שתף קטע נבחר

הסכנה שמתחבאת בין העננים: השמש מזיקה כל השנה

חופשת הקיץ מגיעה לסיומה אבל השמש ממשיכה ללוות אותנו ואת הילדים כל יום, גם כשהיא מסתתרת מאחורי העננים. החשיפה המסוכנת לשמש מתרחשת בכל יום בהפסקות מהלימודים, בהליכה הביתה וביציאה מהמשרד לכמה דקות, לכן אל תשכחו להגן על עצמכם ועל המשפחה

השבוע האחרון של חופשת הקיץ הגיע ואיתו ההכנות האחרונות והדחופות לרגל החזרה ללימודים ולשגרה המוכרת של קימה מוקדמת, יציאה לעבודה, לבתי הספר ולגנים. המחשבה על כך שהנה מסתיים לו החופש הגדול מתחברת לתחושה שגם פחות חם והסתיו עוד שניה כאן ולא צריך יותר לחשוש מהשמש – ובכן, ההנחה השגויה הזו עלולה לפגוע בנו.

 

  • היכנסו למתחם קיץ מוגן בשמש

 

אמנם בספטמבר הטמפ', לרוב, יורדות ומזג האוויר נוח יותר, הלחות פוחתת ובערב אפשר להסתפק בחלונות פתוחים לרווחה במקום במזגן. אבל השמש היא אותה השמש, וגם אם נעים יותר בחוץ, אין זה אומר שהקרינה פחות מסוכנת.

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות :

דווקא לא בים: איפה השמש הכי מסוכנת?

"מי שלא שם קרם הגנה - לא חכם בשמש"

חשופים לסרטן: המקצועות שמסכנים אתכם

 

יתרה מזאת, הילדים עלולים להיות חשופים יותר לשמש. נכון, בחודשי הקיץ הם מבלים בקייטנות, אבל מדובר בזמן מוקצב מראש (ודווקא משום שההורים יודעים שהילדים יהיו בחוץ הם שמים דגש על שימוש באמצעי הגנה מהשמש, לרבות קרם הגנה וכובע) וישנם ימים בהם מבלים הילדים רוב היום בבית או בקניון הסגור והממוזג ואינם חשופים לשמש. בימי הלימודים הם נחשפים מדי יום לשמש, בהליכה לבית הספר, בהפסקות, שרובן בשעות בהן החשיפה מסוכנת, וכמובן בחזרה מבית הספר הביתה בשעות הצהריים בהן השמש חזקה.

 

למעשה, כ-70% מנזקי השמש נגרמים כתוצאה מחשיפה יומיומית לשמש ולאו דווקא בעת בילוי בשפת הים, בריכה, טיול וכדומה. עיקר החשיפה לשמש במהלך חיינו מתרחשת עד גיל 18 - חשוב לזכור שתינוקות וילדים רגישים לקרינת השמש פי 3 מאדם מבוגר, עורם אינו מייצר

כמות מספקת של מלנין על מנת להגן עליו ומנגנון קירור הגוף אינו מפותח ויעיל כשל המבוגרים. תינוקות וילדים מבלים חלק גדול מזמנם בחוץ, במשחקים בגן ובטיולים, ועל כן הם חשופים ורגישים הרבה יותר לקרינת השמש מאדם מבוגר. כמו כן, למעלה ממחצית מהנזקים לעור נגרמים לפני גיל 18, לכן ישנה חשיבות גדולה בהגנה על עורם מפני קרינת השמש.

 

כמובן שגם המבוגרים צריכים לשמור על עצמם, ולהבין שהחשיפה המסוכנת מתרחשת מדי יום כשהם צועדים מהרכב למקום העבודה, יוצאים בצהריים לקנות אוכל או לפגישות וכדומה.

 

כדאי לדעת ש העור "זוכר" וצובר קרינה במהלך השנים. חשיפה לקרני השמש עלולה לגרום נזקים מידיים כמו כוויות, אדמומיות ושלפוחיות. בנוסף קימת סכנה לנזקים בריאותיים מצטברים וארוכי טווח כגון: ריבוי קמטים והזדקנות מוקדמת של העור, כתמים ונגעים קדם סרטניים, פגיעה בגמישות העור, סרטן העור, התפתחות קטרקט בעיניים וכדומה.

 

נזקים מהקרינה נגרמים גם לאחר החשיפה לשמש

כולנו חשופים לקרינת השמש ועוצמתה מושפעת מגורמים רבים כמו: מיקום גיאוגרפי (גובה), שעות היום, עונות השנה, תנאי מזג אוויר ומשטחים שונים הנמצאים בסביבתנו (בטון, אספלט, חול וכו'). מחקרים חדשים מראים כי בנוסף לנזקים הנגרמים לעור בעקבות החשיפה לקרינת UVA ו-UVB גם הקרינה האינפרא אדומה (IR) מזיקה לעור וגורמת בין השאר לקמטים, פגיעה באלסטיות ולרפיון העור ולכן להזדקנות מוקדמת של העור.

 

מדובר בקרינה שעוצמתה נמוכה יותר מקרינת ה- UV, אך היא מהווה כ-45% מהקרינה הפוגעת בעורנו. על פי מחקרים אלה שילוב של נוגדי חמצון יעודים יעיל בהגנה על העור גם מנזקי הקרינה האינפרא אדומה ובהאטת הזדקנות מוקדמת של העור.

 

הידע העדכני והמתקדם ביותר בתחום הפוטוביולוגיה מראה שמיד לאחר החשיפה לשמש ובמשך 24 עד 48 שעות יש פעילות אינטנסיבית בתוך תאי העור כחלק מניסיונו של הגוף לצמצם את נזקי הקרינה שנוצרו.

 

קרינת השמש החודרת את האטמוספירה ופוגעת בעור נחלקת לשלושה סוגי קרינה:

  • קרינת ה-UV UVA ו-UVB
  • קרינת האור הנראה (צבעים)
  • הקרינה האינפרא אדומה - IR

 

דווקא כשאנחנו לא בחופשה, אנחנו צריכים לשים לב יותר לילדים שלנו ולהגן עליהם מהשמש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דווקא כשאנחנו לא בחופשה, אנחנו צריכים לשים לב יותר לילדים שלנו ולהגן עליהם מהשמש(צילום: shutterstock)
 

קרינת ה-UVB פוגעת בשכבה החיצונית של העור (אפידרמיס) וגורמת לנזקים ל-DNA, לאדמומיות וכוויות ואף לסרטן עור. קרינת ה-UVA חודרת לשכבה הפנימית של העור (הדרמיס) וגורמת לנזקים ארוכי טווח; לפגיעה ב-DNA, להזדקנות מוקדמת של העור הבאה לידי ביטוי גם בפגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין, כתמים, קמטים, רפיון עור וסרטן עור.

 

הקרינה האינפרא אדומה (IR), מהווה כ-45% מקרינת השמש הפוגעת בעור ונחלקת לשניים: קרניים המחממות את פני העור וקרניים החודרות לשכבות העור העמוקות (דרמיס והיפודרמיס).

 

מחקרים מראים כי הקרינה האינפרא אדומה יוצרת רדיקאלים חופשיים הגורמים להזדקנות מוקדמת של העור, לפגיעה באלסטיות העור, לקמטים ולרפיון עור נוסף על כך, חשיפה לקרינת השמש על מגוון רבדיה (UV ו-IR) מפחיתה באופן משמעותי את כמות נוגדי החמצון (האנטי-אוקסידנטים) הנמצאים באופן טבעי בעור והמשמשים להגנה מפני רדיקאלים חופשיים. כתוצאה נגרמים נזקים לטווח הקצר והארוך, דוגמת נזק ל- DNA, לחלבונים, לשומנים ולתאי העור.

 

להגן על עצמנו מהשמש

תכשירי ההגנה מכילים רכיבים אשר סופגים או חוסמים או מפזרים את קרני ה- UV. התכשירים תוכננו לספק רמות הגנה שונות מקרינת UVA ו-UVB. אך אין להסתפק רק בתכשיר הגנה. יש לזכור כי תכשירי ההגנה מיועדים לשימוש בנוסף לשאר אמצעי ההגנה האחרים, כגון: שהייה באזורים מוצלים, הימנעות משהייה בשמש בשעות השיא (בין 10:00-16:00), חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש, לבישת בגדים ארוכים, כהים וצפופים ככל שניתן וכו'. מומלץ לא לחשוף לשמש תינוקות עד גיל 6 חודשים.

 

כיצד לבחור את מקדם ההגנה המתאים לך ביותר?

בחירת תכשיר ההגנה המתאים עבורך נעשית על פי גוון העור, סוג העור, משך השהייה בשמש וסוג הפעילות:

 


כיצד לבחור את מקדם ההגנה המתאים לך ביותר?

כיצד לבחור את מקדם ההגנה המתאים לך ביותר?
סוג העור תכונות מאפיינים מקדם הגנה מומלץ SPF
בהיר נכווה בקלות רבה ובד"כ לא משתזף שיער בהיר, אדמוני או בלונדיני ועיניים בהירות 43, 45, 50, 70, 100
בהיר למדי נכווה בקלות, משתזף מעט גוון עור בהיר 30, 32, 34, 43, 45
בינוני נכווה לעיתים, משתזף שעיר חום, גוון עור בינוני 15, 30, 32
בינוני עד כהה נכווה לעיתים רחוקות, משתזף בקלות שיער כהה, עור כהה 15, 16

 

מה זה SPF? מדד המעיד על כושר התכשיר למנוע מקרני UVB לחדור אל העור. המדד מחושב באמצעות מדידת היחס בין זמן חשיפה הגורם לאדמומיות ללא מקדם הגנה ובין הזמן עם תכשיר הגנה. לדוגמה: אם ללא תכשיר הגנה מופיעה אדמומיות על העור לאחר 10 דקות, עם מקדם הגנה SPF15 תופיע אדמומיות אחרי 150 דקות (10X15).

 

המלצות להתנהגות נכונה בשמש:

  • שעות חשיפה: יש להימנע משהייה בשעות השיא, בין 10:00-16:00.
  • תכשיר הגנה משמש: בזמן השהייה בשמש יש להקפיד על שימוש קבוע בתכשירי הגנה בעלי מסנני קרינה גבוהים (לגוף, לפנים ולשפתיים).
  • מריחה: למרוח בנדיבות ובאופן אחיד לכיסוי מלא. יש להימרח 30 דק' לפני החשיפה לשמש. במהלך השהייה בשמש יש להימרח כל שעתיים. מומלץ למרוח שכבה עבה יותר על מנת להעניק הגנה טובה יותר. במקרים של הזעה, כניסה למים וניגוב העור המגבת, מומלץ להימרח שוב.
  • לבוש: לכסות את הגוף ככל שניתן. כדאי לדעת: בגדים בהירים ודקים אינם מעניקים הגנה מקיפה מפני השמש ולכן מומלץ ללבוש ביגוד כהה מאריג צפוף.
  • כובע: בעל שוליים רחבים המגן על הפנים, העיניים, הצוואר, העורף והאוזניים.
  • משקפי שמש: להרכיב משקפי שמש תיקניים המסננים את קרני ה- UV.
  • שתייה: יש להרבות בשתייה כדי למנוע התייבשות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק בקיץ - הגנה מהשמש כל השנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים