שתף קטע נבחר

שנה עברית, אוכל ניו יורקי

שלושה שפים ישראלים מצליחים בעיר מסדרים לכם מנות משובחות לחג. שתהיה שנה קולינרית טובה

שנה חדשה, התחלה חדשה, שנפתחת בארוחה החגיגית והמוכרת. יש שלל סמלים ומנהגים בערב ראש השנה שאנחנו ממחזרים פעם אחר פעם בתקווה שיובילו לשנה טובה ומתוקה. מתפוח בדבש ועד ראש של דג, שחלילה לא נהיה לזנב. ועדיין, ההבדל בין עוד ארוחה מסורתית לסיפתח בלתי נשכח טמון בייחודיות של מנות הארוחה. אם אתם עדיין מתלבטים, ליקטנו עבורכם כמה רעיונות משודרגים של כמה מהשפים הישראלים הידועים של ניו יורק.

 

עינת אדמוני, שפית ובעלים של מסעדת ׳בלבוסטה׳ בשכונת נוליטה, בר ׳בולונט׳ בווסט ווילג ורשת ׳טעים׳. ״אני אוהבת לשלב מנות חדשניות לצד הטעמים שגדלתי עליהם״, היא מספרת. ״תימני, עירקי, פרסי, לצד אסייתי וארופיאי. יש לי מנות שאני אפילו משלבת בהן במבה וזוכות להצלחה״.

 

עינת מספרת שטעמי השנה שלה מחזירים אותה לימי החג בהם אביה נהג להגיע הביתה עם ארגזי רימונים, מהם רקחה אמה ריבת רימונים בצנצנות. ״המנה הכי טעימה בחג שלנו היתה עוף עם פסנג׳ון, שהיו בו אגוזים ספורים שתמיד רבנו עליהם. המנה שאני ממליצה עליה היא שדרוג של מנת הילדות. יש בה שפע כדי שכל אחד יוכל לקבל כמה שיותר״.

 

מנת שוק טלה ופיצוחים (ל-4 מנות)

מה קונים?

6 שוקי טלה (אפשר להשתמש גם בחלקי טלה זולים יותר)

1.5 כפות מלח

1.5 כפות פלפל שחור

קמח לעיטוף

2 כפות שמן קנולה

1 בצל צהוב בינוני חתוך לחתיכות גסות

1 כרישה ( חלקים לבנים ובהירים) בחיתוך דק

2 גזרים בינוניים מקולפים בחיתוך גס

2 זרועות סלרי בחיתוך דק

4 שיני שום מעוכות

2 מקלות קינמון

1 כף בהרט

1/2 כף כמון

צ'ילי קטן חצוי עם הגרעינים

2 כוסות יין אדום

2 כוסות מיץ תפוחים

3 כוסות מים

3 תמרים מגולענים

2 כפות צימוקים

חבילת ערמונים קלופים ומוכנים לאכילה

 

מה עושים?

תנור ל-350. מנגבים את השוקיים עם נייר סופג. מתבלים במלח, פלפל ועוטפים בנגיעות קלות של קמח. מוסיפים את השמן. צורבים את השוקיים בתנור עד השחרה קלה (10 דקות). מוציאים מהתנור ומוסיפים - בצל, כרישה, גזר, סלרי, שום, תמרים, צימוקים וערמונים ומטגנים 5-10 דקות. מוסיפים את התבלינים ומבשלים עד שהריח נטמע. שופכים לתוך הסיר את היין ומצמצמים

מוסיפים את יתר הנוזלים ומערבבים. מחזירים לתנור ומבשלים כ-3 שעות עד שהבשר נימוח.

 

אפי נגר הוא משפטן ומסעדן. שילוב מפתיע שמסתמן כהצלחה גדולה. את מסעדת ׳טליה׳ המפורסמת של הווסט סייד הקים בשנת 2002, על שם בתו הצעירה שנפטרה אחרי מחלה קשה. ״המסעדה מתמחה באוכל אמריקאי וים תיכוני״. אחרי 35 שנים בניו יורק הוא עדיין זוכר את הטעמים והתחושות של ראש השנה הישראלי שלו. ״אני זוכר את המשפחתיות, כל המשפחה מתכנסת לשולחן של מטעמים וריכולים״, הוא מספר. ״המנה הזכורה לי ביותר היא ׳שוויה׳, צלי בבישול איטי בתנור עם תיבול של חוויאג', כמון ונענע, תבשיל עם ריח רענן״. גם נגר בחר להמליץ על מנה שמהווה שדרוג של זכרון הילדות שלו. ״בריסקט, חזה בקר, שהסוד שלו הוא בבישול האיטי, ובעושר של התבלינים. המנה כל כך נימוחה וטעימה שלא צריך את הטעמים הידועים של החג כדי להרגיש שזו מנה חגיגית״.

 

בריסקט (חזה בקר) חגיגי

מה קונים?

8-10 ק״ג חזה בקר

כוס ציר בקר

2 כפות שום טחון

1/2 כף תימין מיובש

1/2 כף רוזמרין מיובש

1/2 כף פלפל שחור

1/2 כוס סוכר חום

2 כוסות שמן זית

קופסאת רסק עגבניות

לשלב השני בהכנה:

6-8 עלי דפנה

גזר בצל וסלרי חתוכים

 

מה עושים?

מערבבים את כל הרכיבים עם כוס מים למרינדה ומשרים את הבריסקט. יש לנעוץ 3 חורים לאורכו כדי שיספגו הטעמים והנוזלים. אחרי שהושרה בלילה יש לכסות את הבריסקט עם תערובת הירקות ועלי הדפנה ולפזר בנדיבות פלפל שחור להכניס לתנור בחום נמוך לכמה שעות ולפזר מלח גס לפני ההגשה.

 

חבורת ה׳שוקה׳ הפכה לגאווה ישראלית על גלגלים ברחבי ניו יורק. ה׳שוקה טראסק׳ של ג׳וש איתן שרון, גבריאל ישראל וסולומון טרבולסי עוצרת בכל יום בפנינה אחרת של העיר ומיד אחריה, שובל של אנשים מחכים לקבל את השקשוקה המפורסמת של השלושה שמגישים אותה טרייה, מגוונת, עם מוזיקה ישראלית וכיתובים בעברית.

 

גבריאל, השף של ׳שוקה׳, הוביל את המאכל הישראלי אל עבר שדרוגים מפתיעים שהפכו אותו לאיכותי ופופולרי במחוזותינו. ״ראש השנה בשבילי הוא בעיקר אווירה משפחתית״, הוא מספר. ״אני זוכר תפוח בדבש, חריימה, מאכלים מסורתיים. אצלנו הייתה תמיד ריבת ענבים, טעמים רעננים, עם נגיעות מרוקאיות ואשכנזיות״.

 

גם במנת החג שבחר להמליץ עליה, יש שילובים לא צפויים, כמובן חוץ מהביצים. ״שקשוקה יכולה להיות חגיגית. זה נזיד שיש בו ביצים, לכן אפשר לקחת אותו להרבה כיוונים".

 

חגיגה כתומה (ל-2 סועדים, ניתן להכפיל בהתאם)

מה קונים?

2 גזרים, האחד בחתיכות גסות, השני בחיתוך דק

חצי בטטה בינונית, שחתוכה בחיתוך גס ודק

כוס שמנת מתוקה

תפוח ירוק חתוך לקוביות עם קליפתו

כף דבש

חצי כף כוככום

1 כפית כמון

מלח

פלפל

1 כף שמן זית

1 כפית מוסקט

צרור טימין

1 כפית קינמון

4 ביצים

ניתן לפזר מעל המנה המוכנה נענע, כוסברה ורימונים

 

מה עושים?

עם כף שמן זית מחממים את הקוביות בגסות של הבטטה והגזר עד הזהבה. מוסיפים את התבלינים בכדי שיספגו וייפתחו מהחום, לא מנוזל. מוסיפים שמנת ומבשלים על אש נמוכה עד שהירקות רכים. מורידים מהאש ומעבירים לבלנדר ליצירת תערובת רכה וחלקה. במחבת מקפיצים את הבטטה והגזר שנותרו. מוסיפים את הרוטב למחבת על אש נמוכה. ברתיחה מוסיפים 4 ביצים עד שהופכות ליציבות. מגישים עם נענע, כוסברה ורימון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים