שתף קטע נבחר

לייק למצוא עבודה

פייסבוק הוא כבר מזמן מרכז החיים של רוב האנשים בעולם המערבי, לא רק לשיתוף תמונות מהטיול האחרון, אלא ממש לניהול הביזנס. כפי שיעידו כמה מתושבי הקהילה הישראלית בלוס אנג’לס, זה יכול להיות מסוכן

מאז שפייסבוק נכנס לחיינו הוא הפך להרבה יותר ממקום להעלות בו סטטוסים, תמונות וכל מיני הגיגים, או להתעדכן מה קורה אצל החברים והמשפחה. זהו המקום בו ניתן "לרגל" אחר חברים לשעבר וחברי ילדות, לחדש קשרים, למצוא אהבה (מכירה לפחות זוג אחד שהתחתן לאחר היכרות באתר) ואפילו למצוא עבודה. יש לי חברה המקבלת פניות לעזרה במציאת עבודה וסוכנויות דוגמנים ושחקנים בממוצע של ארבע פעמים בשבוע: "שלום, מכירה אולי סוכנות דוגמניות לבת שלי? היא בת חמש ויפהפיה. אשמח מאוד אם תוכלי להפנות אותי לסוכנות של הבת שלך”, כך כתבה אלמונית לחברה המפרסמת לעיתים קרובות את תמונותיה של בתה מדגמנת לחברות שונות.

 

"זה עולה על העצבים לפעמים”, אומרת נטלי, "אני אפילו לא מכירה את רוב האנשים האלו, אבל הם מרגישים שזה בסדר לפנות אלי ולבקש ממני המלצות, הפניות, מספרי טלפון וטיפים. מה אני שירות מודיעין? אני לא מבינה את החוצפה הזאת. רק ישראלים יעזו כך לפנות לאנשים זרים".

 

בעוד אפשר להבין לליבה של נטלי, שהספיקה לקבל עד היום עשרות פניות מחברים בפייסבוק שמעולם לא פגשה וגם פניות מכאלו שעדיין לא זכו בסטטוס של "חברים בפייסבוק", הרי הפייסבוק הפך לבעל השפעה מאוד גדולה במציאת עבודה וקידום העסק הפרטי. גם חברות המחפשות עובדים מצטרפות לרשת החברתית על מנת לאתר עובדים פוטנציאלים, ולא חסרות חברות המפרסמות דפי עסק בפייסבוק ומודיעות על גיוס עובדים חדשים.

 

אפרת, המתגוררת שנה בלבד בלוס אנג'לס, סיפרה לי בגאווה שהצליחה למצוא עבודה לאחר ששלחה בקשת חברות למנהל חברה בתחום בו היא עוסקת. "חיזרתי אחריו בזהירות”, סיפרה על האסטרטגיה שלה, ”בתחילה ביקשתי ממנו חברות, אחר כך כתבתי לו תגובה נחמדה על משהו שפירסם ואחרי עוד מספר תגובות, כשהוא כבר הכיר את השם שלי, שלחתי אליו מסר פרטי ושאלתי אם הוא יודע על משרה פנויה בתחום בו הוא עוסק, וכתבתי שאני מתמצאת בדיוק באותו תחום. הוא ענה לי שדווקא כן והזמין אותי לראיון עבודה. הלכתי והתקבלתי. היה לי אולי מזל של מתחילים, אבל עובדה שזה עבד".

 

לא לכולם יש סבלנות או הצעות עבודה למחפשים. לפעמים זה יכול להטריד לקבל הודעות אימייל מפייסבוק על עוד איזה "חבר" המעוניין להציע את שירותיו הנאמנים. "קיבלתי פעם פניה מישהו שהציע לי את שירותיו כ"באטלר" – שרת אישי”, סיפרה לי מיכל, "בהתחלה הייתי משועשעת כי לא שמעתי עד כה על שרת אישי ישראלי. הוא הציג את הניסיון הרב שלו שצבר באנגליה כ"באטלר" לאריסטוקרטיה המקומית. אחר כך, זה התחיל להיות מטרד. כתבתי לו בנימוס שאינני מחפשת משרת אישי והוא ביקש לדעת אם אני מכירה כאלו שכן יהיו מעוניינים. אחר כך הופגזתי בפניות מסוכני ריל אסטייט, סוכני מכירות של מוצרים שונים, נשים שביקשו להזמין אותי לערבי מכירה של הרבלייף, קופסאות פלסטיק, כדורי הרזיה והכל במסווה של "ערבי נשים" תמימים. התחלתי למחוק חברים בפייסבוק כי כבר לא היתה לי סבלנות. היום בטוח יש כאלה שחושבים שאני סנובית ולא הכי נחמדה לאחר שמחקתי אותם ממעגל החברים שלי, אבל למי יש סבלנות לקבל פניות כל יום-יומיים מכל מיני חברות ואנשים שמנסים למכור לך את המוצר שלהם?".

 


 

צילום: thinkstock

 

אריאלה, שקיבלה פניה מבחורה אותה לא הכירה וביקשה ממנה עבודה בחנות אותה ניהלה, החליטה לתת לה צ'אנס. "אני לא מכירה את רוב החברים שלי בפייסבוק. אני מאשרת חברות אוטומטית ולא בודקת אם האדם הזה נמצא במעגל החברים שלי או לא. לפחות 50 אחוז מהחברים שלי בפייסבוק בחיים לא פגשתי. יצא שבדיוק באותה תקופה חיפשתי עובדת לחנות לאחר שאחת העובדות שלי התכוננה לצאת לחופשת לידה, והבחורה הזאת עשתה לי רושם נחמד. היא היתה ישראלית, חדשה בעיר ורציתי לעזור לה. הזמנתי אותה אלי לחנות, בחורה נאה, מסודרת, סיפרה לי שעבדה בבוטיק מספר שנים בארץ והחלטתי לקבל אותה. בחודש הראשון הכל עוד היה בסדר, אבל אז הבחנתי שכל מיני דברים נעלמים מהחנות, החלטתי לפקוח יותר עיניים, עקבתי אחריה וגיליתי שהיא גונבת ממני בשיטתיות בגדים. היא התחננה שלא אדווח למשטרה והסכמתי בתנאי שתחזיר לי את כל הבגדים הגנובים. אני לא חושבת שזה רעיון טוב לקחת עובדים חדשים מפייסבוק. באותה מידה אני אף פעם לא מתייחסת לגברים שכותבים לי מדי פעם: 'שלום, מה נשמע?' או: 'ערב טוב, את פנויה?' אין לי זמן לבלבולי המח האלה, אז אני פשוט מתעלמת”.

 

אילנה תמיר, תושבת טרזנה, דווקא חושבת שפייסבוק הוא מקום נהדר למצוא עובדים או המלצות על נותני שירותים שונים. "יש לי 4,500 חברים בפייסבוק ובכל פעם שאני צריכה עצה או המלצה, אני פשוט מפרסמת פוסט קצר ומקבלת המלצות נהדרות. היתה לי בעיה עם הבריכה וה-Pool man שלי לא הצליח לתקן אותה. ביקשתי המלצות ומיד קיבלתי חמישה אנשים. הזמנתי כמה מהם אלי, קיבלתי הצעות מחיר ובחרתי את זה שהכי נראה לי, והוא אכן הצליח לפתור את הבעיה ובמחיר מאוד סביר. היו לי גם פעמים אחרות שחיפשתי Handyman, מישהו שיתקן לי את מערכת מיזוג האוויר ומכונאי לרכב, בכל אחת מהפעמים קיבלתי המלצות נהדרות ואני משתמשת בשירותים של אותם אנשי מקצוע עד היום וממליצה עליהם גם לחברים אחרים. פייסבוק הוא מקום נפלא להמלצות. בדרך כלל מדובר באנשים שאת מכירה ובמקום להתחיל להרים טלפונים לכל החברים ולשאול אותם אם הם מכירים, את מפרסמת פוסט אחד קצר ומגיעה בצ'יק לכולם".

 

רועי, תושב לוס אנג’לס מזה חמש שנים, מסכים איתה: “אני איש מחשבים והצלחתי לקבל כבר מספר עבודות דרך פייסבוק. כשהגעתי לעיר שלחתי בקשות לחברים חדשים במטרה להגדיל את המעגל ולהגיע לכמה שיותר אנשים. התחלתי לפרסם כל מיני טיפים ועצות בנושא מחשבים, וירוסים והתחלתי לקבל שאלות מאנשים. התייחסתי לכל אחת מהפניות, למרות שזה לקח לי זמן, אבל ככה בונים מעגל חברים ולקוחות. האמנתי שאם הם יצטרכו שגם אטפל להם במחשב, הם יפנו אלי בהמשך וזה בדיוק מה שקרה. היום יש לי לקוחות רבים שהגיעו אלי דרך הדף שלי בפייסבוק. אני מכיר לא מעט אנשים שפייסבוק מהווה שבשבילם דף פרסום עיקרי. יש לי חברה, אופה מדהימה שמפרסמת את העוגות והעוגיות שלה בפייסבוק ומקבלת הזמנות למסיבות, ימי הולדת וכל מיני אירועים, חברה אחרת מפרסמת את העסק שלה כ-Party Planner, מתכננת חתונות ואירועים. היא מפרסמת כל הזמן תמונות מהאירועים שלה וזה תופס את העין. זוהי דרך מעולה להגיע לקהל חדש ורחב, בגלל זה אני כל הזמן טורח לשלוח בקשות חברות לאנשים חדשים. אני מגיע כמעט למכסת החברים המותרת וכשאגיע אמחק את אלה שאני לא בקשר איתם או שלא מתגוררים באיזור לוס אנג’לס. מבחינתי, פייסבוק הוא לא מקום מפגש חברתי, אלא ביזנס נטו”.

 

לא בטוח אם מארק צוקרברג חשב שהרשת החברתית שלו תהפוך למכשיר עסקי כשפתח את פייסבוק, אבל זהו בדיוק מה שקרה. "הפוטנציאל של האתר הזה מדהים”, אומרת ספיר, מעצבת תכשיטים, "אני מגיעה בזכותו לאנשים בכל רחבי העולם. התחלתי את העסק שלי בבית ומיד העליתי תמונות של התכשיטים שלי לפייסבוק. ההתלהבות מהחברים היתה נהדרת. התחלתי לקבל הזמנות מהסביבה הקרובה וזה התפתח וגדל. קיבלתי הזמנות מישראל, מיפן, מאנגליה, צרפת, גרמניה ומכל רחבי ארה"ב. יש לי חברים מעשרות מדינות בעולם ואני כל יום מצרפת חדשים. אני מתייחסת לפייסבוק ככלי עבודה לכל דבר. כל יום אני עולה עליו ושולחת הצעות חברות חדשות ומעלה תמונות של התכשיטים שלי וזה עובד יופי. לא הייתי מצליחה להגיע בצורה אחרת לכל כך הרבה אנשים. הגעתי מזמן למכסת החברים המותרת בפייסבוק ואז פתחתי חשבון נוסף. אני ממליצה על זה בחום לכל מי שרוצה לפתוח עסק חדש או לקדם את העסק שלו".

 

לא לכולם הפייסבוק עובד כמכשיר קידום מכירות ו"סוכן" למציאת עבודה. יעל, בת ה-43 מספרת שניסתה לפרסם את שירותי התרגום שלה בפייסבוק ונכוותה קשות. "שמעתי מחברים אחרים על סיפורי הצלחה שלהם בפייסבוק והחלטתי לנסות לפרסם את עצמי כמתורגמנית. קיבלתי מספר פניות לעבודות תרגום קלות ואז קיבלתי עבודה אחת גדולה מאוד של תרגום מסמכים משפטיים. סיכמנו על סכום של 3,000 דולר וישבתי לעבוד במשך שבוע אינטנסיבי. שלחתי את התרגום, חיכיתי לצ'ק ושום דבר. הבן אדם פשוט התחמק ממני. התקשרתי אליו פעמים רבות, איימתי, דרשתי את הכסף שלי אבל שום דבר לא עזר. בצר לי רציתי לפרסם משהו על דף הפייסבוק של אותו אדם שהזמין ממני את העבודה, אבל אז גיליתי שהוא מחק אותי מרשימת החברים שלו.

 

“את אולי שומעת סיפורי הצלחה מאנשים שהצליחו למצוא עבודות ולמכור את המוצרים שלהם, אבל אנשים בדרך כלל מתביישים לספר על כשלונות ועל איך שאכלו אותה. אני בטוחה שיש עוד רבים כמוני שפייסבוק לא עזר להם או אפילו קילקל להם כמוני, אבל הם לא ישושו לספר על כך. אני עדות לכך שזה לא תמיד מצליח. בדיעבד אני יודעת שעשיתי טעות ושהייתי צריכה לקבל לפחות מחצית מהסכום מראש, אבל יש תמימות מסויימת השייכת לחברים בפייסבוק. אתה חושב שהנה, אני מכיר אותו או יש לנו חברים משותפים, ואז הוא דופק אותך ונשארת קרחת מכל הכיוונים.

 

“אני עדיין מפרסמת את השירותים שלי בפייסבוק, אבל לא מקבלת כמעט פניות. יכול להיות שאנשים אפילו חושבים שזה לא רציני שאנשים מפרסמים את השירותים שלהם בפייסבוק ואולי זה פוגע בי שאני מפרסמת את עצמי שם. אני לא בטוחה, אבל נראה לי שיש כאלו שלא יתייחסו לנותני שירותים מסויימים בכבוד אם הם מפרסמים את עצמם בפייסבוק".

 

אבי, סוכן נסיעות, מסכים לחלוטין: "לא נראה לי שאפרסם את השירות שלי אי פעם בפייסבוק. מי שצריך לדעת, יודע שאני סוכן נסיעות ופונה אלי דרך הפרסום שלי בעיתונים או מהיכרות אתי. פייסבוק הוא בשבילי בעיקר אתר חברתי שם אני רואה תמונות של המשפחה מהארץ ושל החברים. אני לא מפרסם כמעט בכלל תמונות שלי. אני מאוד חרד לפרטיות שלי ולא הייתי רוצה שכולם ידעו לאן נסעתי ומה אני עושה. מה שכן, נכנסתי לפייסבוק ובדקתי את הדפים של אנשים שהגיעו אלי לראיון עבודה. אתה יכול ללמוד הרבה מאוד על אנשים ממה שהם מעלים לפייסבוק, בעיקר אם הם פעילים מאוד שם. האתר הזה עזר לי לסנן עובדים ולקבל את המוצלחים יותר והוא באמת לא איכזב אותי. אני יודע שאני לא היחיד המשתמש באתר כדי לבדוק את מי לקחת לעבודה. יש אנשים שבגלל דברים שהעלו לפייסבוק, לא הצליחו למצוא עבודה. צריך להיות מאוד זהירים, אני תמיד אומר את זה לילדים שלי, אבל הם עוד בשלב שהם לא מקשיבים לי. כשיגיע זמן לצאת לשוק העבודה, אני מקווה שהם יבינו שאבא שלהם צודק וידעו מה כדאי להעלות לפייסבוק ומה לא".

 

ולסיום, שוק העבודה הולך ונעשה תחרותי יותר ויותר. המשק אילץ ארגונים רבים להיות יעילים כדי לעמוד בתחרות. מעט מאוד ארגונים נאמנים לעובדים שלהם ומתייחסים להם כמשאב אנושי. אין להם בעיה לפטר עובדים על מנת לקצץ בהוצאות ולהעמיס שעות עבודה רבות על העובדים הקיימים. על כל מודעת דרושים בעיתון, קופצים אנשים רבים והתחרות העצומה, מותירה רבים מובטלים. מאחר וכך, פייסבוק הופך לאטרקטיבי יותר ויותר בעיני מחפשי עבודה ומוכרי שירותים שונים המנסים להתפרנס בכבוד. מומלץ עם זאת לזכור שיש מה שנקרא גבול הטעם הטוב ורצוי שלא לחצות אותו בשליחת בקשות עבודה לאנשים זרים ולא להציע שירותים בפניות אישיות ל"חברים" בפייסבוק שבלחיצת מקש אחת, ינתקו אתכם קשרים לתמיד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים