שתף קטע נבחר

משתכרים ונוהגים? תחנת אוטובוס הייתה מונעת

תחבורה ציבורית נגישה לבליינים, עשויה למנוע נהיגה תחת השפעת אלכוהול בלא פחות מ-70%, כך קובע מחקר באוניברסיטת חיפה. כמחצית המשתתפים במחקר הודו - נוהגים גם אחרי 4-3 כוסות אלכוהול

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה קובע - תחנות אוטובוס בסמוך לפאבים עשויה להקטין את הסיכון לנהיגה תחת השפעת אלכוהול ב-70%. "הימצאות תחבורה ציבורית בסביבת הפאב נמצאה כגורם מגן בפני נהיגה תחת השפעת אלכוהול. ממצא זה הינו חשוב, שכן הוא בעל השלכות יישומיות ליצירת סביבה המונעת נהיגה תחת השפעת אלכוהול", אמרה ד"ר שירן בורד, מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה, שערכה את המחקר.

 

 

מחקר זה, הוא המשכו של מחקר קודם שערכה ד"ר בורד בדבר הסיבות הגורמות למבלים להחליט אם הם כשירים לנהיגה למרות שתיית אלכוהול. התשובה השכיחה של 75% מהמשיבים הייתה הרגשתם האישית, 57% מהנשאלים טענו כי הם מתחשבים גם בסימנים הפיזיולוגיים, ואילו 69% אמרו כי הם סופרים את מספר הכוסות ששתו. בסך הכל התברר כי כמחצית מהמבלים מתכוונים לנהוג גם אם שתו 4-3 משקאות אלכוהוליים.

 

המחקר הנוכחי מבוסס על עבודת הדוקטורט של ד"ר בורד, בהנחיית פרופ' אורנה בראון-אפל וד"ר ענת גסר-אדלסבורג מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. במחקר השתתפו 1,079 מבלים בגילאי 35-19, ב-31 פאבים ב-13 ערים ברחבי הארץ, בין היתר: תל אביב, חיפה, טבריה, ירושלים, ובאר שבע. בצאתם מהפאב, מילאו המשתתפים שאלון ואף התבקשו לנשוף למכשיר נשיפון נייד.

 

בנוסף נערכו 26 תצפיות על סביבת הבילוי בפאבים השונים. במחקר ביקשה החוקרת לבחון האם יש גורמים שיכולים להשפיע על הסיכון לנהוג תחת אלכוהול כגון המצאות מכשיר נשיפון בפאב, סביבת פאבים צפופה, ריבוי מוניות המחכות ליוצאים מהפאבים ותחבורה ציבורית.

 

מהממצאים התברר כי הגורם היחיד שנמצא שיש לו קשר לירידה באחוז הנהגים שנהגו תחת השפעת אלכוהול, היה הימצאות תחנת אוטובוס. האופציה לנסוע באוטובוסים הורידה את אחוז הנוסעים בשכרות בלא פחות מ-70%. עוד התברר כי רק במחצית מהפאבים ישנה תחנת אוטובוס סמוכה.

 

צעירים רבים שהשתתפו במחקר, השיבו כי לא "מתלהבים" מהגעה ונסיעה חזרה הביתה בתחבורה ציבורית, אך בפועל, נראה כי חלקם הגדול בוחר להשתמש באפשרות זו. מהראיונות התברר גם מדוע תחבורה ציבורית נמצאה כה יעילה, ומוניות לא - המוניות פשוט יקרות מדי.

 

"מעבר למאפייני הפרט, יש להקדיש מחשבה גם לסביבת הבילוי בה הצעירים מבלים לצורך מניעת נהיגה תחת השפעת אלכוהול. תחבורה ציבורית נגישה וזמינה בסמוך למקומות הבילוי, כמו גם סבסוד מחירי המוניות, יכולים לסייע במניעת נהיגה תחת השפעת אלכוהול בקרב הצעירים", אמרה החוקרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שותים, וכן נוהגים
צילום: shutterstock
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים