שתף קטע נבחר

הכי נוסטלגי שיש: ההכנות לנובי גוד בעיצומן

יוצאי ברית המועצות לשעבר מציינים מדי שנה את נובי גוד - חג השנה החדשה שכולל בין היתר עץ אשוח, בובות קופים והרבה נוסטלגיה. "לא מוותרים על מסורת", מספרים החוגגים, שמקווים שהחג ישתלב בישראל "כמו המימונה של המרוקאים"

 

 

ההכנות הסופיות לקראת ה"נוֹבי גוֹד" – חגם של יוצאי ברית המועצות לשעבר בישראל לציון השנה החדשה – מעוררות בחוגגים גל חמים של נוסטלגיה למולדת הישנה ולשמחת החג. הבתים מקושטים בעצי אשוח מפלסטיק ובובות של "סבא קור", ומאכלים מסורתיים שמעלים זיכרונות מתבשלים במטבחים השונים: "אי-אפשר לוותר על המסורת המשפחתית".

 

איגור בולגקוב, עורך וידאו שעלה ארצה לפני חמש שנים ומתגורר בבת ים, מראה בגאווה את עץ האשוח הקטן שלו, העשוי פלסטיק, שמוצב בסלון ביתו. "ברוסית קוראים לעץ האשוח 'יולקה', ובגן הילדים שרנו המון שירים על העץ הקטן ועל החג והמתנות", סיפר בולגקוב.

חוגגים את נובי גוד בבת ים. "מזכיר את הילדות בברית המועצות" (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
חוגגים את נובי גוד בבת ים. "מזכיר את הילדות בברית המועצות"(צילום: אבי חי)
 (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)
 

"היום, כשאני מסתכל על העץ הזה, אני מרגיש את הנוסטלגיה שלי, את הילדות שלי, כשהייתי ילד בן 5. אני לא יכול לוותר על המסורת המשפחתית שלנו רק בגלל שעליתי לארץ. אלה הזיכרונות שלי".

 

אווירת החג בולטת ברחובות העיר בת ים, שבה קיים ריכוז גדול של יוצאי רוסיה. חנויות רבות מתקשטות במוטיבים המסורתיים והצבעוניים של סוף השנה האזרחית ומוכרות כל מה שצריך כדי לחגוג את הנובי גוד כהלכתו.

"כל קנייה לחג יכולה להגיע למאות שקלים, ואפילו יותר" (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
"כל קנייה לחג יכולה להגיע למאות שקלים, ואפילו יותר"(צילום: אבי חי)
 

שרון ברודי, שמנהלת בשגרה חנות ספרים וציוד משרדי, הפכה את החנות באופן זמני למרכז הנובי גוד השכונתי. "בבת ים יש קהילה רוסית מאוד גדולה. לקראת החג הם קונים מכל טוב: קונפטי, בובות גדולות, שמפניות, זיקוקים. כל קנייה יכולה להגיע למאות שקלים ואפילו יותר", סיפרה ברודי.

 

תושבי בת ים הוותיקים מפרגנים לשכניהם הרוסים ולחגם, שרבים ממנהגיו מזכירים את המסורת הנוצרית, לפחות מבחינה חיצונית. "אני מכיר את חג הנובי גוד של הרוסים", סיפר תושב בת ים. "זה חג ששמעתי עליו דרך השכנים. עושים ארוחה משפחתית ובחצות מתנשקים. כל אחד והדת שלו והאמונה שלו ואנחנו מכבדים אותם".

 

 

שורשי החג האזרחי נעוצים בתולדות ברית המועצות החילונית. האימפריה הסובייטית אסרה על קיום החגים הנוצריים, אולם הלחץ העממי לחגוג עם המשפחה והחברים את השנה האזרחית החדשה, לקבל מתנות ולהתנשק, יצר את הנובי גוד שמורכב ממסורות רבות ומגוונות.

 

"במקום סנטה קלאוס הנוצרי, לנו יש את סבא קור שמחלק מתנות, ויש לו גם נכדה חמודה שעוזרת לו", סיפר בולגקוב על מסורות החג. "זה סוג של סימביוזה בין חגים משפחתיים ומסורות שונות". בין הבובות של סבא קור, הבובות של הנכדה ופתיתי השלג המלאכותי, ניתן לקנות גם סוגים רבים של בובות קופים לכבוד החג. המנהג קשור לחיות המסורתיות של לוח השנה הסיני ובאופן לא ברור גם הן הפכו לחלק בלתי נפרד מהחג האזרחי.

 

במטרה להביא את המסורת המשפחתית של נובי גוד לארץ הקודש, קבוצת ישראלים צעירה ותוססת, דור ראשון ושני ליוצאי ברית המועצות, יצאה בקמפיין תקשורתי לעידוד וקידום החג ואף הקימה קבוצה בפייסבוק לחיבור ולאירוח ישראלים וותיקים עם משפחות של עולים שחוגגות נובי גוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים