שתף קטע נבחר

כל השיטות: לשמור על הילדים ממחלות החורף

להקפיד על כללי היגיינה, לא לשלוח ילדים חולים לגן ולהשתדל להקפיד על תזונה נכונה. איך עוד אפשר לנסות ולמנוע מהילדים מלחלות בחורף ומה ניתן לעשות למי שכבר נדבק?

בשיתוף סופר-פארם

 

החורף כבר כמעט כאן. אפשר לחוש ברוחות הסתיו ובמזג האוויר המעט סגרירי. בתקופה זו של מזג אוויר לא יציב ולילות קרירים, נחלשת מערכת החיסון והגוף חשוף יותר למחלות. בעיקר ילדים קטנים שרגישים יותר לכל התנודות הללו. גם העובדה שתינוקות וילדים מצויים במסגרות של מעונות יום, גנים ובתי ספר מעלה את שיעור ההדבקה בקרב תינוקות וילדים.

 

מחלות החורף המאיימות עלינו ועל ילדינו כוללות הצטננות, דלקות גרון, שיעול, שפעת ודלקות של דרכי הנשימה, שנובעות בדרך כלל מנגיף המועבר מאדם לאדם על ידי התעטשות ונזלת, ומופץ באוויר בגני הילדים, במקומות עבודה ובמקומות ציבוריים וסגורים.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

אז האם ניתן למנוע מהילדים להידבק במחלות החורף והאם תזונה יכולה לעזור להתגבר?

 

השאירו את הילדים החולים בבית. מניעת מחלות חורף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השאירו את הילדים החולים בבית. מניעת מחלות חורף(צילום: shutterstock)

 

שני דוזטס, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי מניעה יכולה במקרים רבים למנוע תסכול, כאב, סבל ואף בזבוז של כסף כתוצאה מאובדן ימי עבודה. היא מציעה שיטות שיכולות לעזור.

 

פרוביוטיקה

בתרגום לעברית "למען החיים", זהו שם כולל למוצר מזון המכיל חיידקים ידידותיים המתקיימים בגופנו והינו בעל פוטנציאל להשפעות מועילות על בריאותנו.

 

החיידקים הפרוביוטים מתיישבים לאורך מערכת העיכול ובכך תורמים, בין היתר, לחיזוק מערכת החיסון, מניעת מחלות ואף להתמודדות יעילה יותר עם חיידקים מזיקים החודרים אלינו.

 

קיים מגוון רב של תוספים פרוביוטים הנבדלים זה מזה בסוג וכמות החיידקים וכן בדרכי המתן השונים. המוצרים המותאמים לילדים ופעוטות הינם רבים וכוללים: טיפות (ביוגאיה), אבקות (לייף, סופהרב) ודובוני ג'ל/שוקולד ללעיסה (לייף, אלטמן).

 

תכשירים הומאופתים

לטיפול ולמניעת תסמיני שפעת. התכשירים מיוצרים מכבד ולב של ברווז המדוללים במים. הם מגיעים בצורת גלובולים המתמוססים מתחת ללשון ומיועדים לשימוש מגיל שנתיים ומעלה. למניעת השפעת מומלץ ליטול פעם בשבוע מנה אחת (שפופרת אחת) במשך תקופת החורף. אוסילו (בוארון)/ הומאופלו (לייף).

 

ויטמינים ומינרלים

ויטמין C- הויטמין הפופולרי ביותר בשימוש למניעת התקררות. הויטמין הוצע כמחזק ותומך בפעילותה של מערכת החיסון, מפחית שכיחות של זיהומים ודלקות ובמינונים גבוהים אף יכול להקל על תסמיני הצטננות ושפעת ולקצר את משך המחלה.

 

עם זאת, מחקרים קליניים לא הצליחו להוכיח באופן חד משמעי כי הויטמין באמת מונע התקררות ועדיין ישנה מחלוקת רבה בנושא. הוויטמין ניתן לשימוש מגיל 4 במינון מניעתי של 60-100 מ"ג ביום.

 

אבץ

זהו מינרל החיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון ובעל יכולת במניעת זיהומים. האבץ משחרר יונים בעלי מטען חיובי, הנקשרים לתאי האפיתל ומונעים את חדירת הווירוסים אליהם .חשוב לציין כי צריכה מוגברת של אבץ (מעל 300 מ"ג ביום) עלולה לפגוע במערכת החיסון.

 

תכשירים על בסיס צמחים

סמבוק שחור - הסמבוק הוכח כאפקטיבי במניעת דלקות וזיהומים בדרכי הנשימה העליונות ובטיפול בהן, בזכות פעילותו הנוגדת דלקת וממריצה את מערכת החיסון. הסמבוק השחור נמצא בתכשירים כמו: סמבופלור (פלוריש), סמבוק פלוס קיד (לייף).

 

אכיניצאה - הצמח ידוע כמגביר פעילות של מערכת החיסון דרך שיפור פעילות וזרימת תאי מערכת החיסון בגוף. הוא מעלה את רמת התנגודת החיסונית של הריריות המהוות חיץ בין הגוף לסביבה החיצונית וע"י כך מונע את התפתחות המחלה.

 

פרופוליס - עשיר בפבלנואידים הידועים כמחזקי מערכת החיסון, מפגין יעילות גבוהה במניעה והקלה במצבים של זיהומים שונים בהם חיידקים וירוסים ונבגים.

 

שילוב של פרופוליס ואכיניצאה ניתן למצוא בתכשירים כגון: חיזוקית (הדס), פרוטק (אלטמן). חשוב להדגיש כי לפני כל שימוש בתוספי תזונה חשוב להתייעץ עם רופא או רוקח.

 

התנהגות בריאה

ד"ר דורון כרמי, מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים מציע כמה טיפים: 

 

להפריד בין ילדים חולים לבריאים. חשוב להפריד בין ילד חולה לילדים בריאים גם בבית. חשוב במיוחד לא להשכיב אותם לישון באותו חדר.

 

היגיינה. לא להעביר מוצצים, בקבוקים, כוסות, כפיות ו את מגבות הרוק וממחטות הנזלת. הקפידו לנקות מקומות רגישים במיוחד, אשר פעוטות באים איתם במגע כמו: רצפה, סיר, ארונות נמוכים, שולחנות כסאות וידיות של דלתות. צעצוע של ילד חולה מכיל מיליוני וירוסים. עשרות בודדות מהם מספיקות כדי להדביק ילד אחר במחלה.

 

שטיפת ידיים. יש להקפיד לשטוף ידיים לפני כל ארוחה, אפילו קלה. החיידקים והוירוסים שם, לא אכפת אם אתם אוכלים תפוח, ביסקוויט או ארוחת צהריים מלאה. למדו את הילד להקפיד על רחיצת ידיים נכונה (שימוש בסבון ומים זורמים למשל כ – 20 שניות).

 

תנו לילדים ירקות ופירות מגוונים מדי יום. תזונה נכונה נגד מחלות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנו לילדים ירקות ופירות מגוונים מדי יום. תזונה נכונה נגד מחלות(צילום: shutterstock)

 

תזונה נכונה. ודאו כי הילד מרבה באכילת פירות חורף: פירות הדר, קיווי, גויאבות, מכילים כמות יפה של ויטמין C, בננות עשירות במגנזיום. הקפידו על צריכה יומית מרובה של ירקות בצבעים שונים, המכילים אנטיאוקסידנטים –חומרים מנטרלי רעלים, המועילים לחיזוק מערכת החיסון של הגוף.

 

הילדים מבקשים קטשופ? מצוין. הקטשופ ושאר תבשילי העגבניות מכילים פיטוכמיקל הקרוי ליקופן, שהינו נוגד חמצון יעיל, היכול לסייע לחיזוק המערכת החיסונית.

 

תוספי תזונה. בתינוקות עד גיל שנה הקפידו על הנחיית משרד הבריאות למתן תוסף של ויטמין D במיוחד בחורף, כאשר פחות נחשפים לשמש.

 

ויטמין D חשוב לבריאות העצמות, השיניים, חיוני לספיגת סידן ולמניעת מחלת הרככת (מחלה בה העצמות מתרככות ומתעקמות). מגיל 4 חודשים ועד שנה, הקפידו על תוסף ברזל (כמו טיפטיפות פריפל 3) החיוני לתפקוד מערכות הגוף והתפתחות המח של התינוק..

 

ילדים ומבוגרים נהנים בחורף ממרק עוף חמים, שבנוסף לבריאות תורם להרגשה הטובה. בניגוד למקובל לחשוב, מרק עוף אינו תרופה לכל בעיה.

 

במקרה שצריך למנוע התייבשות כתוצאה מהקאות ושלשולים, האופייניים בחורף (כתוצאה מנגיף הרוטה וירוס) מומלץ לתת לילד לשתות בשלב מוקדם ככל האפשר תמיסת מינרלים מאוזנת ומוכנה לשתייה, המכילה הרכב מאוזן של סוכרים ומלחים, המאפשרים ספיגה מיטבית של נוזלים ממערכת העיכול. בהמשך מרק עוף עם ירקות ואטריות הוא ארוחה נהדרת.

 

מינון נכונה של פעילות ומנוחה. בחורף כולנו נוטים לאמץ התנהגות דובית ולהפוך ל- COUCH POTATOES שמשמעותו תזוזה מינימאלית והתכרבלות מול הטלוויזיה.

 

חשוב מאד לעודד פעילות גופנית בקרב הקטנטנים. הפעילות הגופנית משחררת חומרים טבעיים הנקראים אנדורפינים, שתורמים להגברת מערכת החיסון ומשפרת את יכולת הגוף להתמודד עם מחלות.

 

אחרי שהשתוללו, הקפידו שהילדים מקבלים מספיק שעות שינה. שינה ומנוחה חיוניות לגדילה ולהתפתחות, אך גם מאפשרות לגוף אתנחתא לניקוי המערכות וחיזוק המערכת החיסונית.

 

במיוחד בעונת המעבר, בה מזג האוויר יכול להשתנות באופן קיצוני ובוקר חמים יכול להפוך לאחר צהריים גשום וסוער, מומלץ לשים בתיק עוד בגד ארוך וזוג גרביים לחימום הקטנטנים.

 

להשאיר ילד חולה בבית. ילד חולה בגן מחולל מעגל של הדבקות. אולי תחסכו יום עבודה, אך בסופו של מעגל, ילדים שנדבקו עלולים להדביק שוב את הילד שלכם, שרק עכשיו הבריא. בנוסף ילד חולה אומלל בגן, דורש תשומת לב מיוחדת, מעסיק את הגננת ומונע ממנה לתפעל את הגן.

 

לא כל חום הוא מחלה. רוב מחלות החום בילדים מעל גיל שנתיים הן קלות וחולפות ללא צורך בטיפול תרופתי. ניתן להשתמש בתכשירים להורדת חום כמו  טיפטיפות נובימול, נורופן מותאם לילדים או אקמולי ודומיהם, על פי המינון המומלץ ולפנות למרפאה אם המחלה אינה חולפת.

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך למנוע מהילדים להיות חולים בחורף?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים