שתף קטע נבחר

אל תדלגו על ארוחות: 4 טעויות שחולי סוכרת עושים

לשמור לאורך זמן על תזונה נכונה ולהצליח להוריד במשקל הם אתגר לכל אחד - על אחת כמה וכמה כשמדובר בחולי סוכרת. מה מומלץ לעשות ומאיזה טעויות חשוב להימנע?

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לשמור לאורך זמן על תזונה נכונה ולהצליח להוריד במשקל הם אתגר לכל אחד - על אחת כמה וכמה כשמדובר בחולי סוכרת אשר זקוקים להרגלי תזונה קפדניים ותפריט מותאם סוכרת אישית המסייעים לנהל את המחלה.

 

מרבית חולי הסוכרת (מסוג 2) סובלים גם מעודף משקל ומחקרים רבים הצביעו כי הפחתה במשקל, בהתאם להנחיות הרופא המטפל, עשויה לסייע להפחית גם את ערכי הסוכר בדם וגם את הנזק המצטבר של המחלה.

 

קיראו עוד

סוכרתיים? 6 העצות שיכניסו אתכם לכושר

 

ההתמודדות עם הסוכרת והמשקל היא לא פעם סיזיפית וכמובן היא משתנה מאדם לאדם. אך אם לטנגו צריך שניים, לסוכרת תמיד חייבים שלושה: תפריט תזונתי מותאם, הקפדה על ביצוע פעילות גופנית קבועה וכמובן טיפול שמתאים לאופי המחלה הספציפי של הסוכרתי, למשקל גופו, לתחלואה נלווית ולסגנון חייו.

 

היעדים והמטרות בדרך לאיזון הסוכרתהם אינדיבידואלים, אך בדרך ליעד הנכסף ישנן מספר טעויות נפוצות בהתמודדות וניהול המחלה.

 

כך תימנעו מהטעויות הבולטות שבהן:

 

1. לא להיות מעורבים

קחו אחריות על הסוכרת שלכם. סוכרתיים רבים יוצאים מנקודת הנחה שמספיק לבקר את הרופא והאחות מדי פעם ולהשאיר את הכל לטיפול הרפואי. הרופא שלכם לא אתכם ב-99.9% מהזמן ועל כן אתם מכירים יותר טוב מכולם את הרגלי התזונה שלכם, אופי המחלה, יכולת ההתמדה בטיפול וכד'.

 

תהיו מעורבים בניהול המחלה ואל תהססו לשאול שאלות את הצוות הרפואי במרפאת הסוכרת שלכם כל שאלה שעולה על הפרק.

 

מרגישים שהטיפול הנוכחי אינו מיטיב עמכם? לא מצליחים לרדת במשקל? אל תקבלו זאת כגזרה משמים. שוחחו עם הרופא על הקושי שלכם בירידה במשקל, תופעות לוואי ועוד.

 

ישנם טיפולים שמתאימים טוב יותר לסגנונות חיים שונים בשל אופן נטילת התרופה, תדירותה וכיו"ב. המטרה של הרופא ושלכם היא למצוא את הטיפול המיטיב ביותר עבורכם ש"יפריע" כמה שפחות לחיים שלכם.

 

סוכרת היא ריצה למרחקים ארוכים וככזו חשוב למצוא את תמהיל התרופות האידיאלי עבור כל חולה כדי לבצע כמה שפחות שינויים בדרך. אחת הטעויות שצצות לא פעם עם טיפול חדש הינה השאלה "כמה מהר זה ישפיע?", "מתי אראה הטבה?" - טיפול שיפחית במהירות את ערכי הסוכר הוא בהחלט פרמטר חשוב מאוד שיש לבחון, אך לא פחות מכך חשוב לבחון עד כמה יעילה התרופה לאורך זמן.

 

היות שהסוכרת היא כרונית ותלווה אתכם שנים רבות, סביר להניח שנעדיף טיפול שיעילותו לשנים רבות הוכחה מחקרית. כיום, הודות לפיתוחים מגוונים בתחום הרפואי, בין היתר בקבוצות הטיפול GLP-1 וקבוצת הטיפול החדשה SGLT2 ישנם מגוון פתרונות יעילים שאינם גורמים לעלייה במשקל ואף מסייעים לירידה של מס' ק"ג בשנה.

 

אל תתעלמו ממה שאתם יודעים על ניהול המחלה. לטפל בסוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תתעלמו ממה שאתם יודעים על ניהול המחלה. לטפל בסוכרת(צילום: shutterstock)

  

2. להקשיב יותר מדי לקול שבראש

נכון, השינוי מתחיל קודם כל בראש, ולא פעם סוכרתיים מתייאשים במהרה מהניסיון לשנות את אורח החיים ולהתמיד בטיפול. הטריק הוא לא "לצפות ליותר מדי-מהר מדי" ולא לשפוט עצמכם לחומרה מדי.

 

גם להגיע למצב בו התפרצה הסוכרת ולמשקל הנוכחי לקח לכם זמן, וכך גם הדרך חזרה עשויה להתארך עד ליעדי ההצלחה שנקבעו לכם. נקודות משבר הם חלק מכל תהליך של שינוי, ויש לקחת זאת בחשבון.זכרו שכולנו סוטים לעיתים קצת מהדרך ותנו לעצמכם גם מרחב לפספוסים.

 

כדי להניע שינוי אמיתי, הדרך הנכונה הינה לבצע את השינוי בהדרגה, בצעדים קטנים, להגדיר יעדים קצרי טווח וברי השגה בכל פעם מחדש.

 

3. בחירת מאכלים רעה ודילוג על ארוחות

אחת הטעויות הנפוצות של סוכרתיים הינה לאמץ "דיאטות אופנתיות" שכלל לא מתאימות לחולי סוכרת ולא פעם אינן בריאות גם לשאר האוכלוסייה. כדי להקפיד על תזונה מתאימה לסוכרתיים חשוב להיוועץ ולבנות תפריט אישי עם דיאטנית מוסמכת.

 

כדי להפחית במשקל, אחת הטעויות השכיחות היא לפסוח על ארוחת הבוקר. הדבר משמעותי עוד יותר אם יש לכם סוכרת סוג 2. מחקר עדכני הראה כי רמות הסוכר בדם שנמדדו לאורך היום, (גם צהריים וערב), בקרב סוכרתיים (סוג 2) שנמנעו כלל מאכילה בבוקר היו גבוהות בכ-40% יותר מאשר אצל אלו שאכלו ארוחת בוקר.

 

לאחר שנת לילה וכשלא אוכלים שעות רבות, הגוף לא מקבל את הדלק לו הוא זקוק. הוא נכנס למצב בו הוא משחרר סוכר למחזור הדם אשר מביא לעיתים קרובות לעלייה משמעותית בערכי הסוכר בדם.

 

שיבולת שועל. מושלמת לארוחת בוקר בריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיבולת שועל. מושלמת לארוחת בוקר בריאה(צילום: shutterstock)

 

כנראה שאמא תמיד צדקה כשאמרה שארוחת בוקר היא הארוחה החשובה של היום. גם הרמב"ם, גדול הרופאים של העם היהודי בכל הזמנים, סבר כך. ואם כבר לאכול ארוחת בוקר, חשוב לאכול אותה ולא לשתות אותה.

 

טרנד פופולרי של ארוחות בוקר הינו שתיית מיצים בכמויות גדולות אשר לרוב מכילים קלוריות ופחמימות רבות. לסוכרתי הצורך כמות גדולה של מיצים המשמעות יכולה להיות עלייה בערכי הסוכר ובמשקל. תזונה טובה יותר מגיעה מאוכל מלא ופחות על "מוצרי דיאט".

 

תזונה מומלצת בבוקר היא ארוחה עשירה בסיבים ודגנים מלאים (אשר תורמים לתחושת שובע מבלי להעלות את הסוכר בדם) כמו יוגורט דל שומן עם שיבולת שועל ופרי טרי. חשוב גם להוסיף לארוחת הבוקר מנת חלבון "טובה" (לדוג' חופן שקדים, פרוסת גבינה דלת שומן או חלבון ביצה).

 

4. להתאמן יותר מדי

למזון שאנו אוכלים יש את ההשפעה המירבית בכל הנוגע לירידה במשקל, אבל, לפעילות גופנית חשיבות גבוהה גם כן. חולי סוכרת סוג 2 אשר מצליחים לאזן את המחלה שלהם מתאמנים בקביעות ומסייעים לעצמם לשמור על ערכי סוכר מאוזנים יותר ולהפחית את הנזק וסיבוכי המחלה.

 

בקרב אלו שכבר נוהגים להתאמן, טעות נפוצה היא אימונים ארוכים ואינטנסיביים מדי, הנערכים מעט פעמים בשבוע. וזאת, במקום לשמור על שגרה קבועה של 3-4 אימונים בשבוע, כל פעם למשך 40-60 דקות. כל אחד בהתאם לתנאים שלו, ליכולתו ולמגבלות הגופנית.

 

יש להיות מאד קשוב לגוף. לסוכרתי סיכוי גבוה לפתח היפוגליקמיה, נפילת סוכר עקב מאמץ גבוה מדי ולכן תמיד כדאי אף להצטייד בסוכר זמין עמו, כגון חטיף אנרגיה כזה או אחר או פרי.

 

הפעילות המומלצת היא פעילות אירובית בעצימות בינונית כמו רכיבה על אופניים והליכה. אם התחלתם להתאמן לאחר תקופה ארוכה בה לא הייתם פעילים, חשוב להתחיל בהדרגהולא למהר לפעילויות גופניות ארוכות ומאומצות מדי בבת אחת. אם תעמיסו על עצמכם אימונים ארוכים מדי, לא רק שאתם חושפים את עצמכם לנזק כתוצאה מעומס אלא גם עשויים להישבר במהירות.

 

טעות נוספת שאנשים עושים עם פעילות ספורטיבית היא להתאמן לבד. כשמתאמנים לבד גם מרשים לעצמנו לוותר בקלות. אימון עם חברים, בני זוג, קולגות יכול להפוך לא רק לחוויה מהנה אלא גם לשמש ככלי עזר להגברת מוטיבציה, תמיכה ופחות ויתורים על פעילות גופנית.

 

סוכרת היא מחלה מורכבת ומאתגרת. פתרונות הטובים לאחד, אינם מתאימים לאחר. אי אפשר לנהל אותה מבלי לטעות לפעמים. זיכרו שכולנו טועים ותמיד מומלץ להיוועץ בצוות הרפואי שלכם בכל שאלה.

 

הכותבים הם: 

פרופ' חוליו וינשטיין, מנהל היחידה לטיפול בסוכרת במרכז רפואי ע"ש א. וולפסון ורופא בכיר ב-DMC

מירית קרקובסקי, דיאטנית ומתאמת מחקר במרפאת סוכרת בי"ח וולפסון

 




פורסם לראשונה 17/11/2015 09:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין תזונה נכונה ורמות הסוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים