שתף קטע נבחר

בלי כוונה: הסכנות הגדולות בהאכלת תינוקות

כמויות גדולות מדי, התנסות במוצקים בגיל מוקדם ומזון שעלול לגרום לאלרגיה. מהן הטעויות הכי גדולות שהורים עושים בהאכלת תינוקות ואיך אפשר למנוע אותן?

כבר מהיום הראשון התינוק משדר לנו בשפתו ובדרכו אם הוא רעב או שבע, וחשוב שאנו, כגורם האחראי והמטפל, נהיה קשובים ונלמד להכיר את המסרים שהתינוק מנסה להעביר.

 

קראו עוד על האכלת תינוקות:

מאכילים את התינוק בכפית? הוא בסיכון להשמנה

איך יודעים מתי להאכיל את התינוק במוצק?

כל כמה זמן הוא צריך לאכול? 6 שאלות של הורים טריים

 

ההאכלה של התינוק כוללת המון אחריות. מערכת העיכול של התינוק עוד צעירה ומתפתחת וגם הוושט שלו ויכולות הבליעה שלו הן לא כמו של מבוגר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מהן הסכנות שעלולות להיות בהאכלת תינוקות?  

 

1. עודף האכלה, האכלה בכוח

יש הורים שרוצים שהתינוק "יאכל כמה שיותר" כדי שיגדל. זה לא עובד ככה ועודף האכלה יכול ליצור עומס על הקיבה של התינוק שעדיין אינה בשלה. חשוב לשים לב לסימנים שמשדר לנו התינוק ובמידה ואינו פותח את הפה, מסבב את הראש ואינו מביע רצון להמשיך לאכול, יש להפסיק את ההאכלה.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

קיבת התינוק קטנה ובמידה והוא צורך מזון מעבר לכמות שמסוגל קיים סיכוי גדול יותר שהוא יפלוט. במקרים אלו כדאי להאכיל את התינוק ארוחות קטנות ותכופות יותר. טועות נוספת של הורים היא שאם התינוק פלט, אז הם רוצים "להשיב" לו את המזון שאיבד ומיד אחרי זה מאכילים אותו שוב.

 

פליטות הן תופעה נורמלית, ואם התינוק עולה היטב במשקל, אין צורך להאכילו מיד בשנית. חשוב לתת תינוק לנוח, לקיבה שלו להירגע וכשהתינוק מראה סימני רעב להאכילו שוב.

 

2. האכלה מהירה מדי

חשוב לשים לב שהתינוק לא אוכל מהר מדי, באופן שהוא אינו מצליח לעמוד בקצב. במיוחד אצל נשים מניקות, כשיש הרבה חלב, מומלץ להטות את הגוף של האמא מעט אחורה וכך החלב יצא בקצב איטי יותר. אפשר גם לעשות עצירות מדי פעם, אם רואים שהתינוק מתקשה לבלוע את כמות החלב שיוצאת.

 

תנו לו גם לגהק אם אתן מרגישות שיש תחושת עומס והתינוק נע בחוסר נוחות. בהזנה בבקוק – שימו לב שהחור בפיטמה תואם את גילו של הילד. חשוב לזכור שמיומניות הבליעה של התינוק מתפתחות בשלב זה והתינוק לומד אט אט איך לא לשאוף אוכל לריאות.

 

חושבים שלהאכיל תינוק אחד זה מורכב? צפו באב שמאכיל שלישייה:

 

3. התנסות במוצקים לפני גיל 4 חודשים

לא במקרה מגביל משרד הבריאות את ההתנסות במזונות מוצקים לגיל ארבעה חודשים ומעלה - ההחלטה נובעת ממגוון רחב של סיבות, כגון הרפלקס של הוצאת הלשון שנעלם, יכולת החזקת הראש והגב שמתחזקים, פיתוח מיומניות בליעה וכמובן מערכת העיכול שעדיין בשלבי התפתחות.

 

כאשר התינוק מראה נכונות, אך לא לפני גיל ארבעה חודשים, מומלץ להתחיל בשילוב הדרגתי של מזונות מוצקים, תוך המשך הנקה או ההזנה מתמ"ל.

 

חשוב להקפיד על חשיפה הדרגתית למזונות משלימים בשלב זה, כלומר 2-3 כפיות. בגיל שישה חודשים ניתן להעלות את הכמות בהדרגה לשתי ארוחות ביום. לפני גיל ארבעה חודשים גופו של התינוק עדיין לא בשל לחשיפה למזונות משלימים, והאכלה של מזון מוצק בשלב כה מוקדם תכביד מאוד על הקיבה. יש להימנע מלהאכיל בכפית רגילה אלא בכפית מסיליקון או ניתן אפילו להאכיל עם האצבע.

 

4. טמפרטורות המזון

בעת הזנה מבקבוק טפטפו מעט על גב כף היד להרגיש שזה לא חם מדי, גם לגבי מזון מוצק שחומם, בדקו את הטמפרטורה לפני התחלת ההזנה.

 

5. אלרגיה

כדאי להקדיש לכל מזון חדש ארבעה ימים עד שבוע, בשלב הראשון יש להימנע מערבוב של שני מזונות יחד, וזאת על מנת שבמקרה של אלרגיה יהיה קל לאתר את מקורה. מומלץ להתחיל את הטעימות בשעות היום, כדי שאם תתפתח אלרגיה, לא יקרה הדבר בלילה.

 

6. תנוחת האכלה

גם בהנקה וגם בהזנה מבקבוק חשוב שהתינוק לא יהיה במצב של שכיבה מלאה, אלא בהגבהה. עם תחילת הזנה במוצקים, החל משלב הטעימות, ניתן להניח את התינוק בטרמפולינה בהגבהה וכשהתינוק יושב כמובן לעבור לכיסא – חשוב לחגור את התינוק גם בטרמפולינה וגם בכיסא.

 

7. מים

עם מעבר למזון מוצק כארוחה שלמה יש להתחיל לתת לתינוק גם מים בסוף כל ארוחה – חשוב להקפיד לא להגזים בכמויות או לא לתת מים לפני ארוחה, כדי שהשתייה לא תבוא על חשבון מזון מוצק/הנקה/הזנה מבקבוק.

 

8. מאכלים מסוכנים

יש להימנע ממתן מאכלים מסוכנים העלולים לגרום לחנק בילדים מתחת לגיל חמש שנים, כגון פירות וירקות קשים, סוכריות, פיצוחים ודגים עם עצמות.

 

ענבים ונקניקיות עלולים להיתקע בוושט עקב גודלם וצורתם, ולכן חשוב לחתוך אותם – את הענבים לחתוך לחצי או לרבעים בהתאם לגודלם, ואת הנקניקיות לחתוך לאורך, ובכל מקרה לא לאפשר לילדים לאכול אותם ללא השגחת הורים.

 

9. חלב ודבש

על פי הנחיות משרד הבריאות חלב פרה או חלב ממקור בעל חיים אחר כמקור שתייה עיקרי מותר לתת החל מגיל שנה, כדי לספק לתינוק את צרכיו ולמנוע אנמיה מחוסר ברזל. דבש - מותר גם אותו לתת אך ורק מגיל שנה.

 

10. מזונות נוספים

בין הגילאים 17 עד 26 שבועות, ניתן להוסיף לתינוקות טעימות של מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה - כמו ביצים, דגים, טחינה ובוטנים - אך חשוב לעשות זאת במרקם המתאים (מרוסק או טחון) לתפריט התינוק.

 

הכותבת היא מנהלת מדעית אבוט יצרנית סימילאק 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התחילו את הטעימות בשעות היום, כדי שאם תתפתח אלרגיה, לא יקרה הדבר בלילה
צילום: shutterstock
מומלצים