שתף קטע נבחר

כוכב נולד: מדענים הצליחו לתעד היווצרותו של כוכב חדש

מדענים הצליחו לחזות לראשונה ב"לייב" בהווצרותו של כוכב חדש במרחק של 450 שנות אור מאיתנו. התהליך המיוחד קורה בתוך ענן של אבק וגזים שעד כה היה קשה לחזות בו, בגלל התנאים בהם הוא נוצר

כשכוכב חדש נולד קשה עד בלתי אפשרי לתפוס את הרגע הזה, בגלל שנוצר סביבו "דיסק" המורכב מגזים ואבק - החומרים מהם הוא בעצם מורכב, מה שמערפל את היכולת לחזות בתהליך. מאמצע המאה ה-19 גילינו כ-2000 כוכבי לכת חוץ שמשיים, ותיקים וחדשים, אף אחד מהם לא בזמן הוצרות - עד עכשיו. מדענים מארה"ב ואוסטרליה חזו בתופעה שהתרחשה במערכת שמש רחוקה סמוך לכוכב הנקרא LkCa 15 במרחק של 450 שנות אור מאיתנו.

 

 

זהו מחקר חדש שמובילות סטפני סאלום (Stephanie Sallum), סטודנטית לתואר שני מאוניברסיטת אריזונה וקייט פולט (Kate Follette), פוסטדוקטורנטית מאוניברסיטת סטנפורד.  שתיהן עבדו על דוקטורט בנפרד והחליטו להתמקד על אותו כוכב בעל השם הקליט LkCa15. "זו הפעם הראשונה שמישהו הצליח ללכוד בעדשה כוכב בזמן הווצרותו", מספרת סטפני. פולט מוסיפה "תמיד היו הסברים חלופיים, אך הפעם הצלחנו לתפוס תמונה ישירה ובזמן אמת של התופעה ואין איך להתווכח על כך".

 

"הסיבה שבחרנו במערכת הזו היא בגלל שהיא בנויה סביב כוכב צעיר שעדיין נמצאו סביבו החומרים ממנו הוא נוצר", אמרה פולט בהצהרה. החוקרות יחד עם עמיתיהם הגדירו טלסקופים משכללים שיכולים לתצפת על המערכת הרחוקה על מנת לחפש קדם-כוכב לכת (גרם שמיימי הנמצא בשלב התפתחותי). הם חיפשו ,אחרי האור הנפלט כאשר מימן "נופל" לכיוון כוכב שזה עתה נוצר. התהליך מתרחש בטמפרטורות גבוהות מאוד - בערך 17,500 מעלות צלזיוס - מה שמייצר זוהר אדום בוהק.   

 

אילוסטרציה של מערכת חדשה מוקפת בדיסק אבק וגזים (צילום: NASA/JPL-Caltech) (צילום: NASA/JPL-Caltech)
אילוסטרציה של מערכת חדשה מוקפת בדיסק אבק וגזים(צילום: NASA/JPL-Caltech)

 

במקרה הזה, LkCa15 הוא בן 2 מיליון שנים, זמן לא רב במונחים של כוכב ו"טרי" מספיק בשביל שיהיו בדיסק שקיים סביבו החומרים מהם נוצרים כוכבים - על מנת ליילד כוכב חדש. לצד הכוכב הקיים התחילו להווצר לפחות שלושה כוכבי לכת והחוקרים עוקבים אחר התהליך כבר מ-2009 כשהם משתמשים בטלסקופ הגדול בעולם, במשקפת משוכללת בעלת יכולות טלסקופיות (LBT) הנמצאת באריזונה ובטלסקופ מגלאן שבצ'ילה. בעזרתם של הטלסקופים הללו והמערכת האופטית המשוכללת של המגלאן, החוקרים הצליחו להבדיל בין הזוהר שנפלט בזמן הווצרותו של הכוכב החדש שפלט אור וחום מאוד ייחודיים ושונים לבין הכוכב הקיים שלצדו הם נוצרו, ה-LkCa15.

 

איך בעצם נוצר כוכב חדש: הכל מתחיל בתוך ענן ענק של גז ואבק. בשלב מסוים, מתחילה קריסה בתוך הענן, בגלל כוח המשיכה, והוא מתחיל להדחס ולהסתובב.

כאן מתחיל להיווצר דיסק של גז ואבק כשבמרכז נוצר כדור גז שנהיה חם יותר ויותר עד שטמפרטורת הליבה יכולה להגיע ל-15 מיליון מעלות ומתחיל תהליך היתוך מימן ואז נולד כוכב חדש.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: NASA/JPL-Caltech
הנקודות הצבעוניות זה כוכב נולד
צילום: NASA/JPL-Caltech
מומלצים