סרטו המונומנטלי של סטיבן שפילברג מ-1993. מעתה יוצג הפסלון בתצוגת קבע במרכז הצפייה של המוסד הישראלי לשימור זכר השואה. 

 

לוסטיג (במרכז) ביחד עם יו"ר יד ושם אבנר שלו ונשיאת קרואטיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לוסטיג (במרכז) ביחד עם יו"ר יד ושם אבנר שלו ונשיאת קרואטיה(צילום: EPA)

"באמצעות הסרט ניסיתי לספר את מה שראו עיני", אמר לוסטיג במהלך הטקס הרשמי בהשתתפות נשיאת קרואטיה קולינדה גרבר-קיטרוביץ' ויו"ר יד ושם אבנר שלו, "פרס האוסקר הזה מסמל עבורי את כל הנרצחים והשורדים של השואה - כל מה שהם עברו. הוא מייצג את כל האנשים שביקשו מאיתנו לפני שנרצחו לספר את סיפורם".

 

יו"ר יד ושם, אבנר שלו, הודה ללוסטיג הנרגש על המחווה שלו בהעברת הפסלון לרשות המוסד הירושלמי, וגם על עשיית הסרט. "תודה לך על האומץ בהפקת הסרט הזה, בעיקר כניצול שואה. תודה לך ולמשפחתך על החלטתך להיפרד מפסלון האוסקר שקבלת - שהוא כל כך משמעותי עבורך ועבור כל יוצר סרטים, ולהעניק אותו למרכז הצפייה ביד ושם, הנמצא על הר הזיכרון שאליו מגיעים מיליוני מבקרים.

 

ברנקו לוסטיג ואשתו מריאנה עם פסלון הזהב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברנקו לוסטיג ואשתו מריאנה עם פסלון הזהב(צילום: רויטרס)

"זהו צעד נוסף בהגברת זיכרון השואה. הסרט 'רשימת שינדלר', אינו הסרט הראשון שנעשה על השואה, אך הוא היווה 'הוריקן' בתודעת השואה בעולם. ברנקו לוסטיג הצליח למצוא את שביל הזהב לספר את הסיפור הקשה הזה לקהל הרחב".

 

לוסטיג נולד ב-1933 למשפחה יהודית דתית בעיר אוסייק שבקרואטיה (יוגוסלביה של אז). כילד במלחמת העולם השניה נלקח למחנה הריכוז באושוויץ והצליח לשרוד בניגוד לרוב קרוביו שנרצחו על ידי הנאצים. עם תום המלחמה, התאחד עם אמו ששרדה גם היא. בדיעבד הוקיר תודה לקצין נאצי יוצא אוסייק ששירת במחנה, וגונן עליו - מעט כמו סיפורו של אוסקר שינדלר שהציל חיי יהודים רבים, אותם העסיק במפעל שלו בעיר קרקוב שבפולין.

 

ברנקו לוסטיג נושא דברים ביד ושם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברנקו לוסטיג נושא דברים ביד ושם(צילום: רויטרס)

לאחר המלחמה התמחה באמנות הקולנוע והשתלב בחברת ההפקה המקומית ירדאן פילם. הוא שימש

כמתאם לוקיישן בהפקה ההוליוודית "כנר על הגג" (1971) שצולמה בקרואטיה בכיכובם של חיים טופול ותיאודור ביקל, שהלך אמש לעולמו. בשנות השמונים נמנה על צוות סדרות האיכות האמריקניות שעסקו במלחמת העולם ה-2, "רוחות מלחמה" ו"מלחמה וזיכרון". הוא הצטרף לפרויקט "רשימת שינדלר" כמפיק וככזה זכה בפרס האוסקר הראשון שלו ב-1994 ביחד עם ג'רלד ר. מולן ושפילברג עצמו.

 

שבע שנים לאחר מכן זכה באוסקר (ביחד עם שותפיו המפיקים דגלאס וויק ודיוויד פרנזיני) גם על "גלדיאטור" שביים רידלי סקוט. הוא חבר אל הבמאי הבריטי הוותיק גם ביצירת "חניבעל" מ-2001 - סרט ההמשך ל"שתיקת הכבשים", והוא גם חתום על הפקת "בלאק הוק דאון" של סקוט מאותה שנה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים