שתף קטע נבחר

הופסקו השיחות על מתווה הגז, בכירי נובל חוזרים לארה"ב

המדינה ונובל אנרג'י לא הגיעו להסכמות סביב "סעיף היציבות" שהיה אמור להבטיח שלא יהיו שינויים במתווה במשך עשור. הבנות מסוימות על פיתוח מאגר לווייתן

 

  

שר האנרגיה יובל שטייניץ הודיע הבוקר (יום ג') כי השיחות על מתווה הגז מול חברות האנרגיה "עלו על שרטון", וכי משלחת בכירי נובל אנרג'י שבה לארצות הברית. עם זאת, הוסיף, "בסוגיית אבני הדרך לפיתוח לווייתן ובסוגיית המחירים הושגה התקדמות מסוימת".

 

שטייניץ הסביר כי החברות הציגו תנאים שהוא לא יכול לקבלם, ואמר כי "הדיאלוג בין הצדדים יחודש בימים הקרובים".

 

הסיבה לכך שהשיחות לא הניבו הסכם היא מחלוקות על סעיף היציבות, שבמסגרתו הייתה אמורה המדינה להבטיח לחברות הגז שלא יהיו שינויים נוספים ברגולציה למשך עשר שנים מיום הפיתוח של מאגר לווייתן. הממשלה הציגה בפני נובל אנרג'י דרישות לשינויים מרחיקי לכת בסעיף זה, שהתנו את הפטור בעמידה של החברה בתנאים רבים.

 

בחברה האמריקנית סירבו לתנאים החדשים ונציגיה עזבו את הארץ מבלי לחתום על ההסדר. במהלך המשא ומתן הושגו הבנות מסוימות בנוגע לתחנות ביניים בפיתוח מאגר לווייתן.

 

מתווה הגז: "המחיר הוגבל פעמיים"

עם הצגת המתווה לפני כחודש וחצי הסביר שטייניץ כי דלק ונובל אנרג'י ימשיכו להחזיק במאגר לווייתן, הגדול ביותר שהתגלה בישראל, אך יידרשו למכור את רוב החזקותיהן במאגרי תמר וכריש-תנין בשנים הקרובות. עוד הסביר אז כי המדינה קבעה תקרת מחיר והמתווה לא ישתנה במשך עשר שנים.

 

"המתווה טוב למדינת ישראל ולאזרחיה", טען שטייניץ. "הוא סביר, אבל קשה מבחינת חברות האנרגיה". לפי ליבת המתווה, "מאגר לווייתן נשאר ללא שינוי בהחזקות - דלק ונובל יהיו שם. הצבנו שם תנאי, המדינה שומרת לעצמה את הזכות, אם יתברר שלא מתפתחת תחרות, תוך עשר שנים מהזרמת המאגר או פחות, אולי חמש שנים, אנחנו שומרים לעצמנו זכות לחייב להפריד במאגר את המכירות והשיווק שלהם.

 

"במאגר תמר המדינה מחייבת את דלק למכור את כל החזקותיה תוך שש שנים. ההנחה שלנו היא שהמאגר יימכר תוך שלוש-ארבע שנים. חברת נובל תמכור חלק מהחזקותיה ותוותר על זכות הווטו שלה כבעלת מיעוט", הסביר השר.

 

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג הביעה תמיכה במתווה אך הדגישה כי נדרש מנגנון שיגן על הצרכנים מתמחור מונופוליסטי. הנגידה הסבירה כי חשוב שייקבעו במתווה אבני דרך להתקדמות בפיתוח מאגר לווייתן ולחיבורו למשק הגז, ושיוחלט על הצעדים שיינקטו אם קצב הפיתוח לא יהיה בהתאם למוסכם. "בפרט חשוב כי אם עיכוב הפיתוח ימנע את היווצרותו של מבנה תחרותי יותר מהנוכחי בשוק הגז, יוגדרו מהלכים חלופיים שיקדמו במקרה הזה את חיבורם של מאגרי הגז למשק הישראלי באופן המהיר ביותר האפשרי, לצד מנגנון שיגן על הצרכנים בישראל מפני תמחור מונופוליסטי", אמרה פלוג. 

 

השר הסביר עם הצגת המתווה כי "במאגר כריש-תנין מחייבים את דלק ונובל – שגילו את כריש-תנין והשקיעו מאות מיליוני דולרים – לא רק למכור הכול, אלא גם לעשות זאת תוך 14 חודשים, אף שהזמן הסביר שמקובל בעולם הוא שש שנים. אנחנו

רוצים עוד מפעיל בכריש-תנין כדי שתהיה תחרות. האינטרסים של מדינת ישראל מחייבים אותי לפגוע במה שנראה כמו הגינות בסיסית". 

 

בעניין מחיר הגז הבהיר שטייניץ כי המחיר של ייצוא הגז הוגבל פעמיים – גם הגבלה פנימית במשק, כך שהמחיר הממוצע של החוזים בישראל הוא מחיר התקרה (כיום כ-5.5 דולר ליחידת אנרגיה), ואילו מחיר הייצוא של הגז לא יהיה נמוך יותר ממה שנמכר לשוק המקומי. "אין פיקוח, אלא הגבלת מחיר", הסביר השר. "אנחנו קובעים תקרת מחיר לשנים הקרובות ואלמנט נוסף שקובע שאי-אפשר למכור בחו"ל יותר בזול מאשר בארץ".

 

יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), מסר בתגובה כי "במאבק החשוב כל כך בנושא הגז אסור לנוח על זרי הדפנה אף לא לרגע אחד – אני מעדיף להיות פרנואיד ולהתייחס לפרסום על המשבר בשיחות הגז כטקטיקה של משא ומתן וכלא יותר מספין שמבקש להעצים את עשייתה של הממשלה למען הציבור. נושא הגז חשוב וגדול מכדי שניפול בפח השקוף שמניח שטייניץ לפתחנו – עד שלא ניווכח שיש שינוי אמיתי בנושא המונופול, המחיר, הפיקוח, יתירות והוספת צינור אין לנו שום סיבה להירגע".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת קידוח גז טבעי
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים