שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות: תנו לתינוק במבה - כדי למנוע אלרגיה

פרסום ראשון: המחקר שמצא כי במבה לתינוקות מסייעת בהפחתות אלרגיה בעתיד, גרם לאיגוד האמריקני לרפואת ילדים לשנות את המלצותיו ולקבוע כי יש מעתה לחשוף תינוקות מגיל 4 חודשים למוצרי בוטנים, כשההמלצה היא בין השאר על צריכת במבה, כדי להילחם בעלייה המדאיגה בשיעור האלרגיות לבוטנים בעולם המערבי

התינוק של במבה ימשיך לצהול: הנחיות חדשות של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, קובעות כי לאור עלייה מדאיגה בשיעור האלרגיות לבוטנים ברחבי העולם, בעשרות עד מאות אחוזים, יש להוסיף לתזונתם של תינוקות כבר מגיל כמה חודשים, גם מוצרי מזון המכילים בוטנים כמו במבה ומחית בוטנים, זאת לאור מחקרים שהראו כי חשיפה לבוטנים קצת אחרי הלידה – מפחיתה את שיעור האלרגיות.

 

קראו עוד בנושא:

מחקר בי"ל ענק: במבה בגיל הרך מונעת אלרגיות

כך תצילו חיים: מה לעשות בהתקף אלרגיה קשה?

אלרגיה למזון? הגן סגור בשבילך

 

אכילת במבה מקטינה את הסיכון לאלרגיה מבוטנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אכילת במבה מקטינה את הסיכון לאלרגיה מבוטנים(צילום: shutterstock)

 

אלרגיה לבוטנים היא בעיה כלל עולמית שפוגעת ב-1% עד 3% מהילדים במדינות המערביות. ב-10 השנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בשיעור מקרי האלרגיה לבוטנים, ובחלק מהמדינות שכיחות האלרגיה לבוטנים אף שילשה את עצמה. בארה"ב ובבריטניה למשל, מתגלים 100 אלף מקרי אלרגיה לבוטנים בשנה. עלייה דומה בשיעור המקרים נצפתה גם בקנדה, באוסטרליה, ואפילו בכמה מדינות מתפתחות כמו גאנה.

 

ההנחיות החדשות שמובאות לראשונה כאן ב-ynet וייחשפו בשבוע הבא, קובעות כאמור, על בסיס מחקרים קודמים שנערכו בנושא, כי יש לחשוף את התינוקות כבר מגיל 4 חודשים למוצרים המכילים בוטנים, במטרה להפחתת מספר מקרי האלרגיה.

 

מחקר אחרון בנושא הראה כי תינוקות רגישים, כלומר כאלה שהראו תסמיני אלרגיה שונים, ושצרכו מוצרי בוטנים, היו בסיכון נמוך ב-11% עד 25% ללקות באלרגיה לבוטנים כאשר צרכו מוצרים המכילים בוטנים בגילאי ארבעה עד 11 חודשים.

 

לאור חשיבות הממצאים, קובע האיגוד האמריקני לרפואת ילדים כי על אחיות טיפת חלב, ההורים והגננות לשלב מוצרים המכילים בוטנים בתזונתם של פעוטות מגיל ארבעה חודשים עד גיל 11 חודשים, בעיקר לתינוקות הנמצאים בסיכון גבוה להתקפי אלרגיה, כמו תינוקות שסבלו מדלקות עור (אקזמות) או אלרגיות לביצה.

 

חשוב לציין כי ההנחיות קובעות שיש להוסיף מוצרים המכילים בוטנים, אך מתן בוטנים בצורתם המקורית אסורה בתכלית האיסור מתחת לגיל חמש שנים, כמו כל חטיף, מחשש לחנק בשל שאיפת גרגר בוטן לריאות המוביל לסכנת חיים.

 

האיגוד לרפואת ילדים מציין גם תפריטים לדוגמא החושפים את התינוק לבוטנים שניתן לתת מדי יום הכוללים: כפית חמאת בוטנים המעורבבת בחלב או מחית פרי.

 

חטיף במבה של אוסם מופיע גם הוא בהמלצות האמריקניות שמנחה לתת 21 מקלונים של במבה (כשליש שקית של 25 גרם) מעוכים ומעורבבים ב- 30 עד 30 מ"ל של מים, חלב, מחית פרי או מחית ירקות.אפשרות נוספת היא מרק בוטנים (יש להקפיד כי אינו מכיל גרעיני בוטנים העלולים לגרום לחנק) או מיקס טחון דק של בוטנים עם מזונות אחרים כמו יוגורט.

 

צפו בכתבה אודות המחקר שעל בסיסו נכתבו ההמלצות החדשות:

 

אלרגיות: סיכון גנטי מוגבר

כ-5% מהאוכלוסייה, בעיקר ילדים, סובלים מאלרגיה למזון כלשהו. מדובר בתגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים התוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת תגובות. ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, פירות ים, סויה, שומשום, טחינה ודגים. אלרגיות נוספות מוכרות הן לתרופות, לארס דבורים וצרעות, לקרדית אבק הבית ועוד.

 

הגורם לאלרגיות עדיין לא ברור, אולם ההשערה היא שרקע של מחלות מסוימות במשפחה עלול להעלות את הסיכון ללקות בהן. כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה, מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: אם המטופל אכל מזון מסוים ותוך כמה דקות הופיעו התופעות האופייניות לאלרגיה. הרופא אף נעזר בתבחיני עור המדגימים תוך 15 שעות את התגובה האלרגית, וכן בבדיקת דם לנוגדנים ספציפיים.

 

הטיפול באלרגיות חוזרות מבוסס על מתן זריקות אחת לשבוע, במינונים הולכים וגדלים של החלבון גורם האלרגיה. הזריקות ניתנות במרפאות אלרגיה בבתי החולים, ולאחריהן ממשיך המטופל בשגרת חייו. במרבית המקרים מביאות הזריקות לשיפור דרמטי במצב המטופל ולהיעלמות תסמיני האלרגיה.

 

מוות בגלל פיצוחים

בשנים האחרונות אירעו כמה מקרי מוות בשל חשיפה לגורמים אלרגניים, לעתים בשל כמות מינימלית ביותר. בשנת 2011 מתה חן אפרת בת ה-26, לאחר שאכלה קינוח במסעדה שהכיל אגוזים בשוקולד. אפרת, שהייתה אלרגית לאגוזים, פיתחה תגובה קשה וסבלה מאי-ספיקה נשימתית - עד שנקבע לה מוות מוחי בבית החולים איכילוב.

 

בקוויבק שבקנדה מתה נערה בת 15 לאחר שנישקה את החבר שלה, שאכל כמה שעות קודם לכן כריך עם חמאת בוטנים. הנערה, שהייתה אלרגית לבוטנים, לקתה בתגובה אלרגית קשה ומתה.

 

לפני כשלוש שנים מתה קייטלין קרלסון בת ה-13 בבית ספר בשיקגו בארצות הברית, לאחר שנחשפה לשמן בוטנים במסיבת כיתה והובהלה לבית החולים כשהיא סובלת מתגובה אניפלקטית.

 

בניו זילנד מת בשנת 2007 גרנט פרימן בן ה-38, שסבל מאלרגיה לאגוזים, לביצים, לפירות ים ולעוף מאז שהיה בן חמש, אך מעולם לא חשב שהדבר עלול לסכן את חייו. פרימן אכל ארוחת ערב במסעדה ועשר דקות לאחר מכן התמוטט בשירותים במקום. לאחר יומיים הוא נפטר.

 

גם הימצאות בחלל מסעדה קטן, למשל, שבו מוגשות מנות המכילות אגוזים, עלולה להוות סכנת חיים לאנשים אלרגים, כיוון שהאוויר מלא חלקיקי אגוזים מזעריים.

 

הסכנה החמורה ביותר הקשורה באלרגיה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי הנשימה העליונות בשל בצקת של הלוע, הלשון והשפתיים, וירידה חדה בלחץ הדם. תגובה כזו עלולה להתפתח תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות.

 

בזמן ההתקף: מדריך לשעת חירום

אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית, פעלו כך:

 

הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101. ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.

 

הבטיחו את דרכי האוויר. שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות, והטו את ראשו מעט אחורה בעדינות. כשמדובר בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.

 

בקשו מבעלי המקום תיק עזרה ראשונה והניחו ליד הנפגע.

 

לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות, במקרה של חסימת דרכי הנשימה העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.

 

חפשו בתיקו של הנפגע מזרק אפיפן (הנראה כמו עט). מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מרחיב את דרכי הנשימה ומעלה את לחץ הדם. יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך עשר שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך עשר שניות נוספות.

מזרק אפיפן. מציל חיים (צילום: נעמה קציר שמואלי) (צילום: נעמה קציר שמואלי)
מזרק אפיפן. מציל חיים(צילום: נעמה קציר שמואלי)

 

מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום על הצמיד טלפון ליצירת קשר, ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק האפיפן. על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים