שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

סודות הסכם הגרעין נחשפו: "מלא בפרצות"

בשימוע בסנאט, שבו עבר קרי "זובור", התגלו פרטים שלא הועברו רשמית לישראל. "עכשיו כולם מבינים שעבדו על האמריקנים", אמר חבר קבינט על העובדה שהאיראנים הם שיאספו בעצמם את הדגימות מפרצ'ין. החל המרוץ לכסף הגדול באיראן: הגרמנים מתגוננים נגד הביקורת על ההגעה לטהרן

 

 

בישראל עקבו בעניין רב אחרי השימוע בסנאט , ונדהמו כאשר נחשפו חלקים מההסכמים הסודיים, הסכמים שארצות הברית לא העבירה לישראל באופן רשמי: בירושלים לא הופתעו מ"הזובור" שעשו אתמול (יום ה') הסנאטורים, ובהם דמוקרטים, למזכיר המדינה ג'ון קרי, אך בהחלט לא ציפו לשמוע פרטים מהנספחים החסויים של ההסכם, נספחים שישראל נאלצה לקושש מידע בדרך לא דרך. שר בממשלה טען כי העובדה שסנאטורים לא חוששים לשאול בפומבי על מידע חסוי "מעידה על כך שהם רוצים להתריע בפני ההסכם הגרוע הזה".

 

אחת העובדות המרכזיות שנחשפו בשימוע בוועדת החוץ היא שאיראן היא זו שתאסוף את הדגימות מהאתר הצבאי בפרצ'ין. בירושלים אמרו כי מדובר בהוכחה מהדהדת לכך שמדובר בהסכם גרוע ובטעות היסטורית, וכי האיראנים רימו את האמריקאים והמעצמות. "לא רק שהאיראנים קיבלו זמן התרעה של 24 ימים לנקות את השטח, מתברר שהם בכלל לא צריכים להיות מודאגים כי אם הם אלו שאוספים את הדגימות. זה אומר שפשוט מאפשרים לאיראנים לפברק את הדגימות ואין סיכוי שיגלו הפרות. המשמעות שלא יהיה פיקוח אמיתי", אמר גורם ישראלי בכיר. מניתוח שנעשה בישראל התברר גם שהחלטת האו"ם אינה מונעת מאיראן לבצע ניסויים בטילים בליסטיים.

 

שר בכיר בממשלה, המשמש גם כחבר בקבינט, הוסיף: "בהסכם הזה ובנספחים שלו יש הרבה דברים מדהימים, כגון העובדה שאיראן היא זו שאוספת את הדגימות מאתרי הגרעין וכמו שהמעצמות התחייבו לסייע לאיראן למנוע ונדליזם במתקני הגרעין. מיום ליום מתגלה עד כמה זה הסכם גרוע. ההסכם הזה מלא בפרצות. כולם מבינים שעבדו עליהם. ככל שאנו מעמיקים בהסכמים ובנספחים אנו מגלים שהאמריקנים והקהילה הבינלאומית חצו הרבה מאוד קווים אדומים".

קרי בשימוע. גם הדמוקרטים תקפו אותו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי בשימוע. גם הדמוקרטים תקפו אותו(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
שר הביטחון משה (בוגי) יעלון התייחס להסכם הגרעין בהקשר לשימוע בסנאט: "הזמן החולף מאז חתימת ההסכם עם איראן מוסיף לחשוף את גודל הסיכונים שהמערב לקח על עצמו, ואת הנכונות שלו לוויתורים חסרי תקדים כלפי משטר הדמים מטהרן. ככל שנוקף הזמן מתחוור שההסכם הזה מציב בפני העולם המערבי סכנות חמורות מאין כמותן, אל מול משטר שהוא תמנון טרור שאפתן וחסר מעצורים, ולא יהסס לפעול נגד ובתוך אותן מדינות, אשר חתמו איתו על העסקה הגרועה הזו".

 

בזמן שבארצות הברית מצביעים על כשלי ההסכם, באירופה כבר החל המרוץ להבטחת העסקאות הכלכליות עם איראן - וגרמניה הייתה הראשונה שיצאה לדרך. ביום ראשון שר הכלכלה סיגמר גבריאל היה הבכיר המערבי הראשון שביקר באיראן, לאחר חתימת הסכם הגרעין. הוא הגיע לביקור של שלושה ימים בטהרן עם אנשי עסקים בכירים מגרמניה, ביקור שארגונים יהודיים ומחוקקים באופוזיציה מתחו עליו ביקורת רבה.

 

אתמול, בהתייחסות פומבית ראשונה מאז חזרתו לגרמניה, דחה השר גבריאל את אותה ביקורת. לדבריו, לסנקציות נגד איראן הייתה "רק מטרה אחת - שיחות הגרעין". הוא שלל את הפיכת מצב זכויות האדם במדינה מסוימת כבסיס ליחסים הכלכליים איתה, ואמר כי במקרה כזה יש אפילו לבחון את היחסים עם סין.

השר הגרמני באיראן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השר הגרמני באיראן(צילום: EPA)

הפגנה בטיימס סקוור נגד ההסכם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה בטיימס סקוור נגד ההסכם(צילום: AFP)

חברות גרמניות סחרו במשך עשרות שנים באופן נרחב עם איראן, עד שהסנקציות כפו עליהן להפסיק זאת. כמה מהחברות שמקוות ליהנות מחידוש היחסים הכלכליים הן חברות ענק כפולקסווגן, BASF וסימנס, שהייתה מעורבת בבניית מערכת הרכבות של איראן בתחילת המאה ה-19 - ולפני כמה שנים נטען כי העבירה "ציוד ממולכד" למתקני גרעין ברפובליקה האיסלאמית.

 

בשנה שעברה גרמניה ייבאה סחורות בסך 295 מיליון אירו מאיראן, וייצאה למדינה סחורות שאינן כלולות בסנקציות בסך כולל של 2.39 מיליארד אירו (2.6 מיליארד דולר). אנליסטים בדויטשה בנק העריכו בשבוע שעבר כי רק הייצוא הגרמני לבדו לאיראן יזנק בקרוב ל-4.4 מיליארד אירו - רמת הסחר טרום משטר הסנקציות, לפני כעשור.

 

במאמר שפרסם ביומון הגרמני הנדלסבלאט, כתב רון לאודר, יו"ר הקונגרס היהודי העולמי, כי היה מוטב אם הקשרים העסקיים היו תלויים בשינוי הגישה של המשטר האיראני כלפי ישראל. הממשלה הגרמנית הבהירה כי זו לא אופציה. "שר הכלכלה הגרמני שם כדי לסייע למדינה שלו ולכלכלתה", אמר גבריאל. "ובשבוע הבא יגיע הצרפתים והאיטלקים". ואכן, שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמור לבקר באיראן בשבוע הבא כדי לבחון הזדמנויות עסקיות, ספרד מתכננת לשלוח משלחת רשמית וגם נשיא אוסטריה יגיע בתחילת ספטמבר - והוא אמור להיות ראש המדינה הראשון שיגיע לטהרן לאחר ההסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים