שתף קטע נבחר

סכנת חיידקים במקרר: איך מטפלים?

שימוש לא נכון במקרר עלול לגרום להיווצרות של חיידקים מסוכנים באוכל שלנו. אז מה צריך לעשות כדי למנוע את היווצרותם וכיצד לשמור על האוכל שלנו מפני הסכנות? כל התשובות מהמקצוענים

המקרר הביתי עלול להפוך למושבת חיידקים אחת גדולה. אם עברו כמה חודשים מאז שניקיתם את המקרר בפעם האחרונה, כדאי שתדעו מהם הסיכונים שאתם נחשפים אליהם. ואם אתם מנקים בצורה אובססיבית, כדאי לדעת מהן נקודות התורפה המזוהמות של המכשיר החשמלי, ולשים לב לחומרי הניקוי שאיתם משתמשים בהם, כי גם הם לא בהכרח בריאים לכם ולגומיות של המקרר.

 

עוד בנושא:

מה גורם לריח רע במקרר ואיך מטפלים בו

המקרר שלכם: כך תשמרו עליו

עד שתזמינו טכנאי - הפשרת הצטברות קרח במקפיא

 

"השילוב של מזון והיעדר ניקיון במקרר, גורמים להיווצרות של מושבות חיידקים", מסבירה רונית ירושלמי, מהנדסת מזון BsC המתמחה באיכות ובטיחות המזון.

 "חלקם יכולים להיות מסוכנים במיוחד, וחשוב מאוד להיות ערים לכך. כדאי להקפיד על טמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס במקרר, שכן בטמפרטורה כזו חיידקים כמעט ולא מתרבים. בכל חברה וסת המעלות שונה, וכדאי לברר על לאיזו עוצמה צריך לכוון את המקרר כדי שהוא יעמוד על 4 מעלות".

 

מהם החיידקים הנפוצים, וכיצד ניתן להימנע מהם? ירושלמי: "בקליפות של ביצים יש סלמונלה. בעופות טריים יש חיידקים פתוגנים כמו ליסטריה וסלמונלה. בדגים טריים יש ליסטריה. לכן, אם מפשירים עופות, דגים ובשר במקרר, חשוב מאוד להקפיד לשים אותם בכלי סגור, כדי למנוע מגע או טפטוף שלהם על מזון שעבר בישול או על ירקות טריים".

 

ירושלמי מוסיפה כי ירקות טריים מכילים לא מעט חיידקים מסוג קוליפורמים, אי קולי ממקור צואתי ועובשים. "לכן, חשוב להקפיד על שטיפת הירקות לפני השימוש במים וסבון, ועדיף לאחסן אותם במגירת הירקות", היא אומרת.

 

 

לאיזה סיכון יכולים לגרום חיידקים אלו? ירושלמי: "סלמונלה הוא חיידק שגורם לתחלואת מעיים, לשלשולים ולהקאות. ליסטריה מסוכן אף יותר כי הוא גורם להפלות בשליש הראשון של ההיריון".

 

מנקים את המקרר? היזהרו מחומרי ניקוי חזקים

"אחד המקומות שצוברים כמות גדולה של עובש היא גומיות המקרר", מוסיפה ירושלמי. העניין הוא שצריך להיות זהירים באופן הניקוי שלהם, כי חומרי ניקוי רבים יכולים לנקות את הגומיות, אבל באותה מידה לגרום להם לנזק בלתי הפיך.

 

"מקרר בלי גומיות תקינות לא שווה כלום" מסביר בני חזז מב.ל. פוליש ואחזקה. "כי ברגע שקור בורח מנקודה אחת באזור תקלה בגומיות, והוא כבר לא מקרר טוב. עלות החלפת גומיות מקוריות יכולה גם להגיע ל-1,200 שקל (במקרר אמריקאי). עלות החלפת גומיות שאינן מקוריות תהיה בכל מקרה זולה יותר, אבל לרוב לא תעניק את אותה רמת הרמטיות. הסכנה עם חומרי ניקוי חזקים היא שהם גורמים לדבק להתפורר, ולמגנטים להיהרס. לכן, חשוב מאוד להקפיד לנקות אותם רק עם חומרי ניקוי עדינים במיוחד. בשום אופן לא עם מסירי שומן או עם אקונומיקה".

 

"ההמלצה שלי היא לנקות את הגומיות עם מעט סודה לשתייה מהולה במים ועם מברשת שיניים ישנה", מציע אברהם ויחנסקי מא.א. קירור.

 

במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "בכל מקרה של הזמנת טכנאי כדאי לנסות להבין את התקלה לבד או כבר בשיחת הטלפון

 עם בעל המקצוע, להציץ במחירון ולהתרשם מהי העלות המומלצת לתיקון. לאחר גמר התיקון לדרוש חשבונית וכן תעודת אחריות אם הוחלפו רכיבים במקרר".

 

נקודת תורפה נוספת היא המרווח שבין הדלת למקרר. חזז: "ברווח שבין הדלת למקרר, מאחורי הגומי יש כמות גדולה של שאריות מזון וחיידקים. בנוסף, בדפנות בקצוות של המדפים ובחלק האחורי של המדפים, יש נטייה של לכלוך להצטבר. חשוב לנקות לא רק את האזורים שיש אליהם גישה נוחה, אלא גם לפרק מגירות ומדפים אחת לכמה זמן ולנקות בצורה יסודית".

 

כיצד לנקות משטחים של המקרר? גם את משטחי הפלסטיק ואת הדפנות לא כדאי לנקות עם אקונומיקה. ויחנסקי: "לא מומלץ להכניס חומרים רעילים לאזור שבא במגע עם אוכל. מספיק לנקות עם מים ועם מעט סבון כלים. במהלך הניקוי חשוב לנתק את המקרר מהחשמל".

 

ישנם אזורים שאנחנו מנקים לעתים רחוקות יותר, אבל גם הם חשובים לתקינות המקרר. מקרר שלא פועל טוב, גורם למוצרי המזון להתקלקל מהר יותר, ובכך גם להעלות את רמת הזיהום של המזון.

 

ויחנסקי: "אחת לכמה חודשים חשוב לשאוב בצורה יסודית מאחורי המקרר. בבתים עם חתולים וכלבים אף בתדירות גבוהה יותר. כמו כן יש מכסה שצריך לפרק ולשאוב אותו, כי המאוורר של המקרר שואב את כל השיער והאבק למעבה וסותם אותו לגמרי. אם מגיע טכנאי הביתה, ניתן לבקש ממנו לנקות בצורה יסודית את אמבטיית המים שכן המקרר, שעושה הפשרה כל 6 שעות, וחשוב לנקות מדי פעם את אמבטיית המים הזו, שמצטברים בה חיידקים במשך הזמן".

 

כיצד לאחסן את המזון במקרר?

מסתבר שגם המקרר מושפע מעונת הקיץ. ירושלמי: "אם מדובר במקרר של משפחה עם ילדים, שעמוס במוצרי מזון ונפתח כ-20 פעם ביום, החום והלחות שנכנסים אליו גורמים לו לקרר פחות את המזון. כדאי להימנע מלהעמיס מוצרים אל תוך המקרר כדי שיהיה מעבר טוב של קור בין המוצרים".

 

"כדאי מאוד למקם סירים או קופסאות עם אוכל מבושל בחלק הקר יותר של המקרר, הקרוב לדפנות", מציעה ירושלמי. "מאכלים שרגישים יותר לקור, כמו חסה, לא כדאי להניח על-יד הדפנות, אלא במרכז המקרר".

 

האם כדאי להשאיר ירקות בתוך שקיות ניילון? ירושלמי: "ירקות יוצרים לחות, וברגע שהם סגורים בתוך שקית ניילון, הלחות כלואה בפנים ולא יכולה להתאדות החוצה, מה שגורם לירקות להירקב הרבה יותר מהר. כדאי להניח ירקות על משטח סופג (נייר סופג, או משטח גומי מחורר)".

 

מחפשים טכנאי מקררים באחריות? לרשימת המומלצים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים