שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מחקר: ניתן להגיע בישראל ל-100% אנרגיה ירוקה

ממחקר מקיף שערך פרופסור באוניברסיטת סטנפורד עולה כי ב-139 במדינות בעולם, כולל ישראל, ניתן יהיה לייצר בעוד 35 שנה אנרגיה רק ממקורות ירוקים. הדבר ייצר 73 אלף מקומות עבודה ויחסוך מיליארדי דולרים. השר גבאי לקראת ועידת האקלים בפריז: "המשק הישראלי צריך להתבסס על גז טבעי ושמש"

ב-139 מדינות ברחבי העולם, וביניהם ישראל, ניתן יהיה לייצר 100% מהאנרגיה באמצעות אנרגיות מתחדשות עד שנת 2050. כך עולה מדו"ח מקיף שפרסם לאחרונה פרופ' מארק ג'ייקובסון מאוניברסיטת סטנפורד בארצות-הברית.

 

כשברקע ועידת האקלים בפריז, שתיפתח ביום השני הקרוב, מנסים בעולם לעבור לשימוש באנרגיות מתחדשות - בין היתר אנרגיית שמש, רוח ומים - כדי להפחית את פליטות גזי החממה שגורמים באופן ישיר להתחממות כדור הארץ. רק השבוע פרסם האו"ם נתונים מדאיגים כי שנת 2015 תהיה השנה החמה בהיסטוריה ושנת 2016 עומדת לשבור את שיאי החום.

 

 

פרופ' ג'ייקובסון עבר יחד עם שותפיו למחקר באוניברסיטת ברקלי על נתוני כל המדינות בעולם, שחלקן כבר מייצרות לעתים את כל האנרגיה הנדרשת ממקורות מתחדשים. עורכי המחקר אמרו כי ניתן לפתור את בעיית אחסון האנרגיה בדרכים שונות.

 

בישראל כיום רק פחות מ-3% מהאנרגיה מיוצרת ממקורות מתחדשים – בעיקר אנרגיית שמש. לפי המחקר, בעוד 35 שנים ניתן יהיה ליצר 86.9% מהאנרגיה באמצעות השמש על-ידי חוות לייצור אנרגיה סולארית וגם על ידי פאנלים סולאריים שאותם ניתן לשים על גגות בתים.

 

עוד עולה מהמחקר כי 13% מהאנרגיה בישראל ניתן לספק באמצעות אנרגיית רוח, בין היתר על-ידי הקמת טורבינות רוח באזור החוף. כמו כן ניתן לייצר 0.1% מהאנרגיה על-ידי ניצול של גאות ושפל.

 

בנוסף, כך על-פי המחקר שפורסם בכלי תקשורת רבים ברחבי העולם, יתווספו כ-73 אלף מקומות עבודה חדשים בישראל תוך 40 שנה בחוות לייצור אנרגיות מתחדשות. עוד מעריכים החוקרים כי השימוש באנרגיה ירוקה בישראל יחסוך 26.4 מיליארד דולר, שמועברים כיום לטיפול במחלות שנגרמות עקב זיהום אוויר.

גם מערכת הוועידה יכולה להיות ירוקה ()
גם מערכת הוועידה יכולה להיות ירוקה

 

גם השכנים יכולים

ומה עם השכנות שלנו? במצרים, כך על-פי המחקר, ניתן יהיה גם כן לייצר עד 2050 – 100% מהאנרגיה ממקורות מתחדשים. 77.3% מאנרגיית השמש, 20.3% מאנרגיית הרוח, 1.4% באמצעים הידרו-אלקטריים ו-1% באמצעות גלי הים. בלבנון ניתן יהיה לייצר 78.8% מהאנרגיה באמצעות פאנלים סולארים, 18% באמצעות אנרגיית רוח והיתר באמצעות ייצור אנרגיה הקשורה במים.

 

באיראן, לפי המחקר, לא צריך אנרגיה גרעינית כדי לייצר חשמל. גם הרפובליקה האיסלאמית הסובלת מזיהום אוויר חמור בין היתר בטהרן יכולה לייצר 100% אנרגיה ממקורות מתחדשים. 84.2% מהאנרגיה באיראן יכולה להיות מיוצרת באמצעות השמש, 13.5% מהרוח והיתר באמצעים הקשורים במים.

 

מהמחקר עולה שבארצות הברית ניתן לייצר כ-48.4% מהאנרגיה באמצעות טורבינות רוח ו-46.8% באמצעות אנרגיית השמש. בנוסף ניתן לייצר בארצות הברית אנרגיה באמצעים הידרו אטלטרים, בסיוע גלי הים וגם בעזרת אנרגיה גאותרמית, כלומר באמצעות חום.

 

המעבר לאנרגיות מתחדשות, לפי המחקר, עשוי ליצור 5 מיליון מקומות עבודה חדשים ולחסוך 587 מיליארד דולר.

הודו ירוקה ב-2050? ()
הודו ירוקה ב-2050?

 

מעצמות ירוקות?

ברוסיה, כך לפי פרופ' ג'ייקובסון, ניתן לייצר למעלה מ-70% מהאנרגיה באמצעות טורבינות רוח ו-22.5% באמצעות אנרגיית השמש. לטענת עורכי המחקר, המעבר לשימוש באנרגיית מתחדשות יוסיף כ-2 מיליון מקומות עבודה ב-40 שנה. בנוסף, כך לפי המחקר, יחסוך הדבר למעלה מטריליון דולר.

 

גם סין, הסובלת מזיהום אוויר חמור מאוד, ניתן על-פי המחקר להגיע לייצור אנרגיה רק ממקורות מתחדשים. 66.4% מהאנרגיה במדינה המאוכלסת בעולם ניתן יהיה לייצר בעוד 35 שנה מאנרגיית השמש, 28.9% מאנרגיית הרוח והיתר באמצעים הידרו-אלקטריים בעזרת גלי הים ואפילו מאנרגיה גאותרמית.

 

המעבר לשימוש רק באנרגיות ירוקות בסין יחסוך לפי המחקר 7 טריליון דולר ויספק גם כ-13 מיליון מקומות עבודה ב-40 השנים הקרובות.

 

הגיעו ל-100

דנמרק, שכבר ייצרה לפני כמה חודשים 140% מתצרוכת האנרגיה שלה באמצעות טורבינות רוח – יכולה לפי הדו"ח לייצר באופן קבוע 85% מהאנרגיה שלה בעזרת חוות של טורבינות הרוח – שחלקן נמצאות בים. במדינה הקרה ניתן לייצר רק כ-12% מהאנרגיה באמצעות השמש ו-3% באמצעות גלי הים.

 

קוסטה ריקה, שגם היא הצליחה לייצר את כל האנרגיה שלה ממקורות מתחדשים, ניתן לייצר 26.7% מהתצרוכת מאנרגיה גאותרמית, 21.7% מאנרגיה הידרו אלקטרית ו-46.2% בעזרת אנרגיית השמש. באמצעות הרוח, כך על פי המחקר, ניתן לייצר במדינה שבמרכז אמריקה רק 4.1% מהאנרגיה. כאן החיסכון יעמוד על 900 מיליון דולר.


יעד אפשרי?

ביום שישי התקיימה בתל-אביב צעידת האקלים, לקראת ועידת פריז. לוועידה יגיעו מטעם הממשלה ראש הממשלה בנימין נתניהו וגם השר להגנת הסביבה אבי גבאי. "לישראל יש כל התנאים הנדרשים להובלת מדיניות אקלים מתקדמת: יש לנו גז, שמש, מימון ומוח שיודע למצוא פתרונות - את כל היתרונות האלה אנחנו ממנפים לתוכנית ליצירת מנוע צמיחה למשק והטכנולוגיות שנפתח כאן יתנו פתרונות להתמודדות העולמית עם משבר האקלים", אמר השר גבאי ערב הוועידה.

 

השר להגנת הסביבה הוסיף: "אישרנו כבר בממשלה את היעדים הלאומיים שלנו, יעדים דרמטים עבור ישראל. הפחתה של כ-25% מפליטות גזי החממה הצפויות ב-2030, שהם 7.7 טון פליטות לנפש בשנת 2030. בימים הקרובים נפרסם את תוכנית היישום שלנו - הצעדים והכלים שנפעיל כדי להתקדם לעבר היעדים האלה ולהוביל את המשק הישראלי להתבססות על גז טבעי ושמש שיביאו לצמצום הנזקים הבריאותיים מזיהום אוויר, חיסכון בדלקים וחשמל ותועלת כלכלית מצטברת למשק הישראלי בסך למעלה מ-100 מיליארד שקלים".


השר אבי גבאי יחד עם ח"כ יעל כהן פארן וסגנית ראש העיר תל-אביב מיטל להבי בצעידת האקלים ביום שישי (צילום: ענבר שקד, מגמה ירוקה) (צילום: ענבר שקד, מגמה ירוקה)
השר אבי גבאי יחד עם ח"כ יעל כהן פארן וסגנית ראש העיר תל-אביב מיטל להבי בצעידת האקלים ביום שישי(צילום: ענבר שקד, מגמה ירוקה)

 

פעילי גרינפיס ביום שישי בצעדת האקלים (צילום: גרינפיס) (צילום: גרינפיס)
פעילי גרינפיס ביום שישי בצעדת האקלים(צילום: גרינפיס)

 

מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה, אמר: "ועידת האקלים בפריז היא הוועידה הדרמטית ביותר עד כה, שבה יכריזו ארה"ב, סין ומעצמות כלכליות נוספות על צמצום דרמטי בפליטות גזי חממה בשנים הבאות. משבר האקלים לא פוסח גם על ישראל. את הסימנים שלו אנחנו רואים בגלי ההגירה הגדולים שמגיעים אלינו מאפריקה כתוצאה מרעב ובצורות, בשיטפונות שאירעו רק לאחרונה בערי השרון, בגלי אובך וזיהום אויר קיצוניים, בסערות שלג שלא במועדן ועוד".

 

גלבוע הוסיף: "ישראל, אימפריית השמש והקלינטק, יכולה וצריכה להוביל את מהפכת האנרגיות הירוקות ולא לדשדש הרחק מאחור עם נפט ודלקים יקרים ומזהמים. הדרגים המקצועיים ממליצים על התחייבות של 35% ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים בשנת 2030 ועל הפחתה של 32% בפליטות מזהמים עד שנה זו. הגענו אתמול לכיכר רבין למפגן אזרחי להראות לנבחרי הציבור שלנו שאי אפשר יותר להתעלם מהבעיות הסביבתיות וחייבים להתקדם ביחד עם מדינות העולם לאנרגיות מתחדשות ונקיות יותר".

 

 

בגרינפיס הזכירו גם הם את הצורך במעבר לאנרגיה ירוקה. "אנרגיה מתחדשת היא המהפכה הבאה של המאה ה-21", מסרו מגרינפיס, "100% אנרגיה מתחדשת עד אמצע המאה הוא תסריט יישומי ומתבקש במרוץ לבלימת שינויי האקלים. דוח גרינפיס מצביע על דרכים יישומיות למעבר שיחסן אותנו מפני פגעי מזג האוויר, יחסוך טונות של מזהמי אוויר ויספק מקומות עבודה חדשים. 

 

"בעוד העולם מתקדם לאנרגיות מתחדשות, משרד האנרגיה בראשות השר יובל שטייניץ מנסה לחבל ביעדים להפחתת פליטות גזי החממה ולהשאיר אותנו הרחק מאחור בעידן האבן, משועבדים לגז, נפט ופחם מזהמים".

 

עוד אמרו בגרינפיס: "אנרגיה סולארית היא הפתרון הישראלי האולטימטיבי לתופעה. כיום, חרף פוטנציאל עצום והתחייבויות ממשלתיות קודמות, פחות מ-2% מהחשמל מיוצר ממאגר השמש הבלתי-נדלה. אנו קוראים לשטייניץ לקבל החלטה אסטרטגית, ולמצב את ישראל בחזית המעבר לאנרגיות מתחדשות. בצל אירועי הטרור בפריז, ועידת האקלים היא הזדמנות להפוך את העולם לבטוח וחסין יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך אתר משרד האנרגיה בדנמרק
טורבינות רוח בדנמרק. ארכיון
מתוך אתר משרד האנרגיה בדנמרק
מומלצים