שתף קטע נבחר

עימות ישראלי-פלסטיני במועצת הביטחון: "ישראלים נרצחים", "אל אקצה מותקף"

שר החוץ הפלסטיני תקף את ישראל ומתח ביקורת על הקהילה הבינלאומית שלא מתערבת בזמן ש"ילדינו נהרגים על ידי הכיבוש הישראלי". השגריר דנון בנאומו הראשון: "ישראלים מפחדים לשתות קפה ברחוב או לנסוע באוטובוס"

 

 

 

דנון ואל-מאליכי, היום במועצת הביטחון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דנון ואל-מאליכי, היום במועצת הביטחון(צילום: רויטרס)

שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאליכי תקף את ישראל במהלך דיון של מועצת הביטחון של האו"ם ומתח ביקורת על הקהילה הבינלאומית. לדבריו, "הבעיות בשטח נובעות מחוסר מעורבות של הקהילה הבינלאומית. אנשינו, ובעיקר ילדינו, נהרגים על ידי הכיבוש הישראלי. ההרג וההרס הוא בעיקר במזרח ירושלים. מסגד אל אקצה מותקף מדי יום על ידי ישראלים ובהם גורמים רשמיים, ומיליציות של מתנחלים". שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, האשים מנגד את הפלסטינים בהסתה ממוסדת, ואמר כי "ישראלים חפים מפשע נרצחים ברחובות לאור יום".

 

לדברי השר הפלסטיני, "ישראל פוגעת בסטטוס קוו בהר הבית כשהיא קובעת באילו שעות ייכנסו המתפללים ומטילה הגבלת גיל. זו הפרה. כניסה של מתפללים ישראלים היא הפרה של הסטטוס קוו. ישראל טוענת שהיא אינה רוצה לשנות את הסטטוס קוו, אבל בפועל היא מפרה אותו". לדבריו, מועצת הביטחון אחראית לדרוש מישראל להפסיק את פעולותיה הבלתי חוקיות.

 

אל-מאליכי האשים כי "ישראל משתמשת בנשק חם ויורה על אנשים לא מזוינים. קריאות גזעניות של שרים בישראל נגד פלסטינים מחריפות את המצב בשטח. אנשינו נחושים להמשיך במאבק לחופש ולזכותם לעצמאות במדינה ריבונית. אנחנו מזהירים עשרות שנים כאן שישראל הכובשת נוקטת אמצעים בלתי חוקים נגד אנשינו בפלסטין הכבושה".

 

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון אמר בנאומו: "זה לא היה החזון שלי לנאום הראשון באו"ם, כשיש התקפות יומיות ברחובות ישראל, התקפות נגד אזרחים ובעיקר ילדים, בלי פרובוקציה, כל מדינה הייתה מגינה על אזרחיה בצורה דומה. ישראלים חפים מפשע נרצחים ברחובות לאור יום, מחיפה עד באר שבע. ישראלים יוצאים לרחוב ומפחדים לעצור לשתות קפה או לנסוע בתחבורה ציבורית. הורים חוששים שילדיהם ידקרו ברחובות. זוהי המהות של טרור". דנון האשים את הפלסטינים בהסתה ממוסדת בתוכניות הבוקר בטלוויזיה, שהופכת לטרור.

 

על המחלוקת בהר הבית אמר השגריר הישראלי ש"תיאורית הקונספירציה בנושא הר הבית החלה בשנות ה-20 של המאה שעברה, 20 שנה לפני הקמת מדינת ישראל". דנון הצהיר כי "ישראל מחוייבת לסטטוס קוו". יחד עם זאת הוא הבהיר כי ישראל מתנגדת להצעה הצרפתית להצבת כוח בינלאומי שיפקח על האגן הקדוש. "שום מדינה לא הייתה מאפשרת לכוח זר לחנות בעיר הבירה שלה".

 

 

פגישת נתניהו וקרי. המסרים יועברו לאבו מאזן ולמלך עבדאללה (צילום: לע"מ) (צילום: לע
פגישת נתניהו וקרי. המסרים יועברו לאבו מאזן ולמלך עבדאללה(צילום: לע"מ)
  

מהממשל האמריקני נמסר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ומזכיר המדינה ג'ון קרי, הסכימו בפגישתם היום בגרמניה על שורת צעדים: "להפסיק את ההסתה, להוריד את המתח ולהשיג שקט", שאותם קרי מתכוון להעביר לאבו מאזן ולמלך עבדאללה בפגישתם הצפויה בירדן. בהודעה של דובר מחלקת המדינה ג'ון קירבי בעקבות הפגישה נאמר ש"היא הייתה ארוכה ומועילה. הם דנו במצב הביטחון בישראל ובגדה המערבית, באיזור וכן על המצב בהר הבית". האמריקנים מוסרים כי "כמה הצעות מועילות הוצעו, לרבות צעדים שישראל יכולה לנקוט כדי לאשרר את המחוייבות שלה לסטטוס קוו בהר הבית". 

 

כמו כן, מלך ירדן הזהיר היום בפגישה בעמאן עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון מכל ניסיון לפגוע בסטטוס קוו במסגד אל-אקצה. לדברי המלך, "כינון השלום צודק ובר קיימא בהתאם לפתרון שתי המדינות הוא המוצא המרכזי למשברים שחווה האזור. מה שמצריך מכל הצדדים להשקיע את כל המאמצים שיסייעו להגיע למטרה הזו". עבדאללה הדגיש את תפקידה של ירדן בהגנה על ירושלים (הכוונה למזרחה) מתוקף חובתה הדתית וההיסטורית ומתוקף החסות ההאשמית למקומות הקדושים לאיסלאם ולנצרות.

עבדאללה מלך ירדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עבדאללה מלך ירדן(צילום: רויטרס)
 

מפגינים פלסטינים ליד אל אקצה. אל מאליכי: "נחושים להמשיך במאבק" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים פלסטינים ליד אל אקצה. אל מאליכי: "נחושים להמשיך במאבק"(צילום: AFP)

היוזמה הצרפתית לפיה יוצבו משקיפים בינלאומיים בהר הבית סוכלה ולא תוצג היום להצבעה במועצת הביטחון. חמישה שרי חוץ ערבים משתתפים בישיבה. מאחורי הקלעים התנהלו מגעים דיפלומטים במעורבות ישראל וארה"ב שהצליחו למנוע, בשלב זה, קבלת החלטה על הצהרה נשיאותית עוינת לישראל על המצב.

 

הצרפתים לא שיתפו את ישראל ביוזמה שלהם שהפתיעה מדינות רבות אחרות. ממש עד הרגע האחרון הצרפתים לא הציגו למדינות החברות במועצת הביטחון הצעה כלשהי להחלטה משותפת ברמה לא מחייבת של הצהרה נשיאות או הודעה לתקשורת, שתי רמות נמוכות יותר מאשר החלטה של מועצת הביטחון ולא מחייבות.

 

סגן מזכ"ל האו"ם השבדי, יאן אליאסן, אמר כי "התקפות הסכינים והירי מזעזעות. אין צידוק לרצח, אבל זה לא יעצור אותנו מעיסוק בשאלה למה המצב מחריף.  לפלסטינים צריכה להיות תקווה לקראת מדינה וכלכלה שמעניקה עתיד, ולא  להמשיך לחיות תחת כיבוש משפיל והתנחלויות שמחבלים בפתרון של שתי מדינות. כל יום הופך את חזון המדינה ליותר מתעתע".

 

סגן מזכ"ל האו"ם הוסיף כי "מובן הפחד בקרב ישראלים מהמתרחש ומאנטישמיות בעולם וניסיון לפגוע בלגיטימיות של המדינה. החשש הישראלי מובן. כשהם נתקלים בגל טרור, הישראלים מצפים מהממשלה שלהם לספק ביטחון". הוא הביע זעזוע משריפת קבר יוסף ומנגד האשים את ישראל שעדיין לא הביאה לדין את רוצחי משפחת דוואבשה.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דנון ואל-מאליכי במועצת הביטחון
צילום: רויטרס
מומלצים