שתף קטע נבחר

המסתננים לא הגיעו לת"א: "מצייתים לחוק"

"אסור להגיע לשם", אמר חליל מאריתריאה ששוחרר ממתקן חולות. בודדים הודו כי ינסו להגיע בכל זאת לתל אביב בניגוד להנחיית שר הפנים. באילת מרוצים מההחלטה לאסור על מבקשי המקלט להגיע לעיר: "ילדינו מפחדים"

  

"זה קשה כי יש לי חברים וקשרים בתל אביב וגרתי שם. אני לא יודע לאן אלך ואיפה אני אשן הלילה, אבל אנחנו מצייתים לחוק". כך אמר היום (ג') חליל, מבקש מקלט מאריתריאה, שהיה בין מאות מבקשי המקלט ששוחררו הבוקר ממתקן חולות בהתאם לפסיקת בג"ץ. לתל אביב ולאילת מבקשי המקלט לא הגיעו לאחר ששר הפנים סילבן שלום פרסם הנחיה שאוסרת עליהם להגיע לערים אלה. במקביל, הפגינו הערב תושבי דרום תל אביב נגד המסתננים.

 

מרבית מבקשי המקלט שיצאו ממתקן חולות הצהירו כי לא יגיעו לתל אביב או לאילת. "אסור להגיע לשם" אמר חליל בן ה-30. גם בארגוני זכויות האדם דיווחו כי מרבית המשוחררים שלהם סייעו אינם מתכוונים להפר את הוראות השהייה. "אנשים לא נוסעים לתל אביב. הם לא עבריינים ולא רוצים לחזור לכאן", העידה סיגל אביבי, פעילת זכויות אדם שסייעה במהלך היום ליוצאים במתקן לנסות ולמצוא סידור ראשון. "הבעיה היא שאין שום הערכות או איזשהו פתרון עבורם שמציעה המדינה".

הפגנה של תושבי דרום תל אביב  (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
הפגנה של תושבי דרום תל אביב (צילום: אבי מועלם)

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

מתוך עשרות רבות של משוחררים ששוחחו עם ynet בודדים הסכימו להודות כי יגיעו לתל אביב. בתחנה המרכזית בבאר שבע, ברציף מספר שתיים שממנו יוצאים האוטובסים לת"א, ניתן היה לזהות קבוצה קטנה של כעשרה משוחררים שהמתינו עם מזוודותיהם.

 

"אנחנו נוסעים לשם כי אין לנו ברירה אחרת. תל אביב זו ישראל, המשפחה וכל האנשים שאני מכיר נמצאים שם. אם לא אלך לשם אשן ברחוב", אמר מ', מבקש מקלט מדארפור שהמתין לאוטובוס.

 

אחרים הסבירו כי הם אינם מתכוונים ללון בעיר או לעבוד בה ובכך לא יפרו את תנאי השהייה. "רק לארגן דברים" אמר ג', מבקש מקלט מסודן שהשתחרר מחולות אחרי 18 חודשים.

 

"כאב מבקשי המקלט מובן, אבל ההחלטה נכונה"

בינתיים באילת, רבים מהתושבים מברכים על החלטת שר הפנים. "הגיע הזמן שהממשלה תקבל אומץ ותעצור את זרם הפליטים הבלתי נתפס לעיר התיירות", אמר אחד התושבים.

 

מבקשי מקלט שהגיעו לערד. חששו מנהירה, רק בודדים הגיעו (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מבקשי מקלט שהגיעו לערד. חששו מנהירה, רק בודדים הגיעו(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

רונן שי, ששימש בעבר כמנכ"ל מלון הילטון מלכת שבא וכמנכ"ל רשת מלונות פתאל באילת, אמר: "כמות האריתאראים הנמצאים באילת מלכתחילה היא מאוד גבוהה. הפתרון היום לעיר אילת היא לא להביא אריתראים, אלא להביא חלופות ואחת מהן היא העובדים הירדנים. היתרון הגדול של החלופה הזו שהעובדים הירדנים יגיעו לאילת, יעבדו ובסיום יום העבודה יחזרו לבתיהם בירדן. כך אנחנו נוכל לצמצם ככמה שיותר את כמות המסתננים הלא חוקיים שנמצאים בעיר וללא פיקוח ראוי".

 

שי גם כן בירך על החלטת השר שלום. "זו החלטה מצוינת ומבורכת כי היום בעיר יש כמה אלפי מסתננים וזו כמות אדירה לעיר כמו אילת ולכן אני מאוד שמח על ההחלטה של הממשלה".

 

שרון שואקה, תושב אילת, סיכם: "טוב עשו בממשלה שקיבלו החלטה כזאת לגבי המסתננים. יש לנו ילדים שקשה להם להסתובב בחוץ כי הם מפחדים מהמסתננים וההורים נורא לחוצים. הגיע הזמן לעשות סדר איתם. אם הם רוצים שהם יהיו פה באילת, אז לפחות שיעשו את זה בצורה מסודרת. התיירות בקוס שביוון נפגעה בגלל זרם הפליטים. המצב הזה יכול לפגוע בנו כעיר תיירות. אף שמדובר באנשים וכאבם גדול, זאת הייתה החלטה נכונה".

 

מוקדם יותר נרשמה היערכות מיוחדת בערד מחשש שיגיע גל של מבקשי מקלט לעיר בגלל האיסורים שהטיל שר הפנים. ראש העיר ניסן בן חמו הציב מפקחים כדי שיעקבו אחר המתרחש, אך לבסוף הגיעו בודדים לעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מבקשי מקלט מגיעים לערד
צילום: הרצל יוסף
מומלצים