שתף קטע נבחר

שביתת הענק בוטלה: 7.5 מיליארד ש' לעובדים

אחרי מו"מ מרתוני הגיעו הלילה ההסתדרות והאוצר להבנות - והשביתה במשק בוטלה ברגע האחרון. עובדי המגזר הציבורי יזכו לתוספות שכר ומענק של 2,000 שקל. ההסכם ייטיב עם בעלי משכורות נמוכות, שיקבלו העלאה נוספת. כחלון: "שברנו את השיטה". ניסנקורן: "עשינו היום היסטוריה"

 

בתום דיונים קדחתניים בין האוצר להסתדרות: ברגע האחרון - המגזר הציבורי לא יושבת הבוקר (ד'). יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון הגיעו להבנות הלילה שמנעו את השבתת המשק החל מ-06:00 בבוקר ושיבושה של מדינה שלמה. לאחר דיונים מרתוניים של יותר מ-12 שעות, שגם הגיעו לבית הדין הארצי לעבודה, המשק יפעל כרגיל.

 

הצדדים הסכימו כי 450 אלף עובדי המגזר הציבורי יזכו לתוספות שכר בעלות כוללת של כ-7.5% ומענק חד פעמי של 2,000 שקל, ולראשונה סוכם שתוספות השכר יחולקו בצורה דיפרנציאלית כדי לסייע יותר לבעלי משכורות נמוכות. כמו כן הוסכם להמשיך את הדיונים ולדווח על ההתפתחויות במשא ומתן עד 3 בינואר, 2016.

 

זמן לחיוכים. כחלון וניסנקורן חתמו על עוד הסכם (צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות) (צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות)
זמן לחיוכים. כחלון וניסנקורן חתמו על עוד הסכם(צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות)


ההסכם נקבע לתקופה של חמש שנים, החל מינואר 2013 ועד דצמבר 2017. ההסכם קובע כי עובדי המגזר הציבורי יזכו לתוספות שכר בעלות כוללת של כ-7.5% בפריסה על פני 3.5 שנים. המשמעות היא תוספת תקציבית של 7.5 מיליארד שקל, כשההסתדרות דרשה במקור 11 מיליארד שקל.

 

תוספות שכר יחולקו באופן דיפרנציאלי כך ש-50% מהתוספת תינתן באופן שקלי ו-50% באופן אחוזי. כלומר, תוספות השכר יצמצמו את הפער בין מקבלי המשכורות הנמוכות לגבוהות במגזר הציבורי. בנוסף, יזכו העובדים לתשלום מענק חד פעמי בגובה 2,000 שקל שישולם בשתי פעימות - 1,000 שקל בינואר 2016 ועוד 1,000 שקל בינואר 2017.

 

כחלון וניסנקורן: "ההסכם - לא פחות מהיסטורי"

ההסכם מביא גם בשורה לקבוצות עובדים המרוויחים שכר נמוך. עובדים אלה יקבלו העדפה בהסכם בעזרת תשלום נוסף מעבר ל-7.5% שניתן לכלל העובדים. בנוסף, סוכם בין הצדדים על הנהגת מכרז בין-משרדי לגיוס כוח אדם במקום המכרז הפנימי. סיכום זה יתרום לצמצום תקופת גיוס עובד וצמצום הביורוקרטיה במטרה לשפר את התנהלות המגזר הציבורי. ההסכם מביא בשורה להורים שעובדים במגזר הציבורי על ידי מתן יום חופש נוסף באוגוסט, שניתן יהיה לנצלו גם לקיצור ימי עבודה בחודש זה. סעיף זה יש בו בכדי להקל בעיקר על הורים עובדים. עוד סוכם על פתרון סוגיית ההעסקה בחוזים האישיים בשלטון המקומי וקביעת מכסה של 5% מהעובדים שיועסקו בחוזים אישיים.

בקרוב: לחיצות הידיים (צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות) (צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות)
בקרוב: לחיצות הידיים(צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות)

שר האוצר כחלון מסר כי "ההסכם הזה שובר את השיטה ואומר באופן ברור – מה שהיה הוא לא מה שיהיה. העובדים מקבלי השכר הגבוה הראו סולידריות חברתית ואמרו באופן מפורש שהם מוכנים לוותר עבור מקבלי השכר הנמוך. ההסכם הזה הוא לא פחות מהיסטורי. לאחר שנים של הסכמים שהרחיבו את הפערים בין מקבלי השכר הגבוה למקבלי השכר הנמוך במגזר הציבורי, אנחנו מביאים היום בשורה של ממש. אני מודה ליו"ר ההסתדרות שהציג מנהיגות ואומץ והיה שותף לשינוי הזה וכמובן לצוות המשא ומתן של המשרד - המנכ"ל שי באב"ד, הממונה על השכר קובי אמסלם, והממונה על התקציבים אמיר לוי, שעשו לילות כימים במטרה להגיע לתוצאה שהושגה".

 

יו"ר ההסתדרות ניסנקורן מסר: "אני רוצה לברך היום את עובדי המגזר הציבורי ואת שר האוצר. עשינו היום יחד היסטוריה בעלת משמעותית חברתית חסרת תקדים. הוכחנו שבהידברות אמיתית ניתן לבצע מהלכים שטרם נראו כאן בהיקפם ומשמעותם. הסכם השכר החדש במגזר הציבורי מחולל מפנה. לראשונה הפכו הסכמי השכר לכלי אפקטיבי לצמצום פערים לבעלי שכר נמוך במגזר הציבורי. זו דרמה גדולה - אנו משנים מוסכמות יסוד. אני חושב שהתקדים הזה מקבע נורמות במשק בכללותו. אני מברך את שר האוצר ואת צוותו על האופן שבו נוהל המשא ומתן הזה. מדינת ישראל הרוויחה".

 

הבשורה הגיעה מבית הדין הארצי לעבודה בירושלים לאחר דיון שהחל ב-01:00 בלילה בעקבות עתירות שהגישו שורה של גופים נגד השביתה. הדיון, שהיה אמור להתחיל בשעה 21:00 אתמול, נדחה שוב ושוב, ואחרי חצות קבע נשיא בית הדין הארצי לעבודה, השופט יגאל פליטמן, כי הדיון יתקיים בשעה 01:00 ולא תהיה דחייה נוספת, וכי אם גורם לא יגיע לדיון - הוא יתקיים בלעדיו.

ההכרזה של ניסנקורן על השביתה (צילום: אורן כהן, דוברות ההסתדרות) (צילום: אורן כהן, דוברות ההסתדרות)
ההכרזה של ניסנקורן על השביתה(צילום: אורן כהן, דוברות ההסתדרות)

 

עם פרסום ההודעה על ביטול השביתה מסרו שופטי בית הדין הארצי לעבודה: "מצאנו מקום לברך את הצדדים שהשכילו להגיע להבנות שייתרו בשלב זה את המגה-שביתה שעמדה לפרוץ במשק. לפיכך, ולאור עמדות באי כוחם של המבקשים, אין מקום למתן צו כנגד השביתה לאור ההסכמות וההבנות שאליהן הגיעו ההסתדרות והמדינה. עד ליום 3.1.16 בשעה 12:00 ידווחו באי כוחם של ההסתדרות והמדינה על ההתפתחויות במשא ומתן ביניהן. אחר זאת יוחלט על אופן המשך ההליך".

 

בניסיון למנוע את השביתה הגישו אתמול איגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים עתירות לבין הדין הארצי לעבודה בירושלים. משרדי האוצר והחינוך, מרכז שלטון מקומי ועיריות תל אביב, ירושלים וחיפה הגישו לבית הדין בקשה לצווי מניעה נגד השביתה המתוכננת של ארגון המורים. נשיא בית הדין הארצי לעבודה הורה לאחד את כל הבקשות.

 

בעתירות נטען נגד העלויות הגבוהות שצפויה השביתה לגרום למשק. על פי התאחדות התעשיינים, שביתה במשק יבולה להוביל לנזק כלכלי הנאמד במיליארדי שקלים כבר בשבוע הראשון. על פי העתירה, במונחי פדיון ייווצר למשק כבר ביום אחד נזק הנאמד בכ-900 מיליון שקלים. הנזק הכלכלי של שלושה ימי שביתה במונחי פדיון נאמד בכ-2.8 מיליארד שקלים, והנזק הכלכלי למשק הישראלי כתוצאה מחמישה ימי שביתה, נאמד בקרוב ל-5 מיליארד שקלים.

 


פורסם לראשונה 22/12/2015 22:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות
כחלון וניסנקורן
צילום: אוהד צויגנברג, ידיעות אחרונות
מומלצים