שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

פליטים או מהגרים? רק 1 מכל 5 מבקשי מקלט סורי

נתונים רשמיים שפורסמו בסוף השבוע מחזקים את הטענה של מנהיגי מרכז אירופה שרבים מהמהגרים השוטפים את היבשת אינם בורחים ממלחמות - כך שלא מגיע להם מקלט ואין לפתוח להם את הגבולות. תחקירן בריטי: "קניתי דרכון סורי ב-2,000 דולר כדי להיכנס כפליט"

 

כשברקע הספקות של מדינות מרכז אירופה בנוגע למניעים שדוחקים את המוני המהגרים אל שערי היבשת, נתונים שפורסמו בסוף השבוע מלמדים כי למרות עלייה של 85% בתוך שנה במספר המהגרים המתדפקים על שערי אירופה, רק אחד מכל חמישה מבקשי מקלט בא מסוריה.

 

לפי הנתונים הרשמיים, במהלך החודשים אפריל-יוני הוגשו לאיחוד 213,000 בקשות מקלט, אבל רק 44 אלף מתוכן היו של סורים הבורחים ממלחמת האזרחים בארצם.

מהגרים בדרך מטורקיה ליוון, התקווה: להגיע לגרמניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מהגרים בדרך מטורקיה ליוון, התקווה: להגיע לגרמניה(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הנתונים האלה צפויים לחזק את עמדתן ונחישותן של המדינות שנמצאות במזרח האיחוד האירופי, ובראשן הונגריה, צ'כיה, פולין וסלובקיה, המתנגדות למדיניות קליטת המהגרים הנוכחית של האיחוד האירופי. בשבועות האחרונים טענו מנהיגיהן כי המונים מבין המהגרים אינם פליטי מלחמה אלא מהגרים כלכליים, כלומר כאלה שנוהרים לאירופה בתקווה לחיים נוחים יותר כלכלית – דבר שאינו אמור להעניק להם זכות למקלט לפי האמנות הבינלאומיות.

 

הנתונים פורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של האיחוד האירופי. בין השאר הם חושפים עלייה של פי ארבעה במספר האפגנים המבקשים מקלט, ומגלים כי 17,700 מבקשות המקלט היו של אלבנים, אף שאלבניה אינה מוגדרת עוד כמדינת מלחמה וכיום שורר בה שלום. עוד קרוב ל-14,000 בקשות מקלט היו של אזרחים עיראקים, שבארצם אכן מתחוללת מלחמה בשל התפשטות דאעש.

 

חשוב לציין שמשבר המהגרים הנוכחי שפוקד את אירופה, עם הגעה רגלית של המוני מהגרים, זוכה לתשומת לב מוגברת רק בחודש וחצי או בחודשיים האחרונים, והנתונים שפורסמו אינם כוללים מידע על מאות אלפי הפליטים שהגיעו בפרק הזמן הזה. עם זאת, הם עשויים לרמוז גם על הזהות של חלק מהבאים בגל ההגירה האחרון.

 

 

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)
מהגרים ממתינים בגבול הונגריה-אוסטריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מהגרים ממתינים בגבול הונגריה-אוסטריה(צילום: EPA)

לנוכח הנתונים החדשים, אין זה פלא שהמוני מהגרים הנכנסים לאירופה מנסים להתחזות לפליטים סורים, כפי שמעידים חלק מהמהגרים עצמם בשבועות האחרונים. דרכון סורי הפך לאחד הפריטים המבוקשים ביותר בקרב מהגרים, משום שהוא מגדיל דרמטית את הסיכוי לקבל מקלט באירופה. בסוף השבוע דיווח ה"דיילי מייל" הבריטי כי תחקירן שלו הצליח לרכוש בטורקיה תמורת 2,000 דולר תעודת זהות של אזרח סורי אמיתי שנהרג במהלך המלחמה בארצו.

 

בסוף השבוע עבר מוקד החיכוך בין המהגרים לרשויות האירופיות לקרואטיה, אחרי שמדינות כמו הונגריה וסלובניה סגרו את מעברי הגבול שלהן והקימו מכשולים כדי לעצור את זרם המהגרים. אלפים מצאו עצמם תקועים בגבולות. קרואטיה, שמוקדם יותר השבוע הצהירה כי תאפשר למהגרים לצעוד מערבה דרך שטחה, סגרה גם היא לפתע את גבולותיה והודיעה כי היא אינה יכולה לעמוד בעומס. יותר מ-17 אלף מהגרים הגיעו לקרואטיה הקטנה, שכלכלתה אינה חזקה עדיין ושאוכלוסייתה מונה רק 4.2 מיליון איש, בתוך שלושה ימים בלבד. "מה עוד אנחנו יכולים לעשות?", אמר ראש הממשלה זוראן מילנוביץ', "אתם מוזמנים לקרואטיה ואתם יכולים לעבור דרכנו, אבל תמשיכו הלאה. לא משום שאנחנו לא אוהבים אתכם, אלא מפני שזה לא היעד הסופי שלכם. קרואטיה הראתה את לבה, אבל אנחנו צריכים גם להראות שיש לנו שכל".

 

בסוף השבוע החלה קרואטיה להעביר באוטובוסים מהגרים להונגריה וסגרה את מעברי הגבול של עם סרביה. סלובניה עצרה את תנועת הרכבות ממנה לקרואטיה ושלחה בחזרה מהגרים לקרואטיה. הונגריה החלה לבנות גדר תיל חדשה, הפעם בגבול שלה עם קרואטיה, כפי שעשתה בשבועות האחרונים בגבול עם סרביה כדי לעצור את זרם המהגרים.

הגבול האוסטרי-הונגרי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הגבול האוסטרי-הונגרי(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

קרואטיה היא אמנם חלק מהאיחוד האירופי, אבל היא אינה חברה באמנת שנגן, המאפשרת תנועה חופשית בין 26 ממדינות אירופה מבלי להציג דרכון. סלובניה והונגריה כן חברות באמנה, ומסבירות כי הן נקטו צעדים מחמירים בגבולות כדי להגן על שטחן.

 

בתוך כך, בסוף השבוע דיווח העיתון הבריטי "דיילי מייל" לקוראיו כי המטיף הבכיר שייח מוחמד עייד אמר בדרשה שנשא בפני מוסלמים במסגד אל-אקצה בירושלים כי המוסלמים צריכים לנצל את משבר המהגרים האירופי כדי להביא לעולם ילדים עם אזרחים

אירופים ו"לכבוש את ארצותיהם". לפי הדיווח, הוא אמר כי אירופה מתמודדת עם אסון דמוגרפי, והמוסלמים צריכים להביא לעולם ילדים עם אזרחים מערביים כדי להשיג דריסת רגל באירופה. הוא טען כי האירופים מקדמים בברכה את פני המוסלמים רק משום שהם רואים בהם כוח עבודה: "ברחבי אירופה, הלבבות זרועים בשנאה למוסלמים. הם היו רוצים שנמות, אבל הם איבדו את הפוריות שלהם אז הם מחפשים את הפוריות שלנו. ניתן להם את הפוריות שלנו. נביא איתם ילדים לעולם, מפני שכך נכבוש את ארצותיהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אישה ופעוט, בדרך מטורקיה ליוון
צילום: EPA
מומלצים