שתף קטע נבחר

לראשונה: לא רק שופטים יסננו מועמדים לשיפוט

בקורס להערכת מועמדים לשיפוט ישתתפו בפעם הראשונה גם שני נציגים בכירים של לשכת עורכי הדין - ולא רק שופטים ופסיכולוגים. ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה: "נשפר את תהליך האיתור והמיון"

 

ראש לשכת עורכי הדין. אפי נוה. מתכוון להשתתף בקורס הקרוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ראש לשכת עורכי הדין. אפי נוה. מתכוון להשתתף בקורס הקרוב(צילום: מוטי קמחי)

הישג מרשים ללשכת עורכי הדין: על פי מתווה מוסכם שגובש, בקורס להערכת מועמדים לשיפוט ישתתפו גם שני נציגים בכירים של לשכת עורכי הדין. כך הוחלט היום (א') בתום ישיבה שהתקיימה בין נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר וראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה.

 

בישיבה הוחלט שנציגי הלשכה וראש הלשכה יוזמנו לצפות בקורס להערכת מועמדים לשפיטה ויוכלו להציע הצעות לשיפורים בתכנים ובכל נושא אחר. הערותיהם והצעותיהם יישקלו על ידי המכון להשתלמות שופטים "בפתיחות ובנפש חפצה", כפי שהוגדר בישיבה. שמו של מועמד לשיפוט יועבר ללשכת עורכי הדין, לקבלת עמדתה, ובלבד שניתנה הסכמתו לכך בטופס המועמדות. כמו כן סוכם שמערכת בתי המשפט ולשכת עורכי הדין מעוניינות לשתף פעולה לטובת ציבור המתדיינים, כדי להבטיח את מקצועיותם של המתמנים לשיפוט והתאמתם למשרת שופט.

 

הפגישה התקיימה בתום שבועיים סוערים, שבהם התברר כי בקורס ההכנה לשיפוט, הנחשב למעשה קורס מיון וסינון למועמדים לשיפוט, נוכחים רק שלושה שופטים ושני פסיכולוגים, והמלצותיו מכריעות בבחירה של הוועדה לבחירת שופטים. הקורס מתקיים במשך שבוע ימים בתנאי פנימייה ובמהלכו המועמדים משתתפים בסדרה של סימולציות, תרגילים משפטיים, ראיונות ודיונים. דרך ההתנהלות של הקורס מיועדת להביא לחשיפה מלאה ככל האפשר של המועמדים ולהערכת כישוריהם באופן אובייקטיבי.

 

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור(צילום: גיל יוחנן)
 

יו"ר הלשכה נוה כתב לוועדת הבחירה שעליה לשלב בקורס ההכנה לשופטים גם את נציגי לשכת עורכי הדין, כי אחרת מדובר במצב שבו רק שופטים מסננים שופטים, ומעבירים לוועדה חוות דעת כוללניות שעליהן לא ניתן להשיג. נוה טען כי הקורס הפך להיות מסננת וכך שני שליש מהמועמדים לשיפוט נפסלים בלי נימוק ברור.

 

עו"ד נוה אמר בעקבות ההחלטה: "אני מברך על ההסכמה שגובשה מול נשיאת בית המשפט העליון. לשכת עורכי הדין נאמנה למערכת המשפט ותעשה כל שביכולתה על מנת להשביח, לשפר ולייעל את תהליך איתור ומיון המועמדים לשפיטה, וזאת תוך תיאום ושיתוף פעולה עם הנהלת בתי המשפט והנשיאה. אין ספק שלאחר שנציגי לשכת עורכי הדין ישהו בקורס ויוכלו להתרשם מתכניו המקצועיים וללמוד את הנושא לעומקו, נוכל להביע עמדה מגובשת ביחס לקורס ולתכניו ולהציע הצעות ייעול ושיפור ככל שיהא בכך צורך. גם אני באופן אישי מתכוון ליטול חלק כמשקיף בקורס הקרוב ולהתרשם ממנו באופן ישיר".

 

קורס ההשתלמות מהווה כלי מרכזי לאיסוף נתונים על כישוריו ואישיותו של מועמד לשפיטה. את הקורס מקיים המכון להשתלמות שופטים, שהוא מוסד מקצועי

 ובעל מומחיות בהערכת מועמדים לשפיטה. מדובר בקורס ייחודי, שכמותו אין כמעט בעולם. את הקורס מנהל צוות הכולל שלושה שופטים בכירים, שאחד מהם הוא שופט בית המשפט העליון והשניים האחרים שופטים מחוזיים, וכן שני פסיכולוגים תעסוקתיים הבודקים את ההיבטים האישיותיים של המועמדים. כל השופטים המשמשים מדריכים בקורס הם בעלי ניסיון בהערכת מועמדים.

 

נשיאי בית המשפט העליון סבורים כי הקורס מתנהל בצורה שוויונית לחלוטין. יכולותיהם של המועמדים נבחנות על-ידי צוות הקורס בהתאם לפרמטרים מקצועיים, אחידים ושקופים הקבועים בחוק. על מנת למנוע הטיות או דעות קדומות, צוות הקורס אינו מקבל לעיונו את ההמלצות שניתנו לגבי המועמדים. במערכת המשפט אומרים כי "הטענה לפיה הקורס 'מכור' מראש או כי מנחי הקורס מעדיפים מועמד זה או אחר או קבוצת מועמדים זו או אחרת - היא חסרת כל שחר, ויש להצר מאוד על כך שהיא הועלתה לאחרונה בכלי התקשורת. הטענה כי יש נטייה להעדיף מראש מועמדים מהמגזר הציבורי או עוזרים משפטיים על פני עורכי דין פרטיים - משוללת כל יסוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
עו"ד אפי נוה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים