שתף קטע נבחר
 

כך תעשו קנייה חכמה בסופר עם ילדים

איך לבחור מוצרי מזון המתאימים בדיוק לצרכים של כל בני המשפחה? על מה צריך לשים לב במיוחד כשבוחרים מוצר מסויים? ומה עושים אם הילדים רוצים לקנות חטיפים וממתקים בלי סוף? המדריך לקנייה יעילה, ועל הדרך גם תחנכו את הילדים לאכילה מגוונת ובריאה

בשיתוף אסם

 

החלטתם להקפיד על תזונה נכונה ביחד עם כל המשפחה? שלב ראשון מתחיל בקניות. מניסיון, מה שיש בבית, זה מה שאוכלים בסופו של דבר. כדי לרתום את הילדים למשימה חשוב לשתף אותם בכל שלב, והשלב הראשון הוא ללכת עימם לקניות וטרם הקניות להכין ביחד עימם רשימה של כל מה שצריכים ורוצים.

 

כשאתם בסופר, הקפידו על כמה כללים חשובים:

 

1. תקציב אישי - אם אתם חוששים שיבקשו שתקנו להם כל הזמן דברים, עדיף לתת לכל ילד תקציב אישי, לדוגמה: יש לך 10-20 שקלים לבזבוזים, ואתה תחליט מה אתה רוכש לעצמך בסכום זה, או לחלופין תחליטו מראש שכל ילד יכול לבחור מוצר אחד או שניים לבחירתו.

 

2. למדו את הילדים לקרוא תוויות מזון – כדי לעשות את הבחירה הנכונה של מזונות בריאים יותר.

 

3. רשימת מרכיבים - לרוב אנו בוחרים מוצר מסוים על פי שיקולים של טעם, מחיר או נוחות הכנה, מידע על הערך התזונתי שרשום על תווית המזון מאפשר לכלול את השיקול התזונתי בשיקולי בחירת המזון. הסימון התזונתי מפרט את הערכים התזונתיים שבמוצר ואת כמויותיהם וכך ניתן לדעת את ערכו התזונתי.

 

תווית המזון מכילה הן את רשימת הרכיבים והן את הטבלה התזונתית. רשימת הרכיבים מאפשרת לדעת מהם כל המרכיבים מהם מיוצר המזון. רכיבי המזון מפורטים בסדר תכולה יורד, מהתכולה הגדולה לתכולה הקטנה. המרכיב שכמותו היא הגדולה ביותר יופיע ראשון והמרכיב שכמותו היא הקטנה ביותר, יופיע אחרון ברשימת הרכיבים. הטבלה תזונתית מפרטת ערכים כמו קלוריות, חלבון שומן, נתרן ומינרלים או ויטמינים באם הוספו.

 

4. חשוב לבחון ולבחור את המוצר שמתאים לצרכים שלכם - בפעמים הראשונות קחו בחשבון שביקור כזה בסופר יקח יותר זמן , כיוון שתשקיעו זמן בקריאת התווית והשוואה בין מוצרים כדי לבחור לכם את המוצר המתאים לכם ביותר הן מבחינת הטעם והן מבחינת ההרכב התזונתי.

 

תקציב אישי, קריאת תוויות, רשימת מרכיבים - כללי הקניה החכמה ()
תקציב אישי, קריאת תוויות, רשימת מרכיבים - כללי הקניה החכמה

 

מוצרי חלב

מספקים רכיבים חשובים כמו סידן, ויטמין D וחלבון אולם רבים מהם מכילים גם הרבה שומן, וקלוריות. כיצד ליהנות מהיתרונות של מוצרי חלב ולצמצם את החסרונות? בחרו מוצרי חלב המכילים יותר סידן וויטמין D בהשוואה לאחרים, יוגורט או מעדנים עם פחות סוכר בהשוואה למעדנים אחרים. העדיפו מוצרי חלב עד 5% - כלומר 5 גר' שומן ל 100 גר' או מ"ל של מוצר.

 

לחמים , פסטות ודגני בוקר

מומלץ להעדיף מוצרים המכילים דגנים מלאים.

- לחמים ארוזים: חשוב לראות ברשימת הרכיבים חיטה מלאה או קמח מלא המופיעים ראשון או שני ברשימת הרכיבים.

- דגני בוקר: בדקו את רשימת הרכיבים וודאו שדגנים מלאים נמצאים בראש רשימת הרכיבים.

- פסטות ופתיתים: יש להעדיף כאלו המכילות דגנים מלאים, חיטה מלאה.

 

מדד טוב לתכולת דגנים מלאים הוא כמות הסיבים המופיעה בטבלה התזונתית, רצוי לבחור מוצר המכיל לפחות 2.5 גר' סיבים למנה וכמובן ככל שהערך גבוה יותר, מה טוב. את ערך הסיבים תמצאו בטבלה התזונתית. דגני בוקר לרוב יכילו גם תוספת של ויטמינים ומינרלים – בדקו והשוו את הכמויות.

 

חטיפים מלוחים/מתוקים

העדיפו לצרוך מוצרים המציעים אריזות קטנות – מנה מדודה, ואם בכל זאת בחרתם באריזות חסכון משפחתיות, הקפידו שיהיו לכם גם אטבים לסיגרה חוזרת כדי להימנע מצריכה עודפת, השוו בין החטיפים המלוחים ובחרו חטיף המכיל פחות נתרן ופחות שומן רווי בהשוואה לאחרים.

 

שמן איכותי

הקפידו לרכוש לפחות שני סוגים של שמן: שמן זית (שימו לב כי מצוין עליו "כבישה קרה" ו"כתית מעולה" או "כתית") ושמן קנולה. שני סוגי השמן מכילים חומצות שומן חד ורב בלתי רווי, שנמצא כי הן בעלות יתרון תזונתי.

 

לסיכום, מעבר לתזונה נכונה של כל המשפחה מצריך הרתמות של כולם, ההורים חייבים להראות דוגמא אישית כיוון שילדים מחקים את ההורים, למשל, בכל שבוע מומלץ לנסות לתת לילדים לטעום משהו חדש. לא לכפות ולא לריב איתם, רק להציע להם. תפקיד ההורים להציע מגוון מאכלים המותאמים לצרכי הילדים ותפקיד הילדים לבחור מה וכמה יאכלו

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, מנהלת תחום התזונה של אסם - נסטלה.

 




 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רשימת מרכיבים חייבת להכיל חיטה מלאה או קמח מלא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים