שתף קטע נבחר

עימותים בבית אל: אבנים על שוטרי מג"ב

אחרי שעות של שקט, התחדשו המהומות בבית אל: פעילי ימין יידו אבנים, הבעירו פח אשפה והשליכו לעברו מחסום משטרתי. השר לוין אמר כי "מערכת המשפט פועלת נגד ההתיישבות", מתנחלים צעקו לעברו: "הליכוד הוא שפינה יישובים". המדינה לבג"ץ: "מנעו הריסת המבנים עד לדיון בעתירת היזם"

היממה המתוחה בבית אל ובשא-נור נמשכת, "מורדי הליכוד" מהעשור הקודם מאיימים לחדש את הפעילות, והקואליציה נקרעת בין תמיכה בשר הביטחון לבין תמיכה במתנחלים. בבית אל עוכבו לחקירה חמישה מפגינים מול בנייני דריינוף, ולאחר כמה שעות של שקט התחדשו הערב (יום ג') העימותים בין כוחות הביטחון לפעילי הימין ליד בנייני המריבה. פעילי ימין יידו אבנים לעבר שוטרי מג"ב, התעמתו עמם פיזית ואף הבעירו פח אשפה. בהמשך הושלך מחסום משטרתי לפח הבוער. המפגינים גם צעקו לשוטרים: "מג"ב זה סמרטוט" ואחרים ניסו לפרוץ לבתי המריבה אך נהדפו. למתחם הגיעו השרים יריב לוין, זאב אלקין ואורי אריאל. אחרי שהמצב בשטח נרגע התפנו פעילי הימין להשתתף בהופעה של הזמר שלומי שבת.

 

במקביל, במפגש חברי סיעת הליכוד שהתנגדו לתוכנית ההתנתקות בלשכת יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין אמר השר חיים כץ כי חובתה של הממשלה היא "לחדש את ההתיישבות ולשקם את ההרס שהיינו שותפים לו". לדברי השר כץ, "מקבעים את התושבים ולא מאפשרים להם להתפתח. הגורמים השלטוניים יכולים לשלוט וברוב של אחד הם יכולים להביא את הכול". במפגש השתתפו, פרט לכץ ואדלשטיין, גם גלעד ארדן, גילה גמליאל, דוד לוי ואחרים.

 

חודשו העימותים בבית אל (צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג,
חודשו העימותים בבית אל(צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג,
(צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג,
(צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות")

אורן חזן מול המג"בניקים (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
אורן חזן מול המג"בניקים(צילום: יואב זיתון)

שר התיירות לוין אמר למתנחלים כי "אנחנו מתמודדים כבר תקופה ממושכת עם מערכת משפט שפועלת פעם אחר פעם נגד מפעל ההתיישבות, לרבות כאן באזור הזה של בית אל. כשבאים להרוס בתי ערבים בבנייה בלתי חוקית ערבית, בג"ץ לא עושה דבר. כשמדובר בבנייה יהודית פתאום בית המשפט מתעורר לחיים".

 

בשלב זה התפרץ אחד מהנוכחים במקום לעברו של לוין ואמר: "מי הרס יישובים עד היום? ממשלת הליכוד היא זו שהרסה יישובים". שר התיירות הוסיף בדבריו כי "אנחנו צריכים להתנהל בתבונה, מה שנדרש זה אחריות של כל הגורמים.

 

בתוך כך, הערב הגישה המדינה את תגובתה לעתירה לבג"ץ שהגיש מוקדם יותר היום הקבלן מאיר דריינוף – יזם שני המבנים שאמורים להיהרס. בתשובתה טוענת המדינה שיש לקבל את עמדת העותרים ומבקשת לתת צו ביניים שימנע את הריסת המבנים עד לקיום דיון בעתירה.

 

המדינה טענה בתשובתה כי קיים שינוי יסודי במצב התכנוני בכל מה שנוגע להסדרת המבנים. עוד נטען בתשובה כי הושלמו הליכי התכנון להכשרת שני המבנים וכל שנותר לבצע הוא להוציא היתר בנייה כחוק.

 

שרי הליכוד מתחו לאורך כל היום ביקורת על שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, אבל יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, ששמע קריאות לעברו "תתפטר" בבית אל, נמנע מלהצהיר כי מפלגתו תעזוב את הקואליציה אם אכן הבניינים ייהרסו. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן העלה פוסט בפייסבוק ובו קרא לשר אריאל לפרוש מהממשלה. "במלאות עשור לתמיכת נתניהו בגירוש מגוש מקטיף, אולי הגיע הזמן - דווקא היום - להסיק מסקנות?", כתב ליברמן.

 

במהלך היום אירעו כמה וכמה עימותים בין המתנחלים לשוטרי מג"ב בבית אל. לקראת ערב הגיעה תגבורת של אנשי מג"ב לבית אל, ואלו התמקמו בבניינים, שמהם פונו הלילה המתנחלים. בנוסף, הוצבו גדרות בין הכביש לבין מתחם דריינוף. לא הרחק משם, נראו יידויי אבנים של פלסטינים לעבר אוטובוס ישראלי.

 (צילום: עידו ארז, גיל יוחנן) (צילום: עידו ארז, גיל יוחנן)
(צילום: עידו ארז, גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

אורית, נערה תושבת בית אל, הייתה בין המפגינות שניסו לפרוץ למתחם דריינוף: "השוטרים כאן זה בושה, הם היו חייבים לסרב פקודה. איך הם מעזים לפנות בתים של יהודים כשכל הזמן הערבים בונים מסביב. אני נשארת כאן וגם החברות שלי עד שהמג"בניקים יעופו מכאן". המפגינות שרו כל העת לשוטרי מג"ב: "אתם הרסתם בית בארץ ישראל", "יהודי לא מגרש יהודי".

 

ועד מתיישבי גוש קטיף פרסם בתוך כך הודעת חיזוק למשפחות שא-נור, שרבות מהן שבו ליישוב שפונה ונשארו בו, על אף האולטימטום שכבר פג: "במלאות 10 שנים לעקירה קוראים אנשי גוש קטיף לתיקון הטעות הגורלית וביטול החוק הדרקוני של ההתנתקות שהביאה עד היום נזק עצום ואפילו לא תועלת אחת. תחילת התיקון בהחזרת ההתיישבות יהודית בצפון השומרון ובבוא העת נזכה גם אנחנו לשוב לבתינו בגוש קטיף שאליהם אנחנו מתגעגעים מדי יום".

מאות מתנחלים ופעילי ימין שבו לשא-נור (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מאות מתנחלים ופעילי ימין שבו לשא-נור(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

המשפחות החלו להכשיר את המצודה במקום למגורים, ואיתם הגיעו כ-200 תומכים. הבוקר שיגרו המשפחות מכתב לראש הממשלה ולשר הביטחון: "זה העת להפסיק עם הדיבורים על העוול ולעבור

למעשים. אנו חזרנו לביתנו בכדי להישאר. אנו קוראים לכם - הצטרפו למהלך השיבה ואשרו את חזרתנו".

 

בסיום מכתבם ביקשו המשפחות שחיילי צה"ל לא יהיו אלו שיפנו אותם: "חיילי צה"ל הם אחינו אהובנו, בשר מבשרנו. אנו דורשים לא לחזור על טראומת הגירוש, ולא לכפות על חיילי צה"ל לגרש אותנו מביתנו. העמדת החיילים מול אחיהם המתיישבים היא הוספת חטא על פשע. גם אם ברצון הממשלה לגרש יהודים מביתם ומאדמתם, יש לעשות זאת ע"י שוטרים, ולא על ידי חיילים וחיילי מג"ב בסדיר, שמוסרים את מיטב שנותיהם למען ביטחון ישראל". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
עימותים בבית אל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים