שתף קטע נבחר

בנייה ירוקה - למה היא משתלמת וחסכונית?

כשמדובר בבנייה ירוקה, מלבד ההשפעה על הסביבה וטיפוח הקיימות, קיימים גם היבטים פרקטיים וכלכליים. מאיפה מתחילה המחשבה על החיסכון העתידי של הדייר, כיצד יכולים הדיירים לעזור לעצמם לחסוך לטווח הרחוק, ואיפה נכנסת חברת הבנייה לתמונה?

בשיתוף שיכון ובינוי

 

רבים מאלו שבחרו לעבור לגור בפרויקט הבנוי על פי תקני בנייה ירוקים, יעידו כי מדובר במטרה שהיא מעבר לאידיאולוגיה הסביבתית: ניצול נכון של המשאבים הטבעיים וניהול חכם של המערכות השונות, מובילים להפחתת ההשפעה על משאבי הטבע, אך גם להפחתה בהוצאות השוטפות של אחזקת הבית כגון חשבון החשמל והמים .

 

אם השורה העליונה של בנייה ירוקה היא דריסת רגל סביבתית נמוכה ככל האפשר ושמירה על קיימות, קיימת גם שורה תחתונה - של חיסכון בפועל בהוצאת על החשמל והמים. דורית סדן, סמנכ"ל שיווק שיכון ובינוי נדל"ן, אומרת כי "בניגוד למה שאפשר אולי לחשוב, האלמנטים בבנייה ירוקה הם מאוד פונקציונליים. ניהול אנרגטי נכון של התכנון, הבנייה והמגורים מאפשרים פחות בזבוז של חשמל ומים בקרב הדיירים".

 

הכל מתחיל בתכנון

אבישי קימלדורף, סמנכ"ל תכנון ואדריכל ראשי בחברת שיכון ובינוי נדל"ן, אומר כי יצירת החיסכון העתידי באנרגיה מתחילה כבר בעת תכנון הבניין. "בנייה ירוקה היא תפיסת עולם, אשר מלווה את הפרויקט לכל אורכו. שיכון ובינוי, למשל, בונה לפי התקן הישראלי או לפי התקן האמריקני LEED, לפי סוג הפרויקט, מה שמצריך מחשבה על היבטים ירוקים כבר בשלב התכנון".

 

ארכיון (צילום: שיכון ובינוי נדל"ן) (צילום: שיכון ובינוי נדל
ארכיון(צילום: שיכון ובינוי נדל"ן)

 

קימלדורף אומר שאפילו זוויית הבניין משפיעה בסופו של דבר על הוצאות הדיירים. "מתחילים בהצבה נכונה של הבניין - בזווית הנכונה מול השמש, שימוש בצל ליצירת אווירה נעימה יותר בדירות". עוד אמצעי להפחתת הצורך במיזוג "הוא יצירה של אוורור מפולש, כלומר חלון מול חלון, כך שנוצר אוורור טבעי טוב יותר", מסביר קימלדורף. "אלו אמצעים פסיביים, אשר מאפשרים לדירה עצמה להיות מאווררת יותר וממוזגת פחות".

 

גם בשלב הבנייה עצמה יש חשיבות להחלטות מסוימות בכל הנוגע לקיימות ולצריכה עתידית של אנרגיה. "אנחנו בוחרים בהתאם לתקנים את חומרי האיטום ומשתמשים לפי הצורך בזיגוג כפול לחלונות. הבחירות של התכנון והחומרים משפיעות הן ברמת ההרגשה והן מבחינת חיסכון באנרגיה", אומר קימלדורף.

 

"השמש הישראלית קופחת, ובמיוחד מכיוון דרום", אומרת סדן. "לכן, בצד הדרומי של הבניינים אנחנו מתקינים לרוב הצללות מיוחדות וקבועות, שמאפשרות כניסה של אור שמש טבעי, אבל מפחיתות את כניסת קרני השמש החמות. כך הדירה נשארת מוארת אך ממוזגת באופן יחסי, ודורשת פחות הפעלה של מיזוג אוויר".

 

הכנה למאווררי תקרה, מתגים יעילים להדלקת האורות, שיפור הקולטים התרמו-סולאריים ואפילו מסתור לכביסה עם ייבוש יעיל במיוחד - אמורים כולם לחסוך בהוצאות העתידיות של משק הבית, וקיימים בבנייה הירוקה.

 

העובדה כי שיכון ובינוי נדל"ן בונה את כל הפרויקטים שלה בבנייה ירוקה, מועילה במידה הרבה ביותר לרוכשים בפרויקטים למשפחות צעירות, אשר עליהם החיסכון משפיע יותר מבחינת הוצאות שוטפות. "שיכון ובינוי בונה את כל הפרויקטים לפי התקנים, ומובילה לחיסכון ואיכות חיים טובה יותר עבור כל הדיירים, בכל הפרויקטים", מוסיף קימלדורף.

 

מערכות פעילות לחיסכון אנרגטי

בבנייה ירוקה גם המערכות האקטיביות של הבניין נבנות בצורה שמאפשרת לחסוך. "המערכות הפעילות שאנחנו מטמיעים בדירות", אומר קימלדורף, "מסייעות לדייר לחסוך בצורה משמעותית בחשמל ובמים. קיימות מערכות אשר יודעות להוריד תריסים חשמליים, או לכבות מיזוג מרכזי על פי תנאים מוגדרים מראש, מה שיכול להיות קריטי מבחינת קיימות וחיסכון".

 

גם גופי תאורה חסכוניים הם אלמנט ידידותי לסביבה, אך גם חסכוני לכיס, בטווח הרחוק. "ההוצאה על גופי תאורה חסכוניים מחזירה את עצמה מהר מאוד", מסביר קימלדורף, "הן מבחינת חשבון החשמל והן מבחינת תדירות החלפה נמוכה יותר". כאשר מדובר בפרויקט גדול, הכולל תאורה משמעותית בשטחים הציבוריים, ההבדל בצריכה ובתחזוקה הופך להיות משמעותי מאוד".

 

סדן מביאה לדוגמה גם את "הפאנל המותקן בכניסה לבית, המאפשר שליטה מלאה בצרכני החשמל בבית. השליטה והפיקוח עוזרים לבזבז פחות אנרגיה".

 

חבל על כל טיפה. ועל כל שקל

מערכות המים בדירות של ימינו יכולות לסייע רבות בחיסכון בהוצאות. "על מנת לחתוך בהוצאות של הבניין, למשל, ניתן לשתול בשטח הציבורי צמחיה חסכונית במים", מסביר קימלדורף. בחלק מהבניינים הירוקים מתבצע איסוף מי מזגנים ושימוש בהם להשקיית השטח הציבורי.

 

בהשפעה על הדירה עצמה, לדבריו, ניתן למנות ברזים וראשי מקלחות חסכוניים, ומערכת למניעת הצטברות אבנית, אשר חוסכת טיפול עתידי במערכת.

 

איך מוודאים היענות מצד הדיירים?

אחד המרכיבים החשובים ביותר לשמירה על חיסכון במשך השנים, הוא יישום נכון וחכם של המערוכת השונות. "לצורך כך", אומר קימלדורף", "יש לעזור לדיירים בהנחלת שימוש נכון בבית. מלבד זאת, המערכות צריכות להיות מספיק פשוטות שהאדם יוכל להשתמש בהן ולמקסם את החיסכון שלו. בשיכון ובינוי חלק מסל השירותים הוא הדרכה והטמעה של המערכות השונות, כדי לעזור לדייר לחסוך למשך שנים רבות".

 

מה צופן העתיד?

"אנחנו מסתכלים כל הזמן קדימה, מנסים לייעל כל הזמן את המערכות והפתרונות בבנייה", מפרט קימלדורף. "התחלנו לחפש חומרי בנייה חדשים - חומרי גלם שהם לא האבן הטבעית, אשר מבזבזת משאבי טבע יקרים. "אבן מלאכותית היא פתרון אשר קיים בחו"ל ואנחנו מנסים למצוא את החומר הנכון מבחינת מראה ומבחינת אימוץ על ידי הצרכנים", אומר קימלדורף. במקרים מסוימים אף חוזרים לטיח בתור חלק חיצוני לבניין. "יש כיום פתרונות טיח מדהימים, בניגוד לאיכות הטיח של פעם", הוא מוסיף.

 

סדן אומרת כי "אחד מבזבוזי המים הגדולים ביותר הוא המים הזורמים בזמן שמחכים למים החמים באמבטיה. החברה מחפשת פתרונות בתחום וניראה שחברות הברזים בארץ פועלות לפיתוח מוצרים כאלה . אנחנו כחברה תומכים בפיתוחים כאלה ומקבלים אותם בברכה".

 

"התחלנו בבנייה ירוקה וקיימות כתפיסת עולם", אומרת סדן, "אבל אנחנו רואים שציבור הקונים שמח לקבל את זה וליהנות מהיתרונות. הדיירים העתידיים מבינים שמדובר בחיסכון למשך שנים, ושמחים לאמץ את הבנייה הירוקה".

 

בשורה התחתונה, על-פי ההערכות, סדן אומרת כי בנייה ירוקה לפי התקן הישראלי יכול להוביל לחיסכון של כ-20% בהוצאות על אנרגיה. "אין ספק כי מדובר בנתון משמעותי מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: רמי זרנגר
דורית סדן
צילום: רמי זרנגר
מומלצים