שתף קטע נבחר
 

מי מפקח על לימודי הרפואה המשלימה בארץ?

על אף שהביקוש לטיפולי רפואה המשלימה ממשיך לתפוס תאוצה - אין עדין פיקוח על הכשרת המטפלים. במכללת רידמן - מהמוסדות הוותיקים והבולטים בתחום, מציעים מסלולי לימודים בשיתוף גופים בולטים בארץ ובעולם, שמפקחים על תוכניות הלימוד וכוללים עקרונות ברפואה מערבית והתמחות

בשיתוף מכללת רידמן

 

הרפואה המשלימה תופסת בהדרגה מקום של כבוד בתודעה הציבורית; הביקוש לטיפולים בציבור הישראלי הולך וגדל, והיא כבר הפכה לחלק אינטגראלי מהשירות המוצע היום בקופות החולים ומרפאות הכאב, ואף מוצעת בפוליסות ביטוח של חברות הביטוח הגדולות. במקביל, הביקוש ללמוד את התחום גדל במהירות עצומה - אבל נכון להיום - המדינה אינה מפקחת על הכשרת והסמכת מטפלים בתחום.

 

מי שמעוניין ללמוד את התחום ולעסוק בו באופן מקצועי ואחראי - צריך לבחון קודם היטב את השטח ולבחור במוסד לימודים מוכר ואיכותי, ברמה אקדמית ומקצועית גבוהה, המעניק גם הכשרה עיונית וגם ניסיון מעשי עשיר. אחת המכללות הבולטות להכשרת מטפלים בתחום בארץ היא מכללת רידמן, שמחזיקה בוותק של 30 שנה ומכשירה מדי שנה מעל ל-2,500 סטודנטים.

 

יהודית טופל, מנהלת מגמת נטורופתיה ומנהלת קמפוס ירושלים של מכללת רידמן, מסבירה את היתרון בלימודים במקום: "מקצועות הרפואה המשלימה תופסים יותר ויותר תאוצה, אבל אין פיקוח ממשלתי על התחום", היא מסבירה. ברידמן השכילו להצמד לגופים גדולים בארץ ובעולם, שמפקחים על תוכניות הלימודים ומלווים אותן. בשונה מגופים אחרים - אין אצלנו קיצורי דרך. כל תוכניות הלימוד מבוססות על תוכניות מוכרות מרחבי העולם וכוללות עקרונות ברפואה מערבית וסטאז'. יש עלינו פיקוח צמוד ויש קריטריונים ברורים שצריך לעמוד בהם".

 (צילום אילן רוזנברג) (צילום אילן רוזנברג)
(צילום אילן רוזנברג)

 

שלוחות לימוד בכל הארץ

רידמן מחזיקה בשישה התמחות עיקריים - לרפואה סינית מסורתית, לרפואה טבעית, לתרפיות מגע, לפסיכותרפיה הוליסטית ולאימון הוליסטי, וכן מסלול להכשרת יועצי רפואת ילדים משולבת. כל אחד מהמסלולים כולל תכניות לימוד רב-שנתיות המוכרות על ידי אוניברסיטאות בחו"ל והאיגודים המקצועיים של מקצועות הרפואה המשלימה. הלימודים מתבצעים בשלוחות המכללה, הפרוסות על פני כל המדינה - מאילת, דרך באר שבע, ספיר, ירושלים, תל אביב, חיפה והכנרת.

 

בנוסף, המכללה מקיימת שיתוף פעולה עם "כללית רפואה משלימה" בחלק מתוכניות הלימוד, בניהולו של ד"ר מוטי לוי, רופא ראשי בכללית רפואה משלימה. במסגרת זו הוקמה חטיבה חדשה להכשרת חוקרים, המיועדת לסטודנטים ולבוגרים מצטיינים בתחומי רפואה סינית, נטורופתיה, רפלקסולוגיה, עיסוי ושיאצו, ושמטרתה לבסס תשתית מדעית בתחום המותאמת לסטנדרטים האקדמים המקובלים בעולם.


בנוסף, המכללה מקיימת שיתופי פעולה רבים נוספים עם בתי חולים בארץ, בהם הסטודנטים מתנסים בהתמחות מעשית ובהובלת מחקרים קליניים. כך למשל, הסטודנטים לנטורופתיה ולרפואה הסינית, עוברים במסגרת לימודיהם סטז' בפיקוח צמוד בבית חולים אסף הרופא, במטרה להתנסות במורכבות הטיפול בחולים על כל מאפייניהם בסביבה הרפואית.

 

 (צילום אילן רוזנברג) (צילום אילן רוזנברג)
(צילום אילן רוזנברג)
 

לקראת סיום הלימודים עוברים הסטודנטים התנסות מעשית בקליניקה, ולאחר הסמכתם הם יכולים להשתלב כמטפלים בקופות החולים, בתי החולים ומרפאות הכאב, בבתי מלון ובאתרי ספא שונים או לצאת לדרך עצמאית בקלינקה פרטית. כדי להגדיל את סיכויי ההשתלבות של הבוגרים - המכללה פתחה בחטיבת השמה ייחודית בשם "רידמן קריירה", המסייעת בהשמה של אלפי מטפלים מדי שנה. על פי נתוני רידמן, הבוגרים שלה מאיישים עם סיום לימודיהם כמעט 50% משוק המטפלים בישראל.

 

"יש לנו אחריות ללמוד לטפל"

עדי פרום (42), מנהל ביה"ס לרפואה סינית של מכללת רידמן ומנהל שיר"ם (שירותי רפואה משולבת)באסף הרופא, מספר כי "רפואה משלימה היא אחד התחומים עם הצמיחה הגדולה ביותר ב-20 השנים האחרונות. הביקוש למטפלים מטפס מדי שנה במספרים עצומים ובהתאם, הרבה יותר אנשים מעוניינים ללמוד אותו ולעבוד בו".

 

עם זאת הוא מציין, כי אין מספיק פיקוח כיום. "למעשה, אין דבר כזה רפואה משלימה, יש אוסף שיטות ריפוי שונות, שלא תמיד יש ביניהן קשר, אבל הרפואה הקונבנציונאלית איגדה את כולן תחת כותרת אחת", הוא מפרט. "משרד הבריאות ממשיך להתעלם מכל מה שקשור בתחום ולא מסדיר את ההכשרה של העוסקים בו, למרות שטיפולים אלו כבר מהווים יותר מ-50% מהטיפולים בקופות ובבתי החולים".

 

מי שמספק בינתיים מענה לדבריו, הם איגודים מקצועיים וולנטרים שהוקמו על ידי אנשי מקצוע מהתחום ומפקחים על מסלולי הלימוד. מכללת רידמן עובדת בצמוד ובתאום עם אותם איגודים מקצועיים. "מסלול דיקור סיני נמשך 4 שנים אצלנו, אבל יש מקומות שמאפשרים ללמוד את זה בשנה, בלי התמחות ובלי ידע אמתי ברפואה סינית. הסינים יכולים ללמד אותנו הרבה אך הדבר המרכזי שצריך ללמוד מהם זה התבוננות - אי אפשר להפוך לאיש מקצוע אחרי שנה אחת של לימודים. אנו מקפידים על הכשרה מעשית מקיפה ודורשים מהסטודנטים שלנו שיעמדו בסטנדרטים הגבוהים ביותר".

 

מועמדים המבקשים להתקבל ללימודים נדרשים להציג לכל היותר תעודת בגרות ולעבור ראיון אישי, כאשר הסינון עצמו מתבצע במהלך הלימודים. "התפיסה שלנו דומה לזו של האוניברסיטה הפתוחה", מסביר פרום. "בגדול כל אחד יכול להתקבל, אבל לאו דווקא לסיים את הלימודים".

 

אז האם הלימודים שווים את ההשקעה? לפרום אין ספק כי התשובה חיובית. "אם רוצה לטפל בבעיות רפואיות של אנשים - יש להחזיק בידע מקצועי ולקחת אחריות. צריך להבין שאנחנו עוסקים ברפואה ויש לנו אחריות ללמוד לטפל באנשים, לפני שמתחילים לעשות זאת. אחרת אנשים לא יפקידו את הבריאות שלהם ביידים שלכם".

 

לפרטים נוספים - באתר מכללת רידמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילן רוזנברג
סטודנטים ברידמן
צילום אילן רוזנברג
צילום: דנה פרום
עדי פרום. יש לנו אחריות ללמוד לטפל באנשים לפני שמתחילים לעשות זאת"
צילום: דנה פרום
מומלצים