שתף קטע נבחר

אז מה אם הריבית תעלה

משרד האוצר הצהיר על נכונות להעלות את הריבית השנה. מה זה אומר בדיוק?

לאחר גלי שמועות במשך תקופה ארוכה, נראה כי הריבית אכן עומדת לעלות השנה. צעד זה ישפיע על כולנו, אבל בצורה שונה מאדם לאדם, בהתאם למצבו הפיננסי.

 

לאחר יומיים של דיונים בשבוע שעבר, מחפשים אלה המעורבים בשוק הפיננסי סימנים שיראו מתי בדיוק העלייה הזו תתרחש. הממשל הודיע שהוא צופה עלייה בסוף השנה, אך כלכלנים רבים מאמינים שזה יקרה אחרי פגישת ראשי האוצר באמצע החודש הבא. תזמון הצעד הוא נושא לדיונים רבים, בעיקר אצל אלה שהלוו ומלווים סכומים גדולים והתרגלו לסחור בריבית נמוכה מאוד.

 

העלאת הריבית תשפיע על כל מי שיש לו משכנתא, הלוואה על רכב, חשבונות חיסכון או השקעות בבורסה. כלומר, רוב האוכלוסיה. השפעה זו תגלוש גם לעבר אלה שלא נכללים ברשימה הזו. אם יש לכם מקום עבודה בטוח ואתם רוכשים הכל במזומנים, עליית הריבית לא תשפיע עליכם בכלל, אבל מדובר במעט מאוד אנשים.

 

רוב האוכלוסיה משתמשת בכרטיסי אשראי, מלווה כספים וההשפעה עליה עשויה להיות משמעותית.

 

עד עתה שמר משרד האוצר את הריבית שהם נותנים לבנקים קרוב מאוד לאפס. זה נמשך כשנה וחצי והקל מאוד על מקבלי ההלוואות להחזירן. למרות החשש שעלייה בריבית תטרפד את הגידול הכלכלי, הרי שבדרך כלל ההחלטה הזו מעידה על מצב כלכלי משופר.

 

עם הירידה באחוז האבטלה והגידול בתוצר הלאומי, הריבית הנמוכה מאוד עלולה לפתות רבים לקחת הלוואות על רכישות יקרות, מה שכבר קורה יותר ויותר. הסכנה היא שנפלוש לשוק אינפלציוני ומשק שהתחמם יותר מדי ולכן עליית הריבית תמתן את הרכישות ותאזן את הביקוש וההיצע במשק.

 

התזמון הנכון של העלייה מאוד קריטי וצריך לקחת בחשבון כי התאוששות הכלכלה תואט, כשהמצב עדיין קשה, המשכורות עדיין נמוכות והצרכנים מבזבזים רק על מוצרים חיוניים.

 

עליית הריבית תגרום להוצאות גבוהות יותר על הלוואות שאנשים יקחו בכדי לשלם עבור הבית או המכונית. וככל שהריבית תהיה יותר גבוהה, כך יקטן מספר האנשים שיוכלו לרכוש אותן. כמן כן מפעלים וחברות יצטרכו לשלם יותר ואם ירצו להשקיע ולפתח את עסקיהם.

 

ההשפעה תהיה מיידית כי הבנקים יעלו את הריבית על הלוואות, בעיקר הלוואות משתנות וכל אחד הזקוק להלוואה לרכישת נכס או רכב, יהיה חייב לשקול בזהירות האם יוכל לעמוד בריבית הגבוהה יותר.

 

אם השוק יתאושש והכספים יתחילו לזרום שוב למשחק, הרי הביקוש להלוואות גם בריבית גבוהה יותר, לא יפחת בהרבה והכלכלה לא תושפע במיוחד.

 

לאלה שיש השקעות באיגרות חוב, למשל, ערך השקעות אלה יירד עם עליית הריבית כי אגרות חוב משלמות לבעליהם ריבית קבועה עד למועד פרעונן. לכן, אלה מביניכם המושקעים באגרות חוב, מוטב לכם לעקוב אחר עליית הריבית בדריכות, מחשש שערכן יירד בצורה משמעותית עם עליית הריבית.

 

מי שירוויחו מעליית הריבית הם החוסכים. אלה הזהירים שכספם נותר עד כה בבנקים, הרוויחו מעט מאוד בגלל הריבית שעמדה על פחות מאחוז אחד. גם חייהם של גימלאים ואחרים שחלק ניכר מהכנסתם הגיע מהריבית עבור חסכונותיהם, יהפכו קלים יותר.

 

למרות שאין קשר ישיר בין עליית הריבית למועדים קצרים הנשלטת בידי משרד האוצר לריבית על המשכנתאות, מומחי השקעות רבים מאמינים שהעלייה תשפיע גם על שוק זה וכנראה שתהיה השפעה על הקונים הפוטנציאליים, שבחלקם לא יוכלו לעמוד באחוזי הריבית הגבוהים.

 

עליית הריבית תשפיע גם על מחירי השכירות, כי עבור בעלי הנכס הריבית על הלוואתם תעלה וכך יושפע גם פלח זה באוכלוסיה, למרות שהוא אינו חשוף ישירות לעלייה בריבית.

 

לאלה מכם המעוניינים לרכוש עתה, כדאי בהחלט להזדרז ברכישה ובקבלת אישור להלוואה. עדיף לשקול לקבל הלוואה קבועה מאשר משתנה, כי כך לא תהיה חשופים לעליות עתידיות של הריבית, שלדעת כלכלנים רבים תמשיך לעלות.

 

גם אלה שיש להם הלוואות בריבית משתנה, עצתי היא לא לחכות ולקחת הלוואה מחודשת על סכום היתרה בריבית קבועה ל-30 שנה או פחות. בכך ישלימו את הרכישה על ביתם ושוב לא יצטרכו לשלם ריבית וקרן.

 

השאלה אם לקחת הלוואה למשכנתא צריכה להיות תלויה במה שכל אחד מעדיף. לעתים, אם אתם עומדים לגור בבית תקופה קצרה מעשר שנים, כדאי לשקול לקחת הלוואה משתנה. בשלוש, חמש או שבע השנים הראשונות של ההלוואה הסכום קבוע ונמוך מאוד ורק לאחר מכן הריבית הופכת משתנה. אבל אם אתם עומדים למכור את הנכס בתקופה ראשונית זו, הרי הריבית הראשונית מאוד אטרקטיבית והיות ועם מכירת הנכס ישולם כל סכום ההלוואה לבנק, הרי התשלום החודשי הנמוך שלכם יהיה כדאי ונוח בהרבה.

 

חשוב להיות קשוב לשינויי הריבית, אך בהחלט לא להיכנס לפאניקה. העלייה, כשתגיע, תהיה מתונה מאוד וההמשך תלוי בתגובת המשק אליה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים