שתף קטע נבחר

הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית הוצא מחוץ לחוק

למרות ההסתייגות של השב"כ, הקבינט אישר את הוצאת הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית של ראאד סלאח מחוץ לחוק. ההחלטה מיידית והמשמעות: מי שיפעל עבור הארגון צפוי לעונש מאסר. הלילה פשטו כוחות משטרה ושב"כ על מוסדות התנועה והחרימו מסמכים וכסף. סלאח: "נמשיך בדרכנו עד הניצחון". מחרתיים: שביתה כללית במגזר

הקבינט המדיני-ביטחוני הכריז על הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בישראל כהתאחדות בלתי מותרת. המשמעות: התנועה בראשות השייח ראאד סלאח הוצאה מחוץ לחוק באופן מיידי. בעקבות ההחלטה זומנו למחוז חוף סלאח עצמו, סגנו השייח כמאל כטיב וד"ר סלמאן אבו אחמד, האחראי על תיק ירושלים ומסגד אל-אקצה בארגון.  

  

משמעות ההכרזה היא שכל גוף או אדם שישתייך לארגון זה מכאן ואילך וכל אדם שייתן לארגון שירות או יפעל במסגרתו, יעבור עבירה פלילית ויהיה צפוי לעונש מאסר. בנוסף, ניתן יהיה להחרים כל רכוש השייך לארגון.

 

 

פשיטה משטרתית על משרדי התנועה ברהט (צילום: חטיבת דובר המשטרה) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
פשיטה משטרתית על משרדי התנועה ברהט(צילום: חטיבת דובר המשטרה)
 

ועדת המעקב של אזרחי ערבי ישראל כינסה ישיבה דחופה בנצרת בעקבות ההחלטה, והכריזה על שביתה כללית ביום חמישי במגזר, ובכלל זה גם מוסדות חינוך. באום אל פחם תתקיים הפגנת מחאה באותו יום. השייח כמאל כטיב אמר: "ממשלת ישראל ניצלה את האירוע בפריז, אבל אנחנו חוזרים ואומרים שהתנועה האיסלאמית רואה בדאעש ארגון שפוגע באיסלאם ובמוסלמים".

 

מעתה יוכלו חוקרי שב"כ והמשטרה לעצור כל פעיל או תומך בפלג הצפוני של התנועה, מהלך שייתכן שייצא לפועל כבר בימים הקרובים. בהנחיית הדרג המדיני אנשי שב"כ והמשטרה אספו ראיות ומידע שיאפשרו את קבלת ההחלטה. בין היתר, במערכת הביטחון ליקטו ראיות שמעידות על הקשר ההדוק, אידיאולוגי ופומבי בין הפלג הצפוני לבין חמאס ותנועת האחים המוסלמים במזרח התיכון. במערכת הביטחון מבחינים בין הפלג הדרומי של התנועה, שנחשב מתון יותר ונגדו לא הוצאו הנחיות או סנקציות, לפלג הצפוני.

 

הקשר עם חמאס ותנועת האחים המוסלמים היווה נדבך מרכזי בבסיס המשפטי להחלטה. שיתוף הפעולה בין התנועות התבטא בפעילות מוסדות התנועה ובמיזמים משותפים. במשך שנים מומן חלק גדול מפעילות התנועה על ידי קרנות מזוהות חמאס. 

 

בשב"כ הביעו הסתייגויות מהמהלך. בדיוני הקבינט הביעו נציגי שב"כ חשש שההכרזה תגרום להתססה וכן שתגרום לכך שפעילי הארגון ימשיכו בפעילותם מתחת לרדאר ויהיה קושי לעקוב אחריהם. הם הציעו להוציא אל מחוץ לחוק דווקא את ארגון האחים המוסלמים, אבל נתניהו הורה להם לספק לפרקליטות מידע מודיעיני שיאפשר להם לגבש תשתית ראייתית שתאפשר את ההכרזה. לכן, לקח זמן ליישם את הרצון להוציא את הפלג מחוץ לחוק מאז התגבש הרעיון והתקיימו על כך כבר כמה ישיבות בקבינט.

 

בשב"כ מסרו כי הם מנועים מלהתייחס לדברים שנאמרו על ידי נציגיהם במסגרת דיוני הקבינט. "מיותר לציין כי שב"כ פועל ליישם באופן מלא כל החלטה שהתקבלה על-ידי הדרג המדיני", נאמר.

 

ראאד סלאח. "נמשיך עד הניצחון" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראאד סלאח. "נמשיך עד הניצחון"(צילום: גיל יוחנן)
 

סלאח, שנידון ל-11 חודשי מאסר בגין הסתה לאלימות ולגזענות, אמור להתחיל לרצות את עונשו ב-27 בנובמבר, ודחה את החלטת הקבינט והורה על כינוס חירום הבוקר. "כל הצעדים האלו לא מקובלים. התנועה האיסלאמית תישאר ותמשיך בדרכה עד הניצחון ובמיוחד בעניין ירושלים ומסגד אל-אקצה. כבוד לי להישאר כראש לתנועה האיסלאמית. אפעל בכל האמצעים כדי למחוק את העוול שגרמה לנו הממשלה".

 

בעקבות ההכרזה ולאחר חתימת שר הביטחון משה יעלון על צו לתפיסת כספים ורכוש של 17 עמותות ומוסדות המשתייכים לתנועה, המשטרה ביצעה פעילות נרחבת ובמסגרתה נמסרו והודבקו צווי סגירה במשרדיהם של 17 עמותות ומוסדות ברחבי הארץ - באום אל-פחם, יפו, נצרת, כפר כנא, טורעאן, באר שבע ורהט. כמו כן נערכו חיפושים ב-13 מהמוסדות.

 

ראשי התנועה האיסלאמית בנצרת, הבוקר  (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
ראשי התנועה האיסלאמית בנצרת, הבוקר (צילום: חסן שעלאן)
 

בפעילות השתתפו כוחות של משטרת ישראל ושב"כ, לרבות כוחות של כל מחוזות המשטרה, בהם מחוז חוף, מחוז צפון, מחוז דרום, מחוז תל אביב ויחידת להב 433. במסגרת הפעילות נתפסו חומרים, מחשבים, מסמכים וכספים, וכן הוקפאו חשבונות בנק, שעל פי החשד שימשו את המוסדות והעמותות במסגרת פעילותה של התנועה נגד ביטחון המדינה.

 

"מצע רעיוני משותף לתנועה ולדאעש"

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לאחר ההחלטה: "החלטת הקבינט התקבלה לאחר סדרת דיונים מעמיקים עם כל הגורמים המשפטיים והביטחוניים הרלוונטיים במטרה להפסיק את ההסתה המסוכנת מבית ולמנוע פגיעה בחיי אזרחים חפים מפשע. הממשלה בראשותי תמשיך לפעול ככל שיידרש נגד גילויי הסתה וטרור, ובמקביל נמשיך להשקיע משאבים לטובת אזרחי ישראל הערבים והיהודים כאחד".

 

השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, אמר על ההחלטה: "מדינת ישראל חייבת לשמש דוגמה וראש חץ במאבק נגד האיסלאם הקיצוני שאת שליחיו ראינו טובחים בחפים מפשע בפריז, ניו יורק, מדריד וישראל. לתנועה האיסלאמית, חמאס, דאעש וליתר הארגונים יש מצע רעיוני משותף שגורם לפיגועים בעולם ולגל הטרור בארץ. הגיע הזמן שנפעיל את כל הכלים שבידי המדינה במלחמה בטרור ובמסיתים שגורמים לו".

 

השר זאב אלקין התייחס להחלטה בראיון לאולפן ynet ואמר: "זו החלטה היסטורית. התמודדות של טיפול שורש עם הטרור האיסלאמי קיצוני. זה לא רק אקמול. הפעם זה אנטיביוטיקה. אי אפשר להוציא את כל החברים בתנועה מחוץ לחוק כי התנועה הוצאה מהחוק רק עכשיו. אפשר לתשאל ולחקור אותם".

 

מהפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית נמסר "גינוי בכל תוקף להחלטה פוליטית נבזית שמופנית לציבור הערבי בכלל ולציבור המוסלמי בפרט. אין עילה חוקית פלילית לכך מלבד השיקול של פגיעה בביטחון המדינה שנטען לרוב נגד הערבים בעצם היותם ערבים". בפלג זה פנו לממשלה לחזור בה מההחלטה "התקדימית והמסוכנת. היא תישא באחריות להשלכות הנגזרות ממנה". עוד מסרו כי התנועה האיסלאמית "רואה בדאגה ומוקיעה בכל תוקף את הקישור בין אירועי הטרור בצרפת ובין הוצאתה של התנועה אל מחוץ לחוק, ורואה בכך הסתה נגד הציבור הערבי".

 

ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) הגיב בזעם להחלטה: "התנועה האיסלאמית היא חלק אותנטי מוועדת המעקב ומהמפלגות והתנועות בחברה הערבית פלסטינית בארץ, ואנחנו רואים בכך מעשה נפשע, המכוון נגד כל הציבור הערבי ונגד הזכות ואף החובה לפעול למען הציבור שלנו, לרבות בענין מסגד אל-אקצה וניסיונות של גורמים בימין לשנות את הסטטוס קוו בו".

 

מארגון חמאס נמסר כי ההחלטה מהווה "אות כבוד לתנועה. מדובר בהחלטה גזענית שפוגעת בערביי ישראל". בארגון קראו לקהילה הבינלאומית לשאת באחריות לצעד זה.

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מחוץ לחוק. ראאד סלאח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים