שתף קטע נבחר

דו"ח עולמי: באיזו מדינה הכי נוח למות?

לא רק הטלוויזיה יותר טובה שם, גם המוות. בריטניה נמצאת בראש רשימת המדינות בהן נוח יותר למות. הדירוג, שהקיף 80 מדינות, בדק באילו מדינות מקבלים אנשים גוססים טיפול טוב יותר. סין נמצאת בתחתית הרשימה, ישראל ממוקמת בחציון העליון

ברגעי החיים האחרונים: דו"ח חדש שסקר 80 מדינות, מצא היכן ניתנים שירותי ההוספיס ברמה הגבוהה ביותר והיכן הטיפול הפליאטיבי  (משכך כאבים לחולים קשים וסופניים) הוא המסור והראוי מכולם. את הדו"ח פרסם הארגון הפילנתרופי Lien הממוקם בסינגפור.

 

"אינדקס איכות המוות", מבוסס על מחקר מקיף וראיונות עם מעל 120 מומחים בטיפול פליאטיבי בעולם. הדו"ח מראה בבירור כי רמת ההכנסה היא פקטור משמעותי באיכות הטיפול, כאשר מדינות עשירות נמצאות בראש הדירוג.

 

למות בכבוד

פרידה מכובדת: שירות 'הוספיס ביתי' ללא תשלום

ההוספיס בתל-השומר: רגעים אחרונים של חסד

"הכוונה לסגור את ההוספיס - אסון לחולי ישראל"

 

בריטניה בראש הרשימה

מהדו"ח עולה כי בריטניה ממוקמת במקום הראשון ב"אינדקס איכות המוות" כמקום בו ניתנים שירותי ההוספיס והטיפולים הפליאטיביים הטובים ביותר מקרב כל המדינות שנסקרו.

 

במקום השני ממוקמת אוסטרליה, ובמקום השלישי ניו זילנד. עוד ברשימת 20 המדינות המובילות נמצאות מדינות אירופאיות ואסיאתיות עשירות. ארה"ב ממוקמת במקום התשיעי, וקנדה במקום ה-11.


10 המדינות המובילות

10 המדינות המובילות
שם המדינה הציון שקיבלה מתוך 100
1. בריטניה 93.9
2. אוסטרליה 91.6
3.ניו זילנד 87.6
4. אירלנד 85.8
5. בלגיה 84.5
6. טאיוואן 83.1
7. גרמניה 82
8. הולנד 80.9
9. ארה"ב 80.8
10. צרפת 79.4

כמצופה, רבות מהמדינות המתפתחות עדיין אינן מצליחות להעניק טיפול בסיסי לחולים הסובלים מכאב, בשל מיעוט כוח האדם, ציוד ומבנים רפואיים מתאימים.

 

עם זאת, כמה מדינות בעלות רמת הכנסה נמוכה הצליחו להתעלות מעל הקשיים.

 

כמו למשל, פנמה הממוקמת במקום ה-31 בבניית תוכנית טיפול פליאטיבי, מונגוליה במקום ה-28 הצליחה לבנות במהירות הוספיסים ולהעביר תוכניות הכשרה לצוותים רפואיים, ואוגנדה ממוקמת במקום ה-35 כאשר הצליחה להתקדם דרמטית בתחום ובזמינות תרופות משככות כאבים, על אף המצב הסוציו אקונומי הקשה במדינה.  

 


10 המדינות בתחתית הרשימה

10 המדינות בתחתית הרשימה
שם המדינה הציון שקיבלה מתוך 100
71. עיראק 12.5
72. בנגלדש 14.1
73. פיליפינים 15.3
74. ניגריה 16.9
75. מיאנמר 17.1

76. הרפובליקה

הדומיניקנית

17.2
77. גווטאמלה 20.9
78. איראן 21.2
79. בוטסואנה 22.8
80. סין 23.3

 

והיכן ממוקמת ישראל בדו"ח?

מבין כלל המדינות, דורגה ישראל במקום ה-25 באיכות ורמת שירותי ההוספיס והטיפול הפליאטיבי. עם זאת, מבין מדינות המזרח התיכון, ממוקמת ישראל במקום הראשון.

 

בישראל יש שתי מחלקות הוספיס בבתי חולים כללים, מחלקה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, ואחת בבית החולים הדסה הר הצופים. נוסף על כך ישנה מחלקה במוסד לטיפול במחלות ממושכות "נוף הדר" בחיפה, ומיטות אשפוז טיפול תומך בבית החולים הצרפתי "סנט לואיס" בירושלים, שאף הוא מוגדר מוסד לטיפול במחלות ממושכות.

 

על פי דו"ח מחלקת המחקר של הכנסת, ישנן סך של 76 מיטות אשפוז תומך במחלקות אלה, כאשר רק 4 מתוכן מיועדות לילדים – במחלקת "בית ויזל" של המחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי שיבא, שם מאושפזים בדרך כלל ילדים חולי סרטן ברגעיהם האחרונים לחיים.

 

ועדות לענייני החולה הנוטה למות, כבר קבעו כי קיים בישראל מחסור חמור במיטות אישפוז לחולים גוססים, ומחסור חמור בתקני צוותים רפואיים – בעיקר של אחיות האוחזות במרבית נטל העבודה והטיפול בחולים אלה.

 

הוועדות גם המליצו על הרחבת מערך ההוספיסים האשפוזיים על ידי הקמת הוספיסים נוספים בישראל, כשכאמור כיום קיימות רק שתי מחלקות בבתי חולים ציבוריים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול הטוב ביותר ברגעים האחרונים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים